Mikor várható a nyugdíj utalás 2022-ben?

A nyugdíj utalás 2022-ben is előre meghatározott időpontokban történik. Ahogy a munkabéreknél is pontosan lehet tudni előre, hogy mikor érkeznek, úgy a nyugdíjak esetén is ez a szabály teljesül. A nyugdíjakat a Magyar Államkincstár utalja az arra jogosultaknak.

Államkincstár nyugdíj utalás 2022

Évről évre minden nyugdíjas izgatottan várja, hogy vajon milyen napra fog esni egy-egy hónapban a nyugdíjak elutalása. A nyugdíjakat már évek óta mindig az adott hónap 12. munkanapjához közelebb eső napon utalják. Ha 12-e például hétvégére esik, akkor már pénteki napon várható a nyugdíjak utalása. A nyugdíjasok maguk választhatják meg, hogy a nyugdíj juttatást postai úton készpénzben vagy átutalással kérik.

hirdetes

Átutalás esetén maximum 1 napot kell várniuk a nyugdíjasoknak és máris a számlájukon lesz a nyugdíj összege. A nyugdíj utalás 2022-ben a következő napon érkeztek és érkeznek átutalás esetén: január 12., február 11., március 11., április 12., május 12., június 10., július 12., augusztus 12., szeptember 12., október 12., november 11., december 2. Láthatjuk, hogy több alkalommal is hétvégére esik 12-e, így már pár nappal előtte megkapják az idősek a nyugdíjakat.

A nyugdíj utalás 2022-ben emelést is tartalmazott

2022. februárjában a nyugdíjasok a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj mellett megkapták az 5 százalékos nyugdíjemelést, így sokan örülhettek ebben a hónapban az utalásnak és a postai kifizetésnek is.

13. havi nyugdíj utalása 2022

2022-ben is megkapták a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíjat. A 13. havi nyugdíj utalás 2022-ben még februárban megtörtént. Elsőként 2 heti nyugdíjat ígértek a nyugdíjasoknak, majd végül a teljes plusz havi nyugdíjat átutalták az érintetteknek.

Nyugdíj postai kifizetés 2022

Minden nyugdíjas postai nyugdíj kifizetési naptárt kap kézhez, amelyből pontosan kiolvasható, hogy 2022-ben mely napokon fog érkezni a nyugdíj. A naptárban aláhúzással jelzik minden évben, hogy melyik hónapban, mely napon érkezik a nyugdíj. A postán érkező nyugdíjakat a meghatalmazottak is át tudják venni. Ehhez egy meghatalmazást kell kitölteni a postán személyesen.

A nyugdíjkifizetési naptárt már előző év novemberében eljuttatják minden nyugdíjasnak, így pontosan tudnak a nyugdíjukkal kalkulálni a következő évben. A Magyar Posta 12 napon keresztül viszi ki házhoz készpénzben a nyugdíjakat. Ez a 12 nap minden hónapban a 11. és a 28. nap között bármikor bekövetkezhet, de ezt a naptárakból pontosan lehet látni. Ünnepekor, így decemberben is, még az ünnepek előtt igyekeznek a nyugdíjakat eljuttatni az érintetteknek. Decemberben általában 2-a és 14-e között megtörténik a posta által a nyugdíjak kifizetése.

A nyugdíj utalás 2022 mellett mit érdemes még tudni a nyugdíjról?

A magyar állampolgárok a nyugdíj korhatár elérésekor jogosultak lesznek az állami nyugdíjra, amelyet természetesen az állam biztosít számukra. Annál magasabb nyugdíjra lehet számítani, minél több évet töltött el munkában a leendő nyugdíjas. A nyugdíjakat nem az elmúlt 5 év keresete alapján állapítják meg, hanem az egész életben munkával töltött időt veszik alapul, a jövedelmeknél pedig az 1988 óta kifizetett béreket. A hazai nyugdíjrendszer a felosztó-kirovó elven működik, azaz az éppen aktív munkavállalók által befizetett járulékokból fedezik az éppen aktuális nyugdíj kifizetéseket. Tehát minden évben érkezik be járulék és természetesen minden évben van kifizetésre váró nyugdíj.

Nagyon fontos, hogy az államhoz mindig elegendő járulékbefizetés érkezzen be, különben nem tudják a nyugdíjakat kiutalni a jogosultaknak. A nyugdíjak általában egy sokkal szerényebb életvitelre elegendők ezért még aktív korban érdemes valamilyen kiegészítő nyugdíjmegtakarításról is gondoskodni. A jelenlegi rendszer legnagyobb problémája, hogy a várható élettartam nő, ezáltal sokkal több időt töltünk el nyugdíjasként, azaz sokkal hosszabb ideig kell folyósítani a nyugdíjat. Ezzel szemben azonban az aktív dolgozók száma folyamatosan csökken. Sajnos ez annak is köszönhető, hogy egyre többen hagyják el az országot egy könnyebb és jobb élet reményében.

A másik legnagyobb probléma, hogy egyre kevesebben vállalnak gyermeket, azaz csökken azoknak a száma, akik később dolgoznának és járulékot fizetnének. 1970 óta a születések száma fokozatosan csökken. A jelenlegi rendszer akkor lehetne hosszabb távon is fenntartható, ha minden magyar nő legalább 2 gyermeket szülne. Ez azonban elég ritka manapság, hiszen legtöbben egyáltalán nem, vagy csak egy gyermeket vállalnak. 2040-re a KSH becslése szerint Magyarország lakossága 8 millió főre fog csökkenni.

Mit tehetünk mi magunk a nyugodt nyugdíjas éveinkért?

Az öngondoskodás az egyetlen remény arra, hogy idősebb korban meg tudjunk élni a nyugdíjakból. Jelenleg az állam is segíti az öngondoskodást, hiszen 10 000 Forintonként 2000 Forintot ad adóvisszatérítésként privát nyugdíjmegtakarítás esetén. Ezek a megtakarítások egyáltalán nem függenek az államtól, így nem kell attól tartani, hogy a későbbiekben bármilyen negatív hatás érheti a leendő nyugdíjkiegészítéseket.

A megtakarításokat természetesen mindenki a saját leadózott béréből tudja havonta félretenni és így valószínűleg egy olyan életszínvonal lesz biztosítható, amely nagyban hasonlít a jelenlegihez. Ez az egyetlen módja annak, hogy mindenki nyugodtan aludjon a nyugdíja szempontjából. A nyugdíjak kiutalása vagy postázása természetesen ezután is minden évben várható, de érdemes már jóval a nyugdíjba vonulás előtt egyeztetni az eddigi munkával töltött éveket, hogy ne nyugdíjba vonulás előtt derüljenek ki a problémák.

A nyilvántartásból hiányzó éveket sokkal könnyebb úgy igazolni, ha elegendő időnk jut a szükséges papírok beszerzésére és nem az utolsó pillanatban kell kapkodnunk. A nyugdíj utalás 2022-ben pedig minden érintettnek időben meg fog érkezni a bankszámlájára vagy házhoz viszi a postás.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása