Mikor mehetek nyugdíjba?

A mikor mehetek nyugdíjba kérdés sokakat foglalkoztat. A fiatalok többségét azonban nem, hiszen úgy gondolják, hogy soha nem fogják megélni a nyugdíjkorhatárt, de ha el is jutnak addig, akkor sem lesz egy forint sem a nyugdíjakra az államkasszában. A nyugdíjkorhatár az elmúlt időszakban gyors növekedésnek indult és nagyon sok kedvezményes lehetőséget megszüntettek már. A tájékoztatás hiánya miatt sokan nem is tudják pontosan, hogy rájuk milyen korhatárral kapcsolatos szabályok vonatkoznak, a feltételekről pedig ne is beszéljünk.

Nyugdíjkalkulátor mikor mehetek nyugdíjba

Akiket tényleg érdekelhet az a kérdés, hogy pontosan mikor mehetek nyugdíjba, azoknak érdemes a nyugdíjkalkulátorokat használni. Ezelőtt azonban érdemes tisztázni pár fogalmat. Az öregségi nyugdíj az az összeg lesz, amit nyugdíjba vonulás után havonta folyósít minden arra jogosultnak az állam. Az öregségi nyugdíjkorhatár az a kor, amikortól a nyugdíj már mindenképpen jár. Azonban nem árt tudni, hogy a nyugdíjak között is különbséget tesznek, így van az öregségi teljes nyugdíj és a résznyugdíj. Az öregségi ellátás azoknak jár, akik már betöltötték a kötelezően előírt nyugdíjkorhatárt és természetesen az előírt szolgálati évekkel is rendelkezik.

hirdetes

Az öregségi nyugdíjat azok kaphatják meg, akik minimum 20 év szolgálati időt szereztek, de az is jogosult lehet, aki 15 évet szerzett csak meg, hiszen ekkor résznyugdíj járhat. Nyugdíjas csak az lehet, aki már nem aktív dolgozó és természetesen elérte a nyugdíjkorhatárt is, ami ma Magyarországon 65 év. Ez a korhatár a férfiakra és a nőkre is egyaránt vonatkozik. Ha megfigyeltük, akkor láthattuk, hogy a nyugdíjkorhatárt mindig megváltoztatják. Ez függ attól is, hogy hány aktív dolgozó van és ezeknek az aktív dolgozóknak hány fő nyugdíjasra vonatkoztatva kell „kitermelniük” a nyugdíjakat.

Az állami szigorításoknak köszönhető, hogy a nyugdíjkorhatárt folyamatosan megváltoztatják. A férfiak nem vehetnek igénybe korkedvezményt és 65 éves korban mehetnek nyugdíjba. A nőknél szintén 65 év a nyugdíjkorhatár, de számukra 40 év szolgálati idő után lehetőséget biztosítanak a kedvezményes öregségi nyugdíj igénybevételére. A közalkalmazottaktól elvették a speciális korkedvezmény lehetőségét. A tűzoltók már nem mehetnek el 25 év szolgálati idő után nyugdíjba, ahogy a rendőröktől is elvették a hivatásos korkedvezményt. A rendőröknél a nőkre is vonatkozik a 40 évi szolgálati idő utáni korkedvezmény igénybevételének lehetősége.

A katonák hivatásos korengedménye megszüntetésre került, csak a hölgyeket illeti meg a 40 éves szolgálati idő kedvezmény. Itt ezen a ponton fontos tisztázni, hogy mit jelent a nők 40 éves korkedvezményes nyugdíja. Már 40 éves szolgálat letöltése után is elmehetnek a nők nyugdíjba és itt nem számít, hogy az adott nő hány éves. A gyermekvállalást ma is beszámítják a nyugdíjas időbe, de maximum 8 évet vesznek figyelembe. Ebből adódik, hogy legalább 32 év szolgálati időt kell leigazolniuk.

Mikor mehetek nyugdíjba, ha 1968-ban születtem

Ha azt vesszük alapul, hogy az 1965-ben született férfiak és nők egyaránt 2030-ban mehetnek nyugdíjba, akkor az 1968-ban születettek csak 2033-ra várhatják a nyugdíjazásukat. Természetesen ez akkor lesz igaz, ha közben nem emelik fel a nyugdíjkorhatárt.

Nyugdíj kalkulátor – hogyan használjuk

Ma már az interneten számtalan helyen találhatunk nyugdíj kalkulátorokat. A kalkulátor oldalakon jellemzően egy csúszka segítségével be kell állítani a születési évet, majd a jelenlegi nettó fizetést. Ebből a kalkulátor már egy körülbelüli összeget tud nekünk mutatni. Például egy 1976-ban született személy nettó 300 000 Forintos nettó bér mellett körülbelül 238 000 Forintos nyugdíjra számíthat. Láthatjuk, hogy ez az összeg alacsonyabb a jelenlegi bérnél, így, ha ezt kevésnek találjuk, akkor éppen itt van az ideje annak, hogy az öngondoskodásunkat is elindítsuk.

Mikor érdemes elkezdeni a nyugdíj egyeztetést

Ma már mindenkinek lehetőséget biztosítanak arra, hogy még jóval a nyugdíjazás előtt az adatokat egyeztesse. Erre azért van szükség, mert pontban a nyugdíjkor sokkal nehezebb az esetlegesen hiányzó adatokat pótolni. Az adategyeztetést bárki el tudja indítani az Ügyfélkapun keresztül. Az ügyindítás ezen a linken kezdeményezhető: https://www.magyarorszag.hu/szuf_szolg_lista?kategoria=NY.TA.

Kérésre a hivatal megküldi, hogy pontosan mely munkahelyeken mennyi időt töltöttünk el és mekkora jövedelmünk származott onnan. Ha azt látjuk már most, hogy pár évünk hiányzik, vagy valami nem stimmel akkor érdemes utánajárni, esetleg tanúkkal igazoltatni azokat az éveket, hogy mi bizony ott dolgoztunk az adott időszakban.

Az adategyeztetés teljesen ingyenes és minden évben egy alkalommal lehet elindítani. A kérelem beérkezése után körülbelül 5 napon belül megküldik a részletes kimutatást. Ha az adatokban eltérést tapasztalunk, akkor pontosan 60 nap áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy az adatokat igazolva pontosítást kérjünk. A nyugdíjas adatok egyeztetése után egy határozatot küldenek ki és ez már pontosan tartalmazni fogja a nyugdíjkor figyelembe vehető szolgálati időt. Emellett hölgyek esetében a 40 éves korkedvezményes nyugdíjhoz is jelzik a meglévő szolgálati időt.

Jelenleg mely évben születettek tudhatják biztosan, hogy nyugdíjba mehetnek?

Az 1957-ben születettek ebben az évben, az 1958-as születésűek 2023-ban, az 1959-es születésűek 2024-ben, az 1960-ban születettek 2025-ben, az 1961-ben születettek 2026-ban, az 1962-es születésűek 2027-ben, az 1963-ban születettek 2028-ban, az 1964-ben születettek 2029-ben, az 1965-ben születettek 2030-ban. Most a mikor mehetek nyugdíjba kérdésre ezt a választ tudjuk adni, illetve ezek a válaszok találhatók meg a hivatalos honlapokon is.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása