Mi történik most a lakaspiacon?

2020-ban a Covid érkezését követően természetesen a lakáspiac növekedése is lelassult. 2021-ben azonban a növekedés tovább folytatódott és soha nem látott lakásárak lepték el a piacot. Sokan emiatt aggódva gondoltak a jövőre, hiszen drasztikus volt az áremelkedés.
Lakáspiac 2022

Ha az első fél évet nézzük, akkor elmondható, hogy az ingatlanok négyzetméterárai folyamatosan emelkedtek. Az emelkedések mértéke függött a lakástípustól, annak elhelyezkedésétől és természetesen az állapotától is. Az Otthon Centrum szerint az árakat befolyásolta az ukrán háború kitörése, valamint a hazai romló gazdasági környezet. A vásárlók most mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél hamarabb megvásárolják a lakásokat, de a hatalmas kereslet mellett a kínálati oldal már nem olyan nagy, így az eladóknak lehetőségük van emelt árakat alkalmazni.

hirdetes

Lakaspiac válság

Augusztus elején a Duna House havi DH-TB kimutatása szerint júliusban 8978 lakóingatlan került értékesítésre. A július hónaphoz képest ez 17 százalékos csökkenést jelentett. Ha az előző év azonos időszakát nézzük, akkor a csökkenés mértéke 20 százalék. A lakáspiac valsag nem tudni mikor robban be, de a vásárlások intenzitása már most lassul. Természetesen az is közrejátszhat, hogy nyáron nagyon sokan elutaznak és nem az ingatlanvásárlás az első, amivel foglalkoznak, így érdemes még a szeptemberi iskolakezdés után az októbert is kivárni mielőtt azt mondanánk, hogy a lakáspiac éppen válságba került.

Mi várható a lakáspiacon

Mint írtuk jelenleg jelentős a lassulás a lakáspiacon, de hogy mit hozhat az év vége azt még senki sem tudhatja biztosan. Sokan a lufi durranását várják az elkövetkezendő időszakban, hiszen az inflációs mellékhatások és a kockázatok, valamint a dráguló hitelek biztosan nem kedveznek a piacnak. A vásárlási kedv már most csökkent, így ki tudja, hogy mi vár ránk év végén.

Az biztos, hogy a Covid miatti elhalasztott lakáshitel fizetések, a kereslet árfelhajtó hatása nem fog segíteni senkin sem. A magas inflációval együtt jár, hogy a magyar lakosság pénze egyre értéktelenebb lesz. Azok, akik korábban egy jól értékesített ingatlanon magas bevételt realizáltak, most biztosan nyugodtabbak, hogy időben sikerült még megszabadulniuk az ingatlantól. Azok viszont, akik most állnak vásárlás előtt, biztosan sokkal óvatosabban választják ki az ingatlant és sokszor inkább kivárják, amíg az eladó a sürgősség miatt kicsit lejjebb viszi a vételárat.

HVG lakáspiac

A HVG honlapján számtalan, a lakáspiaccal kapcsolatos hírt lehet megtekinteni, amelyek segíthetnek annak eldöntésében is, hogy most éppen vásárolni vagy eladni éri meg jobban az ingatlanokat. A HVG ingatlan rovatát mindenkinek érdemes naponta átolvasni, hiszen nagyon sok hasznos információhoz juthatunk. Legutóbbi cikkükben az építőipar jelenlegi helyzetét járták körbe. Júniusban visszaesett a termelés és sokkal kevesebb szerződést kötöttek meg a vásárlókkal. Itt is látszik, hogy az új építésű ingatlanok esetében is kivárnak a vásárlók. A tavalyi év júniusi adataihoz képest idén 8 százalékkal kevesebb volt az eladás az új építésű ingatlanok esetében. 2021-es adatokhoz képest idén mintegy 25 százalékkal emelkedtek meg az építőanyagok, így ezeket az árakat a cégeknek is valahol realizálniuk kellett. A HVG a megyeszékhelyek ingatlan árait is górcső alá vette, így kiderült, hogy Debrecen vezet toronymagasan és őt követi Győr, valamint Székesfehérvár.

A megyeszékhelyeket sem került el az áremelkedés, hiszen a használt lakások négyzetméterárai a tavalyi átlaghoz képest harmadával emelkedtek. Összesen 23 városban nézték meg az ingatlanárakat és 504 000 Forintos téglalakás négyzetméter átlagárakkal szembesültek. Ez az összeg a tavalyi átlagtól 28 százalékkal magasabb volt. Tehát, ha téglalakásról van szó, akkor még nagyobb a drágulás még akkor is, ha csak használt ingatlanról van szó. A panellakások négyzetméterárai is szépen felzárkóztak, hiszen 438 000 Forintos átlagos négyzetméter árakon lehet most lakásokat vásárolni. Ez a tavalyi évhez képest „csak” 22 százalékos növekedést jelent. A használt házak piacán is körbe néztek így a házakat átlagosan 370 000 Forintos négyzetméter árakon kínálják. Ez a tavalyi évhez képest 15 százalékos növekedést jelent. Mi kíváncsian várjuk, hogy vajon a rezsiárak miatt a nagyobb házak árai és a panelek árai milyen irányt fognak majd venni.

A rezsiárak emelkedése miatt azt már most észre lehet venni, hogy az ingatlan hirdetésekben alaposan és részletesen tájékoztatják a vásárlókat, hogy mekkora rezsiköltség várható egy-egy ingatlan esetében. Nagy valószínűséggel azok az ingatlanok, amelyek alacsonyabb rezsiköltség mellett is fenntarthatók, azok most nagyon kapósak lesznek. Sokan pontosan amiatt szeretnének megválni ingatlanjaiktól mert a rezsiárak az egekbe szöktek és már nem képesek fenntartani azokat. Egyes esetekben a családok akár össze is költözhetnek, így ezeket a nagyobb ingatlanokat pontosan ők fogják majd megvásárolni. Nagyon sok a találgatás a lakaspiac jelenlegi állapotával kapcsolatban, de nem lehet még megjósolni sem, hogy mit fog hozni az év vége.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása