Milyen nyugdíj előtakarékossági lehetőségek vannak?

Ma már egyre több pénzintézetben nyílik lehetőség a nyugdíj előtakarékosság valamely formájára. Sokan kezdenek rádöbbenni arra, hogy bizony mire elérjük a nyugdíjas kort nem is nagyon lehet tudni, hogy mekkora nyugdíjjal számoljunk, ha egyáltalán számolhatunk vele. Jelenleg egyre több a nyugdíjas és egyre kevesebb az aktív dolgozó. Egy ilyen felállásban egyáltalán nem biztos, hogy mire odakerül a sor biztosan lesz-e nyugdíjunk. Az előtakarékossággal egyszerűen nem lehet hibázni. Most nézzük meg, hogy milyen előtakarékossági lehetőségeink vannak, mit kínálnak az egyes biztosítók vagy pénzintézetek.

Otp nyugdíj előtakarékosság

Az Otp nyugdíj előtakarékossági számlájával jó előre lehet gondoskodni nyugdíjas éveinkről. A számlán elhelyezett befektetések után ezen felül még előtakarékossági támogatásra is jogosulttá válunk. A nyereség és a hozamok adómentesek és előtakarékossági támogatást is nyújtanak a befizetéseink után. A megtakarítás összetételét mi magunk határozhatjuk meg. Első lépésként egy számlát kell nyitni. Számlanyitáskor 5000 Forintot kell befizetnünk a számlára. Ez a számla azért nagyszerű mert alkalmanként bármikor betehetjük megtakarított pénzünket.

hirdetes

A befizetések idején az OTP Bank hálózatán belül forgalmazott értékpapírokba és az OTP Alapkezelő által kezelt alapokba fektethetjük be megtakarításainkat. Természetesen emellett lehetőség van egyéb értékpapírok jegyzésére vagy aukciójára is forintban vagy akár devizában. A számlán felhalmozott megtakarításhoz akkor juthatunk hozzá, ha bemutatjuk a nyugdíjra való jogosultság hivatalos dokumentumait és a számlanyitás óta eltelt 10 adóév. Természetesen előbb is hozzáférhetünk a megtakarításunkhoz, de ekkor személyi jövedelemadót és szociális hozzájárulási adót kell fizetni. Ebbe a megtakarításba akkor érdemes belevágni, ha tényleg nyugdíjas éveinkre szánjuk a megtakarított összeget.

Allianz nyugdíj előtakarékosság

Az Allianz nyugdíjbiztosítás most 20% adójóváírással vehető igénybe. A Nyugdíj záradékos Allianz Életprogram keretében most maximum évi 130 000 Ft jóváírás vehető igénybe. Ezzel az összeggel megnövelhetjük megtakarításunkat úgy, hogy egy Forintunkba sem kerül. Ez a konstrukció segíthet a nyugdíjas évek megalapozásában.

Az Allianz rendelkezik kifejezetten olyan eszközalapokkal, amelyek a nyugdíj takarékossághoz kiválóak. Ilyen a CDA, CDD, CDB vagy a CDC eszközalapjuk. Amennyiben nyugdíj előtakarékossági számlával, nyugdíjbiztosítással és önkéntes pénztári befizetéssel is rendelkezünk, úgy évi 280 000 Forintos adójóváírást is kaphatunk. Az Allianz szolgáltatása örökösödési, eho és kamatadó mentes és tetszőlegesen választható meg a járadék. Összesen 19 eszközalap között válogathatunk és hozamfigyelő szolgáltatást is igényelhetünk. A szerződést és annak alakulását az interneten keresztül folyamatosan nyomon követhetjük.

Erste nyugdíj előtakarékosság

Az Erste Nyugdíjprogram keretein belül nyithatunk NYESZ számlát, köthetünk Vienna Time Erste nyugdíjbiztosítást és beléphetünk az Erste Önkéntes Nyugdíjpénztárba. Az Erste Bank nyugdíjpénztára konzervatív befektetési politikát alkalmaz, ennek köszönhetően befizetéseink a legnagyobb biztonságban lesznek. A portfóliók éves hozama meghaladja a decemberi infláció mértékét, azaz reálhozamot termel a tagoknak. Egy egyszerű online ügyintézés segítségével pillanatok alatt taggá válhatunk.

A regisztráció pár lépésből megoldható, így nagyon gyorsan elindíthatjuk megtakarításunkat. A NYESZ számla segítségével a hozam adómentesé válik és legalább 10 évet kell takarékoskodni, hogy felvehessük a megtakarításunkat. A befizetések után adókedvezményt adnak, illetve az Erste ezen felül tranzakciós díjkedvezményt is biztosít. Az Erste nyugdíj biztosítása 10,15 és 20 éves évfordulókra köthető. Több mint 20 féle eszközalap közül lehet választani, amelyek között kockázatosak és kevésbé kockázatosak is megtalálhatók.

A modellportfólió már havi 25 000 Forintos befizetés mellett igénybe vehető. Lehetőség van rokkantsági alapszolgáltatás beépítésére is, így az éves díj 150%, 300%-a vagy 450%-a kerül kifizetésre az aktuális tőkeértéken felül, ha 40%-os rokkantságot állapítanak meg nálunk. Mivel nyugdíjcélú befizetésről van szó, így 20% azaz maximum 130 000 Ft adójóváírás is igénybe vehető. A biztosítás az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor fizeti ki a megtakarításunkat.

Groupama nyugdíj előtakarékosság

A Groupama több fajta nyugdíjbiztosítást is kínál. Az Életív nyugdíjbiztosítás folyamatos díjfizetéssel érhető el. A nyugdíj kiegészítéséhez vagy annak megteremtéséhez tökéletesen kiszámítható megoldást kínál. A hosszú távú megtakarítási forma a nyugdíjbiztosítás és a befektetési életbiztosítás előnyeit ötvözi. A Balansz nyugdíjbiztosítás egyszeri díjfizetéssel vehető igénybe. Szintén a nyugdíj megteremtésében vagy annak kiegészítésére szolgál és a hagyományos életbiztosításokat, a befektetési életbiztosításokat és a nyugdíjbiztosításokat ötvözi. A Next nyugdíjbiztosítás rugalmas díjfizetéssel köthető meg. Havi vagy akár egyszeri összegek is befizethetők, így teljesen rugalmasan indíthatjuk el megtakarításunkat a nyugdíjas évekre.

Cikkünkben csak pár nyugdíj előtakarékossági megoldást mutattunk be, de természetesen ennél jóval több lehetőség is nyitva áll előttünk ahhoz, hogy nyugodt nyugdíjas éveket biztosítsunk magunknak.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása