Melyik valutaváltó árfolyama mellett érdemes letenni voksunkat?

A pénzváltás sokak előtt nem ismeretlen fogalom, hiszen, ha például külföldre utazunk akkor minden bizonnyal az ország valutájára lesz szükségünk ahhoz, hogy fizetni tudjunk a szolgáltatásokért, ezért a valutaváltó árfolyam ismerete mindig fontos. Nem mindegy azonban az, hogy mikor és hogy hol váltunk valutát. Nagyon sok múlhat a döntésünktől főleg akkor, ha esetleg több százezer forintnyi valutáról van szó.

Meg kell tudni különböztetni a vételi és az eladási árfolyamot

A valutaváltó árfolyamokkal kapcsolatban érdemes tisztázni, hogy mi az eladási és mi a vételi árfolyam. Eladási árfolyammal akkor kell foglalkoznunk amikor forintért vásárolunk valutát, azaz amikor éppen külföldre utazunk, hiszen a valutaváltó eladja nekünk a valutát. Vételi árfolyammal pedig akkor amikor mi adunk el valutát a pénzváltónak, azaz ők megveszik tőlünk. Például 100 eurót szeretnénk beváltani forintra.

hirdetes

Milyen illetékekkel kell számolnunk, ha pénzváltóba megyünk?

Pénzügyi tranzakciós illetéket kell majd fizetnünk minden egyes tranzakció után, ez pedig a pénzösszeg 0,3 százaléka lesz. Ennek a mértékét maximalizálták 6000 Forintban, így, ha nagyobb összegben váltunk egyszerre valutát akkor lehet, hogy sokkal jobban járunk.

Hol érdemes a valutaváltókon kívül még pénzt váltani?

Érdemes lehet még a célországban is valutát váltani, de ezt leginkább a határközeli országokban célszerű megtenni. Ha ezt választjuk, akkor inkább törekedjünk arra, hogy bankba váltsunk pénzt, mert például egy repülőtéren nagyon rosszul fogják váltani a valutát. Most nézzünk meg pár hazai valutaváltó árfolyamát. Magyarországon a valutaváltókon kívül több utazási irodában és bankokban is lehetőségünk nyílik a valutaváltásra.

Az IBUSZ szinte mindegyik irodájában elérhetővé teszi a váltás lehetőségét, így, ha éppen az IBUSZ szervezésében utazunk ki külföldre, akkor helyben elintézhetjük a váltást is. Ha szerencsénk van, akkor esetleg némi kedvezményt is kaphatunk. A bankoknál fel kell készülnünk arra, hogy némiképpen rosszabbul is járhatunk mintha valutaváltóban intéznénk pénzügyeinket. Itt valamivel kevesebb valutát fogunk forintunkért kapni, ez szinte egészen bizonyos.

Vajon minden esetben érdemes valutát váltani?

Sokszor az is megoldást jelenthet, ha nem váltunk valutát, hanem a bankkártyánk segítségével fizetünk ki minden kiadást a nyaralás során. Ez természetesen csak akkor jelent jó megoldást, ha egy nagyobb szállodában kifizetjük a végszámlát a helyben fogyasztásokkal együtt, hiszen nagyon macerás lehet és talán nem is éri meg, hogy egy nap többször fizessünk a bankkártyánkkal.

Árkád áruház környékén is van valutaváltó

Az Árkád áruházban találunk egy Change valutaváltót. Ezt a lehetőséget azoknak ajánljuk, akik leginkább az esti órákban érnek rá a váltással foglalkozni, hiszen vasárnap kivételével minden nap nyitva tartanak este 9 óráig. Az Árkád valutaváltó árfolyam akárcsak a többi valutaváltó esetében akár egy napon belül többször is megváltozhat, így érdemes folyamatosan nyomon követni a friss információkat és időben átváltani forintunkat valutára.

Az Exclusive Change Magyarországon több nagyvárosban is elérhető

A Change valutaváltó árfolyama napon belül többször is változhat, de erről a helyszínen tudunk leginkább megbizonyosodni. Valuta vétel és eladással már több mint 300 fiókban várják országszerte az ügyfeleket. A 30 éves fennállását ünneplő valutaváltót sokan kedvelik. A valutaváltáson kívül egyéb szolgáltatások is kínál. A valutaváltóban igénybe vehetjük például a Western Union készpénz átutalási lehetőséget, vagy vásárolhatunk autópálya matricát, esetleg feltölthetjük mobiltelefon egyenlegünket.

Az Exclusive Change valutaváltó árfolyam akár fiókonként is eltérhet, de ezt sem árt, ha folyamatosan nyomon követjük még a váltás előtt. A cég igény esetén felvásárolja tőlünk a törtaranyat vagy vásárolhatunk náluk aranytömböt is. A weboldalon elérhető egy fiókkereső alkalmazás, amelynek segítségével akár útközben is meg tudjuk nézni, hogy van-e a közelünkben valutaváltó fiók és az éppen nyitva tart-e. Jó hír a Szlovéniába vagy Szlovákiába készülőknek, hogy itt is találhatunk pár városban fiókokat, így, ha éppen ezekbe az országokba tervezzük a nyaralásunkat, akkor biztosan tudunk a cégnél valutát váltani.

Tesco valutaváltó árfolyam

Az ország több Tesco áruházában is találhatunk valutaváltókat. Az Exclusive Change is jó pár valutaváltót üzemeltet az áruházakban. Az előzőekben felsorolt szolgáltatások ezekben a fiókokban is elérhetők, így akár a hétvégi bevásárlás során is megejthetjük a valutaváltást. A cég honlapján sajnos nem láthatók az árfolyamok, ezért mindenképpen telefonon kell érdeklődni, vagy személyesen a fiókban.
Legyünk mindig résen és figyeljük a különböző valutaváltó árfolyamokat, hogy ne járhassunk rosszul és minél több valutával a zsebünkben kezdhessük meg megérdemelt pihenésünket.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása