Uzsorások kíméljenek! Azaz mi számít jó feltételeknek, ha kölcsönt vesz fel?

Hirtelen jött költségek, nagyobb bevételkiesés idején nehéz higgadtnak maradni, ez pedig gyakran átgondolatlan pénzügyi döntésekhez vezet. Ám a kétes eredetű hitel nyújtotta biztonság nem csak, hogy látszólagos, de még ideiglenes is. Az apróhirdetésekben feltűnő “villámkölcsön”, vagy a bár hivatalos, de komoly fedezetet nélkülöző hitelezés azonban némi tudatossággal kikerülhető.

Mi az az uzsora, és miért olyan drága?

Az uzsora, tehát az aránytalanul nyerészkedő hitel nem mai találmány, hanem évszázados múltra tekint vissza – sajnos a kereslet-kínálat azóta is fennmaradt. Gyakran 50-100%-os kamattal járó kölcsönökről van szó, de egy külföldi példa 400% feletti díjról is beszámol.

hirdetes

Az, hogy a vállalkozók és egyes pénzszolgáltatók minél nagyobb nyereséget szeretnének elérni, természetes (hiszen a piac for-profit szereplői mind ezen az elven működnek). Ám a szorult helyzetbe kerülteket még nagyobb kockázatba sodró hitelezés emberileg és jogilag is megengedhetetlen.

Jó személyi kölcsön
Jó személyi kölcsön

Az sem mellékes szempont, hogy az alapos hitelvizsgálatot, mindenféle biztosítékot, fedezetet nélkülöző hitelezés következményét, a bedőlt hitelek költségeit bizony épp a “rendesen” törlesztő ügyfelek fizetik meg – az áruk ettől duzzad horribilis mértékűre.

Mire figyeljünk, amikor személyi kölcsönt választunk?

Bár sokszor nem mi alakítjuk életünk körülményeit, két dolgot mindenképp megtehetünk azért, hogy elkerüljük a pénzügyi csapdákat: havonta egy-egy kisebb összeg félrerakásával felkészülhetünk a szűkösebb időkre, hitelfelvételnél pedig okosan választhatjuk ki az összeg nagyságát. Ehhez vegyük a személyes vagy a családi kassza hosszú távú alakulását is mindig figyelembe!

Manapság már a magánszemélytől felvett kölcsönnek a rémisztően magas kamatok és a biztonsági háló hiánya miatt már semmilyen előnye nincs, hiszen a pénz gyors folyósítását manapság a hivatalosan működő pénzintézetek is vállalják.

Az olyan pénzintézetek ajánlatai sem tekinthetőek piacképesnek, akik a felvett összeg negyedénél többet is lefölöznek a tőketartozáson felül. Összességében kijelenthető, hogy a mai viszonyok között körülbelül a 25%-os THM tekinthető vízválasztónak: efelett biztos lehet abban, hogy túl sokat fizet a személyi kölcsönért.

Tipp: Ne menjen bele olyan feltételekbe sem (például heti, személyes törlesztés), melyek az Ön számára nem nyújtanak maradéktalan kényelmet.

Személyi kölcsön megbízható szolgáltatótól

Az Oney Magyarország az egyike a magyar pénzügyi piac azon szereplőinek, melyek a pénzügyi teherbírás vizsgálatát komolyan veszik, mégsem támasztanak teljesíthetetlen feltételeket az ügyfelek felé. Pozitív hitelbírálatot követően pedig már néhány munkanapon belül az ügyfél folyószámlájára utalják az összeget.

Ha kíváncsi, milyen is egy prémium, szabadon felhasználható személyi kölcsön, az oney.hu-n több információt is talál.

Mentés

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása