Lakástakarék körkép 2017 őszén

A lakástakarék a saját lakásunk megszerzésében nyújthat nagy segítséget. Ma Magyarországon még mindig sokkal többen döntenek a saját ingatlan megvásárlása mellett, mint az albérlet mellett. Más nyugat-európai országokban ez teljesen másképp van, de itthon minden maradt a régiben.

Ez a megtakarítási forma számos adózási előnnyel rendelkezik, ezen felül támogatásokat is lehet igényelni. Állami támogatás jár minden egyes lakáskasszára, amelyet az államtól kapunk. Évente maximum 72 000 forint támogatásra számíthatunk, amely a lakáskassza 30 százalékáig igényelhető.

hirdetes

Amennyiben egy 10 éves futamidőt veszünk alapul, úgy ez 720 000 forint megtakarítást jelent. A betéti kamatok után ennél a lehetőségnél nem kell kamatadót és EHO-t fizetni. Ezen túl még ma is ez az egyik legbiztonságosabb megtakarítási lehetőség.

A lakáskassza természetesen csak az ingatlanra fordítható, de azon belül sok mindenre pl: lakás felújítás, használt és új lakás vásárlás, hitel előtörlesztése, lakás bővítés és korszerűsítés.

Fundamenta lakástakarék így segíti a lakáshoz jutást

A Fundamentánál jelenleg az EBKM állami támogatással 4,72-10,92%-ig terjed. Állami támogatás igénybevétele nélkül 0,22-1,73%. A szerződés megkötésekor nem szükséges előre meghatározni, hogy mire szeretnénk majd fordítani a megtakarítást. Amikor elérkezett az idő a következő lehetőségek közül választhatunk: vásárlás, építés, bővítés, korszerűsítés. A lakástakarék mellé, ha a megtakarítási idő véget ér évi fix 3,9% kamatozás mellett vehetünk fel lakáskölcsönt. A referencia THM ebben az esetben 5,25%.

Az igénylő határozhatja meg, hogy hány hónapon keresztül és pontosan mekkora összeget szeretne megtakarítani. Például egy 20 000 forintos havi megtakarítást alapul véve 120 hónap alatt a kölcsön felvételével együtt 8 millió forint boldog tulajdonosai lehetünk. Ebből a saját megtakarítás 3 281 927 forint, amíg a mellé felvehető kölcsön 4 718 073 forint. A hitelt 86 hónapra kapjuk és a fix törlesztőrészlet 66 000 Ft.

OTP lakástakarék ott van a versenyben ami csak a lakásvásárlóknak jó

Az OTP lakástakarék jelenleg online kuponnal kedvezményesen vehető igénybe. A kupon segítségével a havi számlanyitás díja 55 000 forinttal kevesebb lesz. A havi megtakarítás összegét itt is szabadon meg lehet választani és ugyanúgy jár az állami támogatás is. Egy áthidaló kölcsönt is kínál az OTP a terméke mellé, amelynek segítségével nem szükséges kivárni a teljes futamidőt, hanem azonnal meg lehet kezdeni például a lakás átépítését, vagy korszerűsítését.

Havi 20 000 forint megtakarítás mellett a felvehető szerződéses összeg kicsit kevesebb, mint a Fundamentánál, azaz 7 500 000 Ft. A THM: 6,9-7,7%, akciós THM: 5,4-6,4%. Ezt a lehetőséget azoknak érdemes választaniuk, akik azonnal el szeretnék kezdeni a lakás vagy a ház felújítását és nem szükséges erre több évet várni.

Az Erste lakástakarék ajánlatával is érdemes foglalkozni

A lakástakarék terméket szintén nagyon kedvező kondíciók mellett kínálja, hiszen most egy havi számlabetétnek megfelelő számlanyitási díjjal igényelhető. 5 vagy 10 éves futamidőre is meg lehet kötni a lakáskasszát. Lakásvásárlásra, meglévő ingatlan felújítására, bővítésre és korszerűsítésre, lakáshitel előtörlesztésre használható. Az Erste egy stabil és egyben tőkeerős bank, amely osztrák háttérrel rendelkezik.

Világszerte 16 millió ügyfele van, így biztosak lehetünk abban, hogy megtakarításunk itt biztonságban lesz. A szerződés lejáratakor igénybe vehető hitel teljes hiteldíj mutatója 5,63% és a futamidő alatt végig így is marad. 4 éves futamidő esetén az EBKM 11,47 %. Nincsenek különösebb feltételek, hiszen itt még folyószámlanyitásra sem köteleznek senkit. Nyugodtan maradhatunk a saját már jól megszokott bankunknál.

Összefoglalásként

Láthatjuk, hogy ma már több bank is foglalkozik a lakáskasszával, így érdemes alaposan átgondolni, hogy melyik pénzintézet mellett tesszük le a voksunkat. Akiknek ráér a lakásvásárlás, mert most még a pályájuk elején járnak és nincsen családjuk, azok bármelyik konstrukciót igényelhetik.

Azok, akik már legszívesebben most belevágnának az építkezésbe, vagy a felújításba szintén megtalálják számításaikat a lakáskasszánál. Szerződéskötés előtt minden esetben alaposan olvassuk át a szerződést, ha szükséges kérjünk el egy példányt és otthon közösen a családdal olvassuk azt át és értelmezzük is.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása