Az EURO árfolyam minden pénzváltónál másképpen alakul, de első körben az MNB árfolyamot kell megtekinteni

Az MNB árfolyam egy nagyon jó kiindulási alap, ha valutaváltáson gondolkodunk. A valuták napi árfolyama nagyon sok mindentől függhet, hiszen számtalan dolog befolyásolhatja.

Politikai, gazdasági történések is romba dönthetik egy-egy valuta árfolyamát. A 300 Ft alatti eurót már tavaly is temették, de ezt már most láthatjuk, hogy igazuk volt. Erről bővebben az indexen olvashattunk még 2015-ben.

hirdetes

Az MNB árfolyam alakulása a hivatalos honlapon folyamatosan nyomon követhető

Itt számtalan deviza esetén tudjuk ellenőrizni az árfolyamot, így az euró árfolyam is megtalálható. Nyaralás előtt általában érdemes az úti cél mellett a pénzügyi részt is megtervezni. Mindenkinek érdemes megtekintenie, hogy milyen költségvonzata van a kártyahasználatnak, mennyibe kerül a valutaváltás és mennyibe például az utalás. A szálláshely megtalálása után máris láthatjuk, hogy bizony foglalót kell fizetnünk.

Ezt általában bankszámláról kell mindenkinek elutalnia az adott szálláshely részére. Ilyen esetekben, bár ez nagyon változó, általában 30-40 vagy 50% foglalót kérnek az üdülőhelyek. Utaláskor a bankunk automatikusan fogja átváltani a forintot az adott devizára, így azzal biztosan számolhatunk, hogy sokkal magasabb lesz ennek a költsége, mint ha belföldi utalást indítottunk volna.

Általában a banki költségek ilyenkor az átutalt összeg 1 vagy akár 3 százalékát is kitehetik. Egy 200 000 forintos előleg esetében ez 2000 vagy akár 6000 Ft is lehet. Ma már nagyon sok hotel hitelkártyás fizetést kér és ez még rosszabb, mint az előzőekben ismertetett. Ilyenkor a hitelkártya terhére lefoglalják a szállást és az érkezéskor kell valójában kifizetni a nyaralás árát.

A valutaváltás tűnik az egyik legjobb megoldásnak

Az mnb árfolyam jó kiindulópontnak akkor is, ha valutaváltásra készülünk. Nem mindegy azonban itt sem, hogy mennyit és mikor váltunk. Nagyon alaposan át kell gondolni, hogy a megismert euro árfolyam mellett mégis mennyi valutát váltsunk át. Soha nem jó ha tl sok valuta marad nálunk hazaérkezésünkkor, bár euro esetén ez azért nem akkora gond.

A legtöbb szállodában ma már van lehetőség arra, hogy széfet béreljünk, de legtöbbször már a szállodai szobában is van. Ezt vagy ingyen biztosítják számunkra vagy további költségeket jelent. Az MNB  árfolyam még azonban nem a tényleges váltási árfolyamot közli, hiszen a valutaváltók is tranzakciós díjjal dolgoznak. Itt is számolhatunk plusz kiadással.

Az euró árfolyam figyelése sokak szerint felesleges

Talán sokak szerint felesleges az euró árfolyam figyelése, de sokak szerint viszont igenis sokat számít egy-egy nagyobb összegnél még az a pár forint is. Ha egy több hetes nyaralást tervezünk, ahová 400 000 Ft költőpénzzel indulunk, akkor nem mindegy, hogy 1300 eurót kapunk érte vagy csak 1290-et. Már ez is 10 euró eltérés pedig 307 és 310 forintos váltással számoltunk. ha ennél nagyobb a különbség, akkor még többet takaríthatunk meg egy jó váltással.

Érdemes mindig nyitott szemmel járni és pontosan az utazás előtt érdemes a gazdasági és politikai eseményeket is nyomon követni. Bármilyen különleges esemény is történjen a világban érdemes már aznap az árfolyam alakulását figyelni. Ezzel az apró lépéssel nagyon sokat spórolhatunk, amikor az eurót kívánjuk kiváltani nyaralásunkhoz.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása