Az MNB árfolyam jó kiindulási pont, amikor euróban szeretnénk vásárolni

Sokan az MNB árfolyamot használják kiindulási pontként, amikor vásárlás vagy utazás előtt állnak, csak ezután nézik meg saját bankjukban az aznapi árfolyamot. Az árfolyamokkal azonban tervezni is lehet. Ma már számtalan weboldalon találhatunk élő árfolyam grafikont, amely másodpercről másodpercre frissül.

Az MNB árfolyam nagyon könnyen átlátható

Az MNB honlapján egy könnyen kezelhető felületen folyamatosan nyomon követhető az euró árfolyam. Akiknek ez nem nyújt kellő segítséget, azok megnézhetik saját bankjuk weboldalán, de a szomszédos valutaváltóba is ellátogathatnak információért. Ma már számtalan valutaváltó is üzemeltet honlapot, ahol naponta többször is frissítik az árfolyamot. Utazás vagy vásárlás előtt azonban érdemes egy kicsit előre gondolkodni. Ha már hetekkel előbb vagy akár hónapokkal előbb tudjuk, hogy elutazunk, vagy külföldön vásárolunk akkor egy kedvezőbb árfolyamon is válthatunk valutát.

hirdetes

Persze ehhez szerencse is kell, de érdemes mindig előre gondolkodni. Az MNB oldalán megtalálható keresővel akár egy régebbi időszakra is rákereshetünk, azaz teljesen jól átláthatjuk az euró árfolyam mozgását. Ez már azért hatalmas segítséget nyújt.

Mikor ugrik meg egy árfolyam, mi befolyásolja azt?

Makro- és mikor gazdasági szempontból is fontos a valutaárfolyam alakulása. Amikor egy valuta ára nagyon magas, akkor a külföldi valutában meghatározott termékek ára is igen magas lesz. Ilyenkor ezt az országot a partnerek drágának találhatják. Ezekben a helyzetekben szokott előfordulni az, hogy sokkal kevesebb termék fogy, hiszen megdrágultak a valuta árváltozása miatt.

A valuta árak változhatnak piaci mechanizmusok és kormányzati lépések hatására is. Ez vonatkozik az euro árfolyamra is, amely az MNB árfolyam segítségével naponta nyomon követhető. Talán kevesen gondolják, de az alacsony árfolyam sincsen túl jó hatással a gazdaságra. Ilyenkor még azokat a termékeket is exportra tudják vinni, amelyeket csak importból tudtak eddig beszerezni. Ezekben a helyzetekben a külföldi tőkebefektetők úgy dönthetnek, hogy kivonulnak az adott piacról és beindulnak a tömeges tőkekivonások. Az árfolyamok emelkedése ezután már vagy magától következik be, vagy monetáris segítséggel.

Mikor érdemes valutát váltani és nem a bankkártyát használni a nyaralások alatt?

Ma már nem találunk egyetlen olyan bankot sem, ahol ne számolnának fel tranzakciós illetéket. Sajnos ez elkerülhetetlen, ha bankkártyánkkal szeretnénk külföldön fizetni. Az MNB árfolyam alapos áttanulmányozása után az euro árfolyamot is megtekinthetjük, majd ezután érdemes a valutaváltók felé venni az irányt. Ma már fiókhálózatban is működnek nagyobb valutaváltók ahol akár hisszük, akár nem, még alkudni is lehet. A valutaváltóknál általában 0,3% a váltás ügyintézési költsége, de ezt egy nagyobb összeg átváltásakor akár el is engedhetik.

Sőt olyan váltó is létezik ma Magyarországon, ahol egy nagyobb összeg esetén jóval a banki euró árfolyam alatt tudjuk a valutát váltani. Ma már nagyon észnél kell lenni, amikor valutaváltás előtt állunk, hiszen a pénzváltók euró eladási árfolyamai között is hatalmas különbségeket találhatunk akár 1-2 forint különbség is lehet.

Persze ez sok mindentől függ, de ebbe ne menjünk bele. Ha egy ilyen drágább váltó mellett döntünk, akkor bizony annál még a bankkártyás fizetés is jobb. Így csak akkor érdemes a valutaváltásba belevágni, ha tényleg utánajárunk a dolgoknak.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása