Mik lehetnek a fapados kölcsön buktatói?

A fapados kölcsön egy viszonylag új fogalom Magyarországon, amivel – mint a legtöbb hitellel kapcsolatban – az emberek szkeptikusak és elővigyázatosak. Az alábbiakban arra keressük a választ, hogy van-e okunk félelemre!

A fapados kölcsönt az utóbbi években megjelent új hiteltermékekkel egyetemben hangzatos reklámok és szlogenek egész sora vezette be, de a devizahiteles csődök után ma már nagyon kevesen hisznek az ígéreteknek. Ez nem véletlen, hiszen minden hitelnek vannak buktatói, a nagy kérdés mindössze az, hogy mekkorák?

hirdetes

A kamatról és a kamatlábról

Hogy erre választ találhassunk, alaposabban is ki kell vesézni a fapados kölcsön lényegét. Lássuk rögtön a kamatokat, hiszen bár a legtöbb helyen 14,75 százalékos kamatot ígérnek, ez azonban nem általánosságban, csak bizonyos összegekre és egy bizonyos futamidőre érvényes, ami a hitelfelvevők jelentős részét éppen nem érinti. Jellemzően a hosszabb futamidők, illetve az 1,5 millió forint feletti fapados kölcsön esetében beszélhetünk ilyen jellegű kamatról, aminek THM mutatója 15,79 százalék. A kamatlábak tekintetében is vannak apró betűs részek, amelyekre érdemes odafigyelni!

A kamatlábakat ugyanis az összeg, illetve a futamidő függvényében számolják ki egy előre felállított táblázat alapján. A 800 ezer és 2 millió forint közötti összeg kamatlába így rendkívül változatos lehet, pláne abban az esetben, ha csak 24 és nem 72 hónapra vesszük fel. A fapados kölcsön tekintetében a bank általában nem ragaszkodik ahhoz, hogy náluk vezessük a bankszámlánkat – ebben az esetben általában plusz kedvezményekre számíthatunk –, de előfeltétel, hogy valahol rendelkezzünk bankszámlával, illetve tartós munkaviszonnyal, legalább 140 ezer forintos fizetéssel.

Az extra költségekről

Természetesen a fapados hitel esetében is felmerülnek olyan fel nem tüntetett extra költségek, amelyek így vagy úgy, de megrövidítik bankszámlánkat. Ilyen például a hitelbírálati díj, ami általában 5 ezer forinttól kezdődik. Ha csekken akarjuk fizetni mindezt vagy a törlesztő-részletet, az már minden egyes befizetés után plusz 1000 forintot jelent majd minden egyes alkalommal. Természetesen tartozásunkat rendezhetjük átutalással vagy csoportos beszedési megbízással is, de ennek is vannak minimális banki költségei, amelyeket természetesen a THM nem tartalmaz.

Szintén pénzbe kerül, ha módosítani szeretnénk a törlesztési módot. Ilyen esetben 3 ezer forintnak megfelelő összeg egyszeri befizetésére leszünk kötelezve. Amennyiben a részleges előtörlesztést szeretnénk igénybe venni, akkor a törvényben meghatározott maximális összeg kerül felszámolásra, ha pedig elmaradunk a törlesztő-részletekkel, abban az esetben annyiszor 5 ezer forintot kell kifizetnünk, ahogy hónapot csúsztunk.

Amennyiben hitelünket felmondják – mert például nem fizetünk – a felmondásnak is díja van, így vagy a fennálló tartozásunk 20 százaléka, vagy legalább 12 ezer forint. Ha rendben fizettük a fapados kölcsön részleteit, és eljutottunk az utolsó részlethez, akkor érdemes előbb felhívni a bankot azért, hogy volt-e esetleg túlfizetésünk, amennyiben ugyanis igen, akkor csak 3 ezer forint kifizetése ellenében utalják vissza a túlfizetést. Ezen felül a levelezésért és az igazolásokért is díjakat kell fizetnünk, ami a fapados hitel egyik sajátos jellemzője, más hiteltermékekre ugyanis mindez nem jellemző.

A fapados kölcsönnek tehát rengeteg extra költsége van, azonban buktatója semmivel sem több, mint bármelyik másik, hosszabb futamidőre adott, nagyobb összegű hitelnek.

Rate this post