Mik az autóhitel igénylés feltételei?

Az autóhitel igénylés feltételeivel jó tisztában lenni, hiszen mindannyiunk életében eljöhet az a pillanat, amikor autóra van szükségünk, de nem minden esetben engedhetjük meg magunknak, hogy saját zsebből kifizessünk egy nagyobb összeget.

Ha úgy döntünk, hitelt veszünk fel, akkor fontos tisztában lennünk azzal, hogy az autóhitel igénylése milyen feltételekkel jár.

hirdetes

Ha esetleg már korábban volt részünk a folyamatban, akkor is jó tudni, hogy jelenleg milyen feltétekhez van kötve a hiteligénylés.

2010-ben a bankok változtattak a kiszabott feltételeken. Már lehetetlen például önrész nélkül autót vásárolni. Persze gondolhatjuk azt, hogy feleslegesen sokat szigorodtak a szabályok, de ez a valóságban mindenki érdekét szolgálja. Nyilván szolgálja a bankok érdekét, hiszen szigorúbban osztják a hiteleket, így nagyobb eséllyel kapják vissza a kölcsön adott pénzüket.

De szolgálja az ügyfelek, azaz a mi érdekeinket is, hiszen így kisebb eséllyel sodródunk bele felelőtlen hitelügyletbe, amelyeknek a törlesztő részleteit már nem tudjuk fizetni. Így kisebb az esély, hogy elveszítjük az autót is, hiába fizettünk már ki rá több részletet is. Ezek a szigorítások minket is védenek, és jó tisztában lenni velük.

Autóhitel igénylés feltételei ma

Az autóhitel igénylés feltételei több dologtól is függenek, első sorban attól, hogy magánszemélyként vagy vállalkozóként akarjuk igényelni a hitelt. Mindkét módnak más-más feltételei vannak.
Vegyük először is azt, ha magánszemélyként szeretnénk autóhitelt igényelni. Feltételként szerepel, hogy maximum 7 év lehet a futamidő, azaz legfeljebb ennyi idő alatt le kell tudnunk törleszteni a kölcsönt.

Az autó használati tárgy, és gyorsan értékét veszítheti, hiszen a folyamatos használattól egyre inkább elkopik. Fontos a karbantartás, de így is folyton újabb és újabb modellek jelennek meg, amelyek tovább csökkentik a saját autónk árát.

Fontos tudnivaló az autóhitel igénylés feltételeivel kapcsolatban, hogy még az elején el kell döntenünk, hogy hitelkonstrukciót vagy lízinget szeretnénk igénybe venni. A különbség az, hogy a hitelnél rögtön megkapjuk a kívánt összeget, amit azonnal kifizetünk, és már a tulajdonunkba is kerül az autó.

Autólízing?

A lízingnél a törlesztés ideje alatt a bank számít tulajdonosnak, és csak a teljes vételár törlesztése után írják át a tulajdonlapot a mi nevünkre. Amennyiben hitelt szeretnénk felvenni, választhatunk az euró alapú vagy a forint alap hitel között. Ha az euró alapú hitel mellett döntünk, akkor 40% önrésszel kell rendelkeznünk, ha viszont a forint alapú kölcsönt választjuk, akkor 25% önerőt kell felmutatnunk.

Ha a lízingelés mellett döntünk, akkor kedvezőbbek az ajánlatok az önerő tekintetében, ezesetben ugyanis euró alapon elég a 35%, míg forint alapon csupán 20% önrészt kell előteremtenünk. Lényeges feltétel továbbá a választott autó kora, ez persze használt autó vásárláskor fontos; a választott autó legfeljebb 12 éves lehet, de a hitel vagy lízing lejártakor nem lehet több 15 évesnél.

Amennyiben egyéni vállalkozóként, vagy cégünk számára vásárolnánk autót, úgy csak a lízingkonstrukció áll a rendelkezésünkre. A futamidő legfeljebb 8 év lehet, viszont mind euró, mind forint alapon mindössze 20% önrészt kell biztosítanunk.

A minimális hitelösszeg általában 300.000 forint szokott lenni, sokszor a választott autó minimális árát is meghatározzák, ez többnyire 500.000 forintot takar. Általánosságban ezek az autóhitel igénylés feltételei, de ezek persze bankonként változhatnak valamennyit, ezért mindig érdemes alaposan megvizsgálni a banki ajánlatokat, mielőtt döntenénk.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása