Miben különböznek a hitelkártyák a bankkártyáktól?

A forgalomban lévő bankkártyák és hitelkártyák ugyanazon méretszabvány szerint készülnek, ugyanúgy is néznek ki, mégis van egy jelentős különbség a két kártya között.

hirdetes

A bankkártyák betéti kártyák

A bankkártyákat a folyószámlánk mellé kapjuk, és amennyiben nincs rajta folyószámlahitel , kizárólag a saját pénzünket költhetjük el róla.

Másik neve a bankkártyáknak a betéti kártya, ami szintén arra utal, hogy a bankkártya tulajdonosa a folyószámlájáról csak az általa, vagy munkáltatója (vagy más befizető) által betett pénzösszegeket költheti el, tehát nem a bank pénzét használja, kivétel ez alól természetesen a folyószámlahitelről levett pénz lehet.

 

A hitelkártya nem betéti kártya!

A hitelkártya esetében már a legelső levett pénzösszeg is a bank tulajdona, tehát azonnal a bank pénzét kezdjük el költeni, és amennyiben az átlagosan negyvenöt nap kamatmentes határidőig a felhasznált pénzt nem fizetjük vissza, a THM értéke a 40 – 50 százalékot is elérheti.

A hitelkártyákhoz a magasabb éves díj ellenében sok esetben egy ingyenes külföldön használható utazási biztosítás is járhat, valamint bizonyos hitelkártyáknál egy meghatározott nagyságú pénzforgalom után bizonyos százalékú pénzvisszatérítés is járhat, esetenként akár a hitelkártya éves díja is visszatérítésre kerülhet.

Egyénként mindkét kártya használható készpénzfelvételre és vásárlásra is, viszont a készpénz felvétele a hitelkártyával sok esetben drágább a bankkártyák díjaihoz viszonyítva.
A hitelkártya igénylésnek lényegében ugyanazok a feltételei, mint a folyószámlahitelek esetében már megszokhattuk, viszont a hitelkártyákat csak azoknak éri meg használni, akik az átlagosan negyvenöt napos türelmi időszakban minden esetben vissza tudják fizetni a kártyáról levett pénzt, ellenkező esetben nagyon magas kamatokat számolhat fel a pénzintézet, sőt borsos késedelmi díjakat is fizetni szükséges.

Tehát amennyiben nem vagyunk biztosak, hogy határidőn belül mindig vissza tudjuk fizetni a levett összegeket, inkább válasszuk a jól bevált folyószámlahitelt, mivel az sokkal biztonságosabb.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása