Mi az a hitelfedezeti biztosítás?

Egy-egy hitel felvételekor hosszú évekre kötelezzük el magunkat – jellemzően akár 30 évre is – ilyenkor a hitelfedezeti biztosítás nagy segítséget jelenthet. A hitelfedezeti biztosítást kiegészítőként lehet megkötni az egyes hitelek mellé és a díjat havi szinten kell átutalni a biztosítónak. Váratlan helyzetekre nyújt segítséget a biztosítás, amely lehet például egy baleset, egy betegség, vagy az állásunk elvesztése. A hitelfedezeti biztosításnak hála a biztosító mentesít bennünket a hitel törlesztőrészletének egy részétől vagy akár az egészészétől is.

Ezeket a biztosításokat mindig annál a banknál tudjuk megkötni, ahol a hitelt is felvesszük. Egy nagyobb értékű és hosszabb futamidejű hitel megkötésekor ez a biztosítás felér egy hosszabb távú befektetéssel is. A biztosítás egy kockázati jellegű biztosítás így a futamidő végén egy forint sem jár vissza nekünk a befizetett összegből. Ezt a biztosítást személyi kölcsönökre, szabadfelhasználású kölcsönökre és folyószámlahitelre, valamint lakáshitelre is meg lehet kötni. Ezt a biztosítást akár a futamidő alatt is meg tudjuk kötni, így, ha a cikket olvasva úgy érezzük, hogy nekünk erre szükségünk van, akkor csak be kell mennünk a hitelező pénzintézethez és egy rövid adminisztrációt követően máris be leszünk biztosítva vészhelyzet esetére.

hirdetes

Hitelfedezeti biztosítás kiknek való?

A biztosítást mindazoknak ajánljuk, akik hosszabb időre vesznek fel kölcsönt, hiszen az élet kiszámíthatatlan és sokszor olyan fordulatokat is rejt, amelyeket előre nem lehet megjósolni. Ha a hitelügyletbe adóstárs is bevonásra került, akkor őt is meg tudjuk védeni a kellemetlen helyzettől egy hitelfedezeti biztosítás megkötésével. A ma oly népszerű CSOK hitelek mellé sem árt egy ilyen biztosítást beszerezni. Hogy pontosan mire nyújt védelmet a biztosítás azt alaposan át kell tekintenünk a biztosítási ajánlatokban. Jellemzően több csomag közül lehet választani, így talán érdemesebb nem a bankfiókban döntenünk, hanem otthon, ahol nyugodtan áttekintjük a lehetőségeket. Az adós halála esetén nagyon nagy terhet lehet levenni a család válláról, hiszen a gyászfeldolgozás időszaka alatt valószínűleg nem ez lesz a legnagyobb gondja a családnak.

Tartós rokkantság vagy egészségkárosodás esetén is fizet a biztosító, hiszen ebben az esetben akár a teljes biztosítási összeget is rendezhetik. Munkánk elvesztése miatt szintén előnyt jelenthet a biztosítás. Munkanélküliként egyértelműen csökken a havi bevételünk és amíg új munkát keressük, addig ugyan úgy kell fizetni a hitel havi törlesztőrészleteit. Ha rendelkezünk biztosítással, akkor általában 60-90 napon keresztül önrésszel fizetünk, míg utána fél évig vagy akár 1 évig is fizeti a biztosító a havi törlesztőrészletet. Lehetőség van olyan csomagot vásárolni, amelyben a tartós betegség is benne van, így a táppénz 60-90 napjáig vagy akár 1 évig is fizetheti a biztosító a törlesztőrészletet.

Természetesen számtalan olyan helyzet is van, amikor nem fizet a biztosító. Ilyen lehet az eltitkolt betegség, az, ha mi mondunk fel a munkahelyünkön vagy esetleg közös megegyezéssel távozunk. A biztosítók csak bizonyos egészségkárosodási szintek felett fizet, amely jellemzően 50-70 százalékos rokkantsági szintet jelent. A megkötött biztosítások jellemzően 60 vagy akár 90 nap várakozási idő után lépnek érvénybe, azaz nem azonnal, ezzel érdemes már előre számolni. Ezekben a napokban bármi is történjék velünk nekünk kell fizetni a törlesztőrészletet. Mivel ezt már jó előre tudjuk, így érdemes ezt a 3 havi összeget jó előre tartalékolni, így nem érhet bennünket kellemetlen meglepetés.

Unicredit hitelfedezeti biztosítás

Az Unicreditnél a Generali hitelfedezeti biztosítása érhető el. Halál, egészségkárosodás, keresőképtelenség, munkanéküliség esetén fizet a biztosító. Ahogy már írtuk a hitel futamideje alatt bármikor el lehet indítani a biztosítást. Egy nyilatkozatot kell kitölteni a bankban és már másnap életbe lép a biztosítás. A biztosítónál alap és teljes csomag között választhatunk. Az alap csomag halál, baleseti eredetű legalább 50%-os maradandó egészségkárosodás esetén fizet. A teljes csomag halál, baleseti eredetű legalább 50%-os maradandó egészségkárosodás, bármely okú 79%-ot meghaladó mértékű egészségkárosodás, keresőképtelenség és munkanélküliség esetén fizet. A teljes csomag ára a törlesztőrészlet 6 százalékától, míg az alap csomag a törlesztőrészlet 3,5 százalékától érhető el.

Cib hitelfedezeti biztosítás

A CIB banknál a biztosítás a CIB Hitelkártyákhoz és CIB Bevásárlókártyához, CIB Személyi Kölcsönhöz igényelhető. A díjak a következők:
• CIB Előrelépő Személyi Kölcsönhöz az aktuális havi törlesztőrészlet 6%-a
• CIB Hitelkártyákhoz az aktuális havi fordulónapon fennálló tartozás 0,49%-a
• CIB Bevásárlókártyához az aktuális havi fordulónapon fennálló tartozás 0,49%-a
Erste hitelfedezeti biztosítás
Az Erste Banknál Erste Törlesztési Védelem néven fut hitelfedezeti biztosítás, amelyet az Union Vienna Insurance Groupnál lehet megkötni. Munkanélküliség, keresőképtelenség, rokkantság vagy halál esetén is fizet. A biztosító meghatározott ideig vagy akár többször is fizet a hitel futamideje alatt.

Az elérhető csomagok a következők:

• Teljes csomag – fedezett kockázatok: bármely okú halál + bármely okú, 79%-ot meghaladó egészségkárosodás (TB I-II. rokkantság) + munkanélküliség + átmeneti keresőképtelenség. Ára a folyósított hitelösszeg 0,08366 %-a.
• Baleseti csomag (baleseti halál + balesetből eredő, 51%-ot meghaladó meghaladó mértékű egészségkárosodás + munkanélküliség + átmeneti keresőképtelenség). Ára a folyósított hitelösszeg 0,05082 %-a.
• Munkanélküliségi és keresőképtelenségi csomag (munkanélküliség + átmeneti keresőképtelenség). Ára a folyósított hitelösszeg 0,03738 %-a.

Generali hitelfedezeti biztosítás

Mint már írtuk az Unicredit banknál ezt a biztosítást tudják ajánlani az ügyfeleknek. A Testőr élet-, baleset és egészségbiztosítás hitelfedezetként a biztosítónál közvetlenül is megköthető. A biztosítást mi magunk állíthatjuk össze, hogy csak azért fizessünk amire tényleg szükségünk van.

Keresőképtelenségnél segítséget nyújt a táppénz kiegészítésére. Kritikus betegségek esetén előrehozott szolgáltatásként kifizetik a halál esetére járó biztosítási összeget, illetve váratlan tragédia esetén is teljes összeget fizet ki. A biztosítás mellé jár egy kármentességi bónusz, amely minimum 10 évre megkötött szerződéseknél vehető igénybe. Lejáratkor a befizetett díj 20%-át téríti meg a biztosító.

Érdemes átgondolni és megkötni a hitelfedezeti biztosítást mielőtt még a nagy baj bekövetkezne.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása