Hogyan zajlik az átutalás külföldre?

Sokakat érinthet az átutalás külföldre, hiszen itt a nyár és külföldi utazások árát zömében átutalással kell kiegyenlíteni, főleg, ha külföldi helyi szállásadótól közvetlenül foglalunk. Ugyan ez vonatkozhat egyes külföldi vásárlásokra is, amikor nincsen lehetőség a bankkártyás fizetésre. Gyakorta a külföldi üzleti partnerek az áru vagy szolgáltatás vételárát is átutalással várják egy adott külföldi bankon keresztül.

A számlákat ugyan úgy, mint belföldön, egy átutalási megbízással tudjuk kiegyenlíteni. Magyarországon minden banknál elérhető ez a szolgáltatás és annak árait jellemzően a hirdetményeikben szabályozzák. Érdemes saját bankunk erre vonatkozó hirdetményeit is áttekinteni, hiszen azokat gyakorta változtatják. A nemzetközi átutalások kapcsán számolni kell a megnövekedett időtartammal és a költségekkel is. A számlavezető bankunkat minden esetben érdemes megkérdezni, hogy mennyi időt vesz majd igénybe a tranzakció lebonyolítása és ez egy meghatározott összeg esetén mennyibe fog kerülni.

hirdetes

Magyarországról külföldre utalás otp – átutalás külföldre

A nemzetközi, külföldi utalások előnye, hogy devizában egyes bankoknál, – így például az otp-nél is – kedvezőbb jutalékok mellett vehetők igénybe. Az OTP-nél nem csak a sokak által ismert devizanemekben lehet utalást indítani, hanem RON, RSD, RUB, BGN-ben is. A kimenő utalásokat el lehet indítani az OTPdirect Electra terminálról, az internetes felületről, illetve a telefonos ügyintézők is segíthetnek, valamint természetesen bármelyik OTP fiókból. Minden nap 14 óráig érdemes benyújtani a megbízást, hiszen ekkor akár tárgynapi teljesítés is elérhető.

Több átutalási fajta is elérhető az OTP-nél, így most röviden erre is kitérünk. Az EGT-n belüli fizetések esetén mind a két félnek EGT tagállamnak kell lennie és itt kell vezetniük a számlájukat is. A SEPA átutalások csak EUR-ban valósíthatók meg SEPA tagországok között. Az OTP Euró Expressz átutalása csak euróban indítható el. Az OTP Bankcsoporton belüli utalások szintén kedvezőek lehetnek azoknak, akik az OTP bármelyik leánybankjánál vezetik számlájukat. OTP leánybankok a következő országokban találhatók meg: Szlovákia, Bulgária, Románia, Horvátország, Szerbia, Oroszország, Ukrajna, Montenegró. Ha a fentiekben említettektől eltérő átutalások lebonyolításáról van szó, akkor érdemes a bankban informálódni.

Otp deviza átutalás költsége

Az OTP Bank deviza jóváírás esetén külker deviza vételi árfolyamot fog alkalmazni, ha kimenő átutalásról van szó és ekkor külker deviza eladási árfolyam alapján fog számolni. Az OTP naponta 12 órakor és 14 órakor jegyzi a külker árfolyamait. A jelenlegi hirdetmény szerint a következő díjakkal érdemes számolni:

Nemzetközi átutalások forintban és devizában, bankon kívüli deviza átutalások

• Normál átutalás elektronikus csatornán keresztül – 0,30 %, min. 4 370 Ft, max. 85.000 Ft
• Normál átutalás papír alapon – 0,40 %, min. 4 370 Ft, max. 85.000 Ft
• Sürgős utalás átutalás elektronikus csatornán keresztül – 0,30 %, min. 4 370 Ft, max. 85.000 Ft + 5.000 Ft
• Sürgős utalás papír alapon – 0,40 %, min. 4 370 Ft, max. 85.000 Ft + 5.000 Ft
Euró expressz átutalások
• elektronikus csatornán – 0,30 %, min. 4 370 Ft, max. 85.000 Ft + 5.000Ft
• papír alapon nem lehet benyújtani

SEPA átutalások

• elektronikus csatornán és papíralapon – 0,408%, min. 397 Ft, max. 132 527 Ft (OTP e-Forint bankszámláról nem lehetséges az utalás indítása)
• OTP e-Forint bankszámláról elektronikus csatornán – 0,309 %, min. 195 Ft
• OTP e-Forint bankszámláról papíralapon – 0,500 %, min. 195 Ft
Bankcsoporton belüli átutalások
• normál – kivéve SEPA – 3.500 Ft
• normál – SEPA-ban teljesíthető – 0,408%, min. 397 Ft, max. 3 500 Ft
• OTP expressz – 6.000 Ft

Érdemes odafigyelni, hogy ne hiányosan adjuk be a megbízást, mert ebben az esetben 2000 Forint felárat fog felszámítani az OTP Bank.

Deviza átutalás átfutási ideje

A deviza átutalások ideje akár bankonként is eltérő lehet. Mi most az OTP-t vesszük alapul. Egy elektronikus úton benyújtott SEPA megbízás például már a benyújtás napján célba ér, ám ha papíron nyújtjuk be a megbízást, akkor 2 munkanapon belül vállalják azt, hogy a kedvezményezett számláján jóváírják az összeget. Egy Euró Expressz szolgáltatás igénybevétele esetén, ha 12 óráig elektronikusan nyújtjuk be a megbízást, akkor még aznap teljesül a megbízás.

Budapest bank átutalás külföldre

A Budapest Bank, mint már arról többen is értesülhettek már az MKB-hoz tartozik, ezért az átutalás külföldre információkat is ennek fényében tudjuk ismertetni. Az MKB oldalán a következő árakat találtuk külföldi utalások esetén:

Nem SEPA ill. EGT2 és bankon belüli nem EUR devizanemű átutalások

– Eseti elektronikus – bankon belül és kívül, tételenként – 0,55% min. 2500 Ft max. 25 000 Ft + (0,3% max. 6 000 Ft)
– Eseti papír alapú és 103-as banki azonosítóval TeleBANKáron benyújtott átutalás teljesítése – bankon belül és kívül, tételenként – 0,55% min. 5000 Ft max. 35 000 Ft + (0,3% max. 6 000 Ft)
– Állandó átutalási megbízás teljesítése – bankon belül és kívül, tételenként – 0,55% min. 2500 Ft max. 25 000 Ft + (0,3% max. 6 000 Ft)

Euro átutalások

• Eseti elektronikus átutalás teljesítése – bankon belül és kívül, tételenként – 100 Ft + (0,3% max. 6.000 Ft) (MKB Partner és Plusz számla esetén)
• Eseti papír alapú és 103-as banki azonosítóval TeleBANKáron benyújtott átutalás teljesítése – bankon belül és kívül, tételenként – 0,55% min. 800 Ft max. 25 000 Ft + (0,3% max. 6 000 Ft)
• Állandó átutalási megbízás teljesítése – bankon belül és kívül, tételenként – 100 Ft + (0,3% max. 6 000 Ft) (MKB Partner csomaggal) és 0 Ft + (0,3% max. 6 000 Ft) (Partner Plusz és kiemelt Partner csomag esetén.

Láthatjuk, hogy az átutalás külföldre jellemzően minden banknál megtalálható, de az árak eltérők, így érdemes mindig számlavezető bankunknál érdeklődni a lehetőségek felől.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása