Mi a hitelkártya száma és miért fontos ez nekünk?

Bizonyára Ön is rendelkezik hitelkártyával, de nem biztos abban, hogy mi a hitelkártya száma. A mai világban lassan már teljesen elengedhetetlen ennek a kis plasztiknak a használata.

Legtöbbünk átutalással kapja meg fizetés minden hónap elején munkáltatójától így természetes, hogy valamelyik banknál vezetünk számlát. A bankoktól lehetőségünk van bankkártyát és hitelkártyát is igényelni.

hirdetes

A plasztik kártyák használata többféle módon is segítheti mindennapi életünket, amikor vásárlásra, fizetési tranzakciókra kerül sor.

Tekintsük át pár mondatban mi a hitelkártya száma

Szinte minden hitelkártyán megtalálható egy elég hosszú számsor, ez a hitelkártya száma. A bankkártyán egy 13- 19 jegyű számnak kell szerepelnie, kártya típustól függetlenül. A számot simán vagy dombornyomással helyezik el a gyártók, de a számok szintbeli elhelyezkedésének, nagyságának és formájának teljesen egyformának kell lenniük.

Bankkártyás vásárlásnál ezt a kódot folyamatosan kell beütni tagolás nélkül, a fizető felület automatikusan elvégzi a kártyaszám tagolását.

Hol található meg a bankkártyán ez a szám

Elmondható, hogy kivétel nélkül minden bankkártyán, az előlapon található meg a hitelkártya száma. Ne tévesszen meg senkit, hogy sajnos sokszor a grafikai elemek egy kicsit túlzsúfoltak az előlapon. Ennek a számnak akkor is ott kell lenniük. Azt már kiderítettük, hogy mi a hitelkártya száma, de most nézzük meg a többi fontosabb jelölést is a kártyánkon.

Hol található meg a biztonsági kód és miért fontos a megléte?

A biztonsági kódot más néven kártyaellenőrző kódnak is ismerjük. A bankkártya hátsó oldalán található meg az aláírás csíkon. Ez egy több számjegyből álló szám, de a biztonsági kód a feltüntetett szám utolsó három számjegye. Van azonban a bankkártyák között egy, amelyen ez a kód 4 számjegyből áll, ez pedig nem más, mint az American Express kártyája. Angol nyelven többféleképpen is rövidítik a kártyák biztonsági kódját.

Ezek a következők lehetnek: CVV, CSC,CVVC,CVC,V-Code, V Code illetve CCV. A 3 vagy 4 jegyű kód lényege, hogy internetes vásárlás esetén, a tranzakció során egyértelműen beazonosítást nyer a kártyát használó személy.

Pár mondat a Visa és a Mastercard kártyákról

Most, hogy tudjuk már, hogy mi a hitelkártya száma és azt is, hogy a biztonsági kód mi célt szolgál, lépjünk tovább a következő fontos bankkártyával kapcsolatos kérdéskörünkre ez pedig nem más, mint a Visa és MasterCard kártya. A két név tulajdonképpen két kártya kibocsátó céget takar. Ma Magyarországon általában ettől a két cégtől kaphatunk bankkártyát a különböző bankoknál.

Ezen kívül létezik még az American Expressz és az Electron. A nem chipes Visa kártya dollár, a MasterCard és a chipes Visa pedig euró elszámolású külföldi használat esetén. Amennyiben itthon használjuk a kártyák bármelyikét, úgy egyáltalán nincsen különbség az elszámolásban.

Mind a két kártya esetében szintén az aláírás csíknál található meg a biztonsági kód és a plasztik kártya elején a hitelkártya száma. Ma már sima és elektronikus kártyát is választhatunk, hiszen internetes vásárlás esetén bármelyiket elfogadják. A lényeg, hogy a CVV kód szerepeljen a kártyán, mert ezzel kerül beazonosításra a vásárló a tranzakció során. Ez a biztonsági kód viszont csak addig biztonságos, amíg más kezébe nem kerül kártyánk.

Cikkünkben röviden kitértünk arra, hogy mi a hitelkártya száma, pár mondatot ejtettünk a két legnagyobb kártya kibocsátóról és beszéltünk a biztonsági kódról is. Amikor legközelebb bankjában jár, mindenképpen nézzen utána, hogy milyen bankkártyája van és azt mekkora éves díjért biztosítja az Ön számára a bank. Amennyiben kíváncsi a többi kártya fajtára is, úgy kérje az ügyintéző segítségét.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása