Mennyire kifizetődő a gyors hitel?

A gyors hitel manapság nagyon népszerű és nem csak végszükség esetén igénylik, de olyan eseti kiadásoknál is, mint nyaralás, ajándékvásárlás vagy egyéb apróságok. Egyes bankok kiváló konstrukcióval folyósítanak gyorshitelt, másoknál azonban nagyon költséges lehet az ilyen jellegű megoldás. Mi éri meg jobban? Előre spórolni vagy utólag törleszteni?

mennyire éri meg a gyorskölcsönt fel venni?
mennyire éri meg a gyorskölcsönt fel venni?

Amikor szükséges a gyors hitel

Sajnos Magyarországon a családok elenyésző százalékának van megtakarítása. A lakosság legnagyobb része az aktuális havi fizetéséből és javarészt fel is éli azt a következő fizetésig. Sőt, sokaknál igazi jó hónapot jelent, ha kihúzzák fizetésig nagyobb nadrágszíj összehúzás nélkül.

hirdetes

Így egyértelmű, hogy egy váratlan és kikerülhetetlen kiadás milyen terhet ró ezekre az emberekre és milyen megoldhatatlannak tűnő helyzet elé állítja őket. Itt jön képbe a gyors kölcsön, ami már 48 órán belül jelentős összegű hitelt jelent.

Egy elromlott háztartási gép, egy komoly hátralék valamely szolgáltatónál, aki már a szolgáltatás megszüntetéséről küld értesítés, esetleg csőtörés vagy egyéb bajok okozta lakásfelújítás, javítás, vagy több gyerek beiskolázása? Ezekre sokaknak nincs eltett pénzük, de a gyorskölcsönök igazi mentőövet jelentenek.

Az egyik legismertebb gyorskölcsön szolgáltató a sokak által utált, de tömegesen használt Provident. Itt heti minimális összegekkel törleszthető a fedezetet nem igénylő hitelösszeg és folyamatos áthidaló kölcsönökre, a kölcsönök folyamatos felvételére van mód.

Gyors hitel előnyök

A gyors hitel számos előnyt tudhat magáénak. Egyrészt valóban gyors, mert maximum egy hét, de általában nagyjából 48 óra leforgása alatt folyósítják a kért összeget. Vannak olyan lehetőségek, ahol egynapos hitelbírálatot ígérnek, az online gyors hiteleknél pedig csupán órák kérdése és meg is kaptuk a kért összeget.

Szintén nagy előny, hogy a legtöbbhöz nem kell fedezet és nem kell önerő sem, így azok is hozzájutnak, akiknek tényleges pénzhiány miatt van szükségük egy kis segítségre. Előny a szabadon felhasználhatóság, így akár fesztiváljegyre is elkölthetjük a pénzt. Szintén jelentős érv a gyorshitel mellett az, ami miatt egyeseknek nem is marad más lehetőség, hogy azok is kaphatnak így kölcsönt, akik a korábbi BAR-lista, ma KHR adatbázisában szerepelnek.

A gyors hitelek hátrányai, kockázatos és kellemetlenségek

A gyors hitelek nagy előnye, hogy fedezet nélkül, szinte azonnal pénzhez juthatunk. Sajnos ezért sokkal drágábbak, mint a szokványos hitelek. Nem ritka a 20% körüli THM sem, és láttunk már 25% fölötti THM-mel kínált gyors kölcsönt, de átlagosan 10-15%-kal mindig számolnunk kell. Ez kis összegeknél, mivel százalékról van szó, nem tűnhet soknak, azonban, ha szórakozási céllal vesszük fel, még így is jelentős összeget dobunk ki az ablakon.

Gondoljunk bele, hogy 100.000 forint helyett 110.000-et visszafizetni még nem olyan nagy tragédia, de a 120.000 forint már kicsit karcolja a jókedvünket. Nyilvánvalóan akkor megéri a többletkiadás, ha a hitelre valóban azonnal szükségünk van és sokkal nagyobb problémáink lennének a várakozással. Hatalmas különbségek mutatkoznak az alapvető szükségletek biztosítása és a szórakozás vagy luxusigények miatt felvett gyorskölcsönök hasznában.

Miért szabadon felhasználásúak a hitelek?

Nyilvánvalóan a magas THM egyik oka, hogy a gyorskölcsönök szabadfelhasználásúak, így a bank nem tudja, mire költjük majd el. Valószínűleg kevesen tudják, hogy a gyorskölcsönök esetében is felméri a bank, mennyire vagyunk kockázatos ügyfelek. Ha kockázatos ügyfélnek minősülünk, magasabb kamattal kaphatjuk csak meg a kívánt összeget és azt sem írhatjuk az előnyök listájára, hogy magasabb hitelösszegnél felmerülhetnek eseti költségek, így a visszafizetendő összeg azzal is bővül majd.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása