Mennyi önerő szükséges 2015-ben lakáshitel felvételéhez?

A lakáshitelek felvételének lehetőségét és feltételeit az utóbbi években rendkívüli módon szigorították a bankok, ezáltal saját erő hiányában nagyon sokan ellehetetlenülnek attól, hogy ilyen formában juthassanak pénzhez egy ingatlan megvásárlásához. Nagy általánosságban kijelenthető, hogy a legtöbb lakáshitel alapja az önerő, ami a teljes összegnek általában a 20 százalékát teszi ki. Ez azonban még korántsem minden, amit ezzel kapcsolatban tudni kell.

Lakáshitelt önerő nélkül szinte lehetetlen, hogy kapjunk

Noha léteznek kiskapuk arra vonatkozólag, hogy miként lehet lakáshitelhez jutni konkrét önerő, avagy félretett pénz nélkül, de a gazdasági válság óta kijelenthető, hogy általánosságban ilyen típusú kölcsönhöz csak nagyobb összegű önerő megléte mellett juthatunk hozzá. Nyilván vannak kivételek, mint amilyen például a bővítési, a felújítási vagy éppen a korszerűsítési munkálatokra felvett hitelek, amelyek bár a lakáskölcsönök csoportjához sorolhatók, kisebb összegük miatt mégis önerő és fedezet nélkül, pusztán jövedelmünk igazolásával és kezes bevonásával is felvehetők.

hirdetes

Megfelelő alternatíva lehet a lakáshitel felvételéhez az is, ha esetleg rendelkezünk egy olyan kiegészítő ingatlannal, ami fedezi az önerő, vagy konkrétan a lakáshitel jelentős részét, ezáltal fedezetként szolgálhat. Szintén megfelelő lehet ilyen esetekben, ha egy adóstársat vonunk be a hitelügyletbe, de még ilyenkor is szükséges valami más biztosíték a banknak, tehát összességében kijelenthető, hogy hiába is próbálunk trükközni, a legegyszerűbb módja a lakáshitel felvételének az, ha rendelkezünk megfelelő mennyiségű önerővel.

Mekkora önerő szükségeltetik 2015-ben?

Miután a bankok kínálatából ma már teljesen el is tűntek az önerő nélküli, esetleg minimálisabb önerővel igényelhető lakáshitelek, ezáltal a kérdés manapság inkább az, hogy pontosan mekkora önerő is kell ahhoz, hogy igényelhessünk magunknak lakáskölcsönt. Míg ugyanis korábban lehetőség volt pusztán jövedelemigazolással felvenni lakáshitelt, addig mára ez a lehetőség megszűnt, így nagyon sok tényezőtől függ, hogy lakásvásárláshoz, esetleg építkezéshez mennyi önerőre is van szükségünk. Függ példának az igénylő, avagy a lakásvásárlók anyagi helyzetétől, a megvásárolandó lakás területi elhelyezkedésétől, értékétől, állapotától, sőt mi több, az építési telek fekvésétől és attól is, hogy milyen a bank által megengedett finanszírozási arány.

A lakáshitelek kapcsán az igénylőknek fontos figyelembe venniük egy új jogszabályt is, ami a finanszírozási korláthoz kapcsolódik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bankok a forintalapú hitelkonstrukciók esetén a célingatlan forgalmi értékének legfeljebb csak 80 százalékát biztosíthatják az igénylők számára. Ugyanez euró alapú lakáshitelek esetében 65 százalék, más deviza esetében pedig 45 százalék, de lakáscélú hitelt jelenleg kizárólag forint alapon nyújthatnak a bankok.

A 80 százalékos finanszírozási arány nem minden esetben jelenti azt, hogy az ügyfelek a kért összeg 80 százalékát megkapják a banktól, és 20 százaléknyi önerővel kell rendelkezniük mellé, hiszen a pénzintézetek saját finanszírozási aránya általánosságban ennél kisebb mértékű lakáshitel felvételét engedélyezi. Ez azt jelenti, hogy például egy megyeszékhelyen, esetleg egy nagyobb városban lévő ingatlanra sokkal magasabb összegű hitelt vehetnek fel az igénylők, de nagyobb előnyt élveznek a finanszírozás tekintetében például azok, akik új, és nem használt lakást szeretnének maguknak.

Rate this post

Egy hozzászólás ehhez: “Mennyi önerő szükséges 2015-ben lakáshitel felvételéhez?

  1. Helló, a nevem Mrs Betty Clyde, én voltam az áldozat a kezében a hamis hitelezők annyi pénzt csalt a 40 millió, mert szükségem van egy nagy tőke 800 millió, majdnem meghaltam, nem volt élelmiszer takarmány én gyermek, az én dolgom elpusztult, és a férjem késő. Én és a gyerekek nem bírja tovább. Mindez március 2015, nem volt, amíg a néhai férjük kollégám be nekem, hogy egy Mrs. Sherita Kelson aki végül segített, hogy egy fedezett hitel a cég, egy jó anya, azt akarom, hogy én ezt a lehetőséget, hogy köszönetet mondjak és Isten továbbra is áldjon meg benneteket, és szeretném megragadni az alkalmat, hogy elmondjam a jó emberek, hogy sok csalások ott, ha kell biztosítania a fedezett hitel látogatás sheritakelsonfirmofloan@gmail.com.com bármilyen információ kapcsolatba velem bettyclyde@usa.com

Vélemény - hozzászólás hozzáadása