Lakáshitel-változások 2015-ben

Miután Magyarországon 2015-ben sem változott radikálisan a gazdasági helyzet, ezáltal kijelenthető, hogy az embereknek ugyanúgy szükségük lesz lakáshitelre egy ingatlan megvásárlásához, mint az elmúlt években.

Hogy ezen a téren számítaniuk kell-e a kölcsönfelvevőknek számottevő változásokra, az alábbiakból kiderül, hogy milyen feltételekhez kötik 2015-ben a lakáshitelhez jutást.

hirdetes

A lakáshitel alapjaiban nem változik 2015-ben

A lakáshitelek szabályrendszerében a 2015-ben a jelenlegi álláspont szerint jelentős változásokra és módosításokra nem kell számítaniuk azoknak, akik ilyen kölcsönt szeretnének igényelni maguknak. Ebből kifolyólag idén is a korábbiakban megismert, illetve a gazdasági válság hatására jelentősen szigorított feltételeknek kell megfelelniük azoknak, akik sikeresen szeretnének hitelt igényelni maguknak ilyen célra, tehát ugyanolyan nehézkes és körülményes lesz lakáshitelhez jutni idén is, mint például tavaly.

A nehézség mellett az állam és a pénzintézetek nem változtatnak 2015-ben a lakáshitel igénylésének feltételein sem. Ebből kifolyólag idén is minden lakáskölcsön igénylőnek rendelkeznie kell magyarországi lakcímmel, legalább 3 hónapos munkaviszonnyal, ezen felül pedig egy jelentős mennyiségű önerővel, aminek összegét a bankok határozzák meg, és számtalan tényező befolyásolja, ebből kifolyólag a megvásárlandó lakás értéke, földrajzi elhelyezkedése, és így tovább.

A lakáshitel igényléséhez 2015-ben is nagyon fontos lesz, hogy semmilyen formában se szerepeljünk a KHR listán, avagy az egykori BAR listán. A bankok nagyon szigorúan veszik mindezt, így azonnali elutasítás vár például azokra, akik aktív státuszúak a rendszerben, de a passzív állapot esetében is elutasítóbbak, hiszen a negatív bélyeget magukon viselik az ilyen ügyfelek. Ezeken felül a bankok gyakran kérnek még ügyfeleiktől bizonyos dokumentumokat, és állíthatnak külön feltételeket is, így lényegében ügyfélfüggő is, hogy kitől és mekkora önerőt kérnek, illetve igényelnek-e adóstársi bevonást a hitelügylethez.

Apróbb változások a lakáshitelek terén

A lakáshitel-igénylőknek a 2015-ös esztendőben érdemes megismerkedniük az adósságfék-szabály fogalmával, ami az egyik újdonságnak tekinthető a hitelszférában. Miután ugyanis a magyar lakosság a gazdasági recesszió után nagyon súlyosan eladósodott, mert a hitelezés szinte jogszabályok és gyeplő nélkül terjedt el az emberek között, 2015. január elsejétől életbe lépett egy jegybanki szabályozás, ami az adósságfék-szabály néven vált ismertté. Ez két iránymutatót határoz meg a gyakorlatban, amit a hitelezőknek nem szabad átlépniük még lakáshitel felvétele esetén sem.

Az egyik ilyen a JTM, avagy a jövedelemarányos törlesztő-részlet mutató, ami azt jelenti, hogy a bankok csak akkora lakáshitelt adhatnak, amelynek törlesztő-részlete igazodik az igénylők által igazolt jövedelem arányához. A másik a HFM, avagy a hitelfedezeti mutató, aminek a lényege, hogy a hitelekhez nyújtott fedezet értéke alapján kell korlátozniuk a bankoknak a felvehető hitelösszeget.

A gyakorlatban mindez annyit jelent, hogy amennyiben valaki havi 300 ezer forintos jövedelmet tud igazolni, azzal maximum 150 ezer forintos törlesztő-részletet lehet vállalni, ami körülbelül egy 21-22 millió forint összértékű lakáshitel értékének felel meg – átlagosan 20 éves futamidővel számolva –, függetlenül attól, hogy van-e nagyobb összegű ingatlanunk vagy nincs.

Apró újdonság még 2015-ben a fair bank törvény bevezetése is, ami minden lakáshitel igénylőnek biztosítja majd a kiszámítható, átlátható, illetve tisztességes hitelezést is.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása