Mennyi a nyugdíjminimum 2015-ben?

A kormány a különféle ellátások összegének tekintetében nem alkalmazott komolyabb változásokat az elmúlt években, ennek köszönhetően a nyugdíjminimum 2015-ben például ismét változatlan maradt.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a legkisebb összegből gazdálkodók továbbra is nagyon nehéz helyzetben vannak, hiszen a gazdasági válság előtt is ugyanennyi pénzből kellett gazdálkodniuk, márpedig azóta az infláció drasztikus emelkedése miatt az ételek és a közterhek is rendkívüli mértékben drágultak, vagyis az élet nehezebb és költségesebb lett, a nyugdíjak alsó összeghatárai viszont nem változtak.

hirdetes

Nyugdíjminimum kalkuláció – így számolja ki a nyugdíjat 2015-ben

A nyugdíjminimum 2015-ös kiszámolásához, illetve összegének megállapításához még mindig az 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. (X.6.) Kormányrendelet nyújt segítséget, ami 2015. január 1-jétől továbbra is változtatás nélkül maradt hatályban. Mivel módosítás nem történt, azért értelemszerűen a nyugdíjminimum 2015-ös legkisebb összege is változatlan maradt, akárcsak az árvaellátás – legalábbis többek között. Az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege ennek megfelelően 2015-ben továbbra is 28,500 forintnak megfelelő összeg maradt.

A hivatalos jogszabály így rendelkezik erről: 11. § A 2007. december 31-ét követő, de 2016. január 1-jét megelőző időponttól megállapításra kerülő öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege havi 28 500 forint. Hasonló a helyzet az árvaellátás legkisebb összege kapcsán is, ami megmaradt 24,250 forintnak, ami az egyik legalacsonyabb összegű ellátás. A törvényi jogszabály erről így rendelkezik: 64/D. § A 2007. december 31-ét követő, de 2016. január 1-jét megelőző időponttól megállapításra kerülő árvaellátás legkisebb összege havi 24 250 forint.

Vagyis a gyakorlatban ez annyit jelent, hogy ezek a rendkívül minimális és alacsony összegek immáron nyolc éve, 2007 óta egyáltalán nem változtak meg, pedig azóta volt már kormányváltás, egy óriási gazdasági válság, és számtalan egyéb, kevésbé fontos intézkedés.

Mindez azért különösen meglepő, mert 2007 előtt a rendszerváltástól fokozatosan növekedett ez az összeg. Így míg 1991-ben havi 5,200 forint volt ez az összeg, addig 1995-re már 8,400 forintra növelték az öregségi nyugdíjminimum összegét. Ezt követően évente drasztikus emelések történtek, így 2000-ben már 16,600 forint volt a nyugdíj alsó határa, ami 2005-ra 25,800 forintra, tehát közel a mai összegre emelkedett. Nyolc évenként tehát átlagosan 5-10 ezer forintos emelésre került sor, ám az utóbbi nyolc évben egy forinttal sem növelte a kormány ezt az összeghatárt.

Növekszik-e a nyugdíjminimum 2015-ben?

A nyugdíjminimum 2015-ben tehát ugyanazon a szinten áll, mint 2007-ben, miközben a mindennapi élet, a rezsiköltségek és az élelmiszerek főként a gazdasági recesszió hatására drasztikus mértékben megemelkedtek. Hogy várható-e bármiféle változás ezen a téren a jövőre vonatkozólag? Egyelőre sajnos úgy tűnik, hogy még csak napirenden sincs a nyugdíjminimum növelése, amit csak és kizárólag a mindenkori kormány egy erre vonatkozó rendelettel tudna módosítani.

Nyilvánvaló, hogy az emberek többségét ez az összeghatár nem érinti – hiszen a ledolgozott évek után állapítják meg a nyugdíjak összegét –, ellenben fontos figyelembe venni, hogy a nyugdíjminimum összege vonzza magával az egyéb értékeket is, ebből kifolyólag az árvaellátást, vagy éppenséggel a nyugdíjminimummal megegyező összegű ápolási költséget, amelyek mind-mind csak jelképes összegek, hiszen valójában semmire sem elegendőek azon túl, hogy kiegészítsék az emberek esetleges jövedelmét.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása