Megkezdődtek a bértárgyalások, de csak jövőre dől el a minimálbér 2021-es emelése

Az idén lényegesen később indultak meg a bértárgyalások, mint az eddigi években, így a minimálbér 2021-es emeléséről szóló döntés is csak jövőre várható. Sokan már arról suttognak, hogy bérminimum és a minimálbér összegének emelése jövőre elmarad, pedig ez még koránt sem biztos, bár nagyon valószínűnek tűnik, hogy tényleg így lesz. Mivel a járvány a munkaerő piaci tárgyalásokat is meghosszabbította, várhatóan a bértárgyalások tekintetében sem lesz ez másként. A tárgyalások megkezdésére is október végéig kellett várni, az eredményre pedig még ennél is többet kell majd.

minimálbér 2021 előzetes
minimálbér 2021 előzetes

A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) nagyon eltérő álláspontot képvisel, döntés pedig csak akkor fog születni, ha sikerül megállapodniuk a garantált bérminimum és a minimálbér 2021-es összegében. Az Európai Bizottság nemrégiben tett javaslatot az európai minimálbérekkel kapcsolatban, ugyanakkor ez csak javaslat, nem kötelező az országoknak az előirt minimálbért bevezetni. A javasolt minimálbér összege jelenleg magasabb, mint a magyar minimálbér, és nagyon úgy tűnik, hogy Magyarország a javasolt bárminimumot nem fogja elérni.

hirdetes

Mit mutatnak az elmúlt két év minimálbér összegei?

Az elmúlt években a minimálbér és a garantált bérminimum összegei is nőtt:
– 2018. évi minimálbér: 138.000 Ft, a garantált bérminimum 180.500 Ft
– 2019. évi minimálbér: 149.000 Ft, a garantált bérminimum 195.000 Ft
– 2020. évi minimálbér: 161.000 Ft, a garantált bérminimum 210.600 Ft

Jól látszik, hogy éves szinten 8%-os emelés történt az elmúlt két évben, mind a garantált bérminimum, mind a minimálbér tekintetében. Az első félév statisztikáiban is látszik, hogy a magyar átlagkereset 10%-kal nőtt az elmúlt évhez képest: a bruttó átlagkereset 396.000 Ft, míg a kedvezmények nélküli nettó átlagbér 263.000 Ft volt.

A szakértők szerint ez a 2020 januárjában történ minimálbér emelésnek is köszönhető. Természetesen ebben az értékben beleszámít az egészségügyi dolgozók júniusi jutalma is, ami egy kicsit torzít az adatokon, ugyanakkor ennek ellenére is az tapasztalható, hogy emelkednek a magyar bérek.

Milyen állásponton vannak az érdekképviseletek a minimálbér 2021-es összegével kapcsolatban?

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint nehéz jelenleg bármiféle emelésben is gondolkodni, hiszen ezt a gazdasági helyzet nem teszi lehetővé. A járvány valóban nehéz helyzetbe hozta a gazdaságot, ami az elmúlt hónapokban sem állt helyre teljesen. Bár a nyári időszakban a legtöbb ágazat talpra állt, és a munka a megszokottak szerint folyt tovább, sok cégnél keresletcsökkentésről számolt be, amely munkaerő csökkentést vont maga után. A VOSZ álláspontja szerint a piac jelenleg nem igényli a bérek emelését.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége viszont minimum a legkisebb munkabér összegének reálértékű növekedését szeretné. A MOSZ szerint a minimálbérnek az átlagkeresetek növekedésével megegyezően kellene emelkednie, de minimum az infláció mértékével. A tárgyalások megkezdődtek, de konkrét javaslat még egyik fél részétől sem ékezett. A járvány bizonytalan kimenetel miatt a tárgyalások meglehetősen elhúzódhatnak.

Miért ilyen bizonytalan a minimálbér 2021-es emelésének kérdése?

A legegyszerűbb válasz természetesen az, hogy a koronavírus járvány miatt. Azonban a helyzet koránt sem ilyen egyértelmű. A járvány kitörése tavasszal komolyan megtorpantotta a gazdaságot, és a helyzet ugyan javult a nyáron, egyáltalán mondható megoldottnak a helyzet. A munkáltatók még mindig bevétel kiesésről és keresletcsökkenésről számolnak be, egyes helyeken a munkaerő létszámát is csökkenteni kellett, hogy a cég talpon maradhasson. Emellett az elmúlt évek munkaerőhiánnyal kapcsolatos problémái is megoldódtak.

Azok az ágazatokban, melyekben kényszerű béremelést kellett alkalmazni a munkaerőhiány csökkentésére, most megfelelő mennyiségű munkaerő miatt erre egyáltalán nincs szükség. A járvány jelenlegi kimenetele is bizonytalan, egyelőre nem tudni, hogy milyen mértékű vészintézkedésekre lesz szükség, és hogy ezek mekkora mértékben fogják befolyásolni a gazdaságot.

Mekkora mértékben nőhet a minimálbér és a garantált bérminimum jövőre?

A döntés még messze van, hiszen a tárgyalások is nemrégiben kezdődtek el, így biztosat nem lehet mondani. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy a minimálbér 2021-ben egyáltalán nem fog emelkedni. Természetesen a MOSZ törekedni fog rá, hogy ha csak kis mértékben is, de emelkedjenek a minimálbérek és a garantált bérminimum összege is. Arra azonban nagyon csekély az esély, hogy a minimálbér az eddigi évekhez hasonlóan 8%-kal fog emelkedni.

Abban az esetben, ha mégis történik emelés, az csak minimális mértékben fog történni. Bár a munkavállalói érdekcsoportok indokoltnak tartják, a VOSZ várhatóan nem fog engedni, így garantált bérminimum és a minimálbér is a lehető legkisebb mértékben fog növekedést mutatni a következő évben. A kormány is arra törekszik, hogy az érdekszervezetek megállapodásra jussanak, de bármilyen döntés is születik a minimálbér 2021-es összegét tekintve, várhatóan csak jövőre lesz eredmény.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása