Már hivatalosak a családi pótlék utalási időpontok 2021-ben

A családi pótlék utalási időpontok 2021-es listája már elérhető. Nagy változás nem történ a családi pótlék tekintetében, eddig is minden hónap első munkanapján volt várható, vagy az azt követő pár napban. A hivatalos dátumokat már nyilvánosságra hozták, így ha Önt érinti a családi pótlék, vagy más állami támogatás, már most be tudja írni a naptárba, melyik hónapban mikor várható kifizetés. Érdekes kérdés, hogy miért kerül nyilvánosságra ez az információ ennyire hamar, hiszen az első 2021-es kifizetés csak februárban esedékes.

családi pótlék 2021
családi pótlék 2021

Nagyon sok fórumon merül fel ez a kérdés, így a Magyar Államkincstár már jó előre megadja a családi pótlék utalási időpontokat 2021-ben. Természetesen a MÁK-nak nincs nehéz dolga, hiszen az utalás automatikus, és a hónap első munkanapján meg is történik. A támogatások minden hónap 5. napjáig minden érintett bankszámlájára megérkeznek. Akadnak azonban olyanok, aki postai kifizetés formájában kapják a családi pótlék összegét, ők minden hónap 10. napjáig fogják kézhez kapni a megítélt összeget.

hirdetes

Mikor utalja a Magyar államkincstár a családi pótlékot 2021-ben?

Ahogyan az eddig években, a családi pótlék utalási időpontok 2021-ben is a hónap első munkanapjára esnek. Hogy a családok számlájára mikor érkezik meg az utalás, az a számlavezető pénzintézettől függ, ugyanis egyes bankok esetében egy nap csúszás előfordulhat. A postai kifizetésekre a hivatalos időpontokhoz képest 2-3 nappal később érkezhet a támogatás.

2021. január hónap: 2021. február 1. (hétfő)
2021. február hónap: 2021. március 1. (szerda)
2021. március hónap: 2021. április 1. (csütörtök)
2021. április hónap: 2021. május 3. (hétfő)
2021. május hónap: 2021. június 1. (kedd)
2021. június hónap: 2021. július 1. (csütörtök)
2021. július hónap: 2021. augusztus 2. (hétfő)
2021. augusztus hónap: 2021. augusztus 23. (hétfő)
2021. szeptember hónap: 2021. október 1. (péntek)
2021. október hónap: 2021. november 1. (hétfő)
2021. november hónap: 2021. december 1. (szerda)
2021. december hónap: 2022. január 3. (hétfő)

Az utalás a Magyar Államkincstártól érkezik, így a felmerülő problémákkal is az intézményt kell keresni.

Milyen okból térhetnek el a családi pótlék utalási időpontok 2021-ben?

A családi pótlék utalási időpontok 2021-ben is fixek, így ezektől a MÁK nem fog eltérni. Abban az esetben, ha a támogatás nem érkezik meg adott hónap 5., postai kifizetés estén 10. napjáig, akkor a panasszal a Magyar Államkincstárhoz lehet fordulni. Mielőtt panaszt nyújt be, érdemes utána járni az esetleges kizáró tényezőknek, illetve a támogatás lejárati dátumának. A támogatást ugyan egyszer kell igényelni, ugyanakkor az összeg csak meghatározott ideig jár, a gyermek 3. életévéig, ikrek esetén 7. évig.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a kifizetések mindig utólag érkeznek, vagyis a decemberi támogatás januárban, a januári februárban stb. . Ennek értelmében előfordulhat, hogy adott hónapban érkezik a támogatás, de a következőben már nem. Ha a pénz minden hónapban megérkezik, de eltér a fenti családi pótlék utalási időpontok 2021-es listájától, azt a számlavezető pénzintézetnél lehet számon kérni, bár maximum 1-2 napos csúszásról lehet szó.

Melyik hónapban érkezhet duplán a családok számlájára a családi pótlék?

Minden évben egy vagy két hónapban előfordul, hogy a családi pótlék a hónap elején és a hónap végén is a bankszámlára kerül. A közösségi média az ilyen alkalmakat előszeretettel dramatizálja túl, és dupla kifizetésről ad hírt. A valóság azonban az, hogy a családi pótlék nem duplán, hanem megelőlegezetten érkezik. Ez általában az iskolakezdés előtt szokott megtörténni, így segítve családokat a szeptemberi tanévkezdés kapcsán. Szeptemberben azonban nem érkezik támogatás, mivel az augusztusi családi pótlék már augusztus végén kifizetésre kerül.

Ez 2021-ben is így fog történni. Jövőre csak egy ilyen „dupla”, vagyis megelőlegezett kifizetésre lehet számítani, szintén augusztusban, vagyis szeptember folyamán nem folyósítanak támogatást sem bankszámlára, sem postai kifizetéssel.

Hogyan történhet a családi pótlék igénylése?

A családi pótlék igénylése 2021-ben is ugyanúgy történhet: papír alapú nyomtatványon és online. A nyomtatványt mind a Magyar Államkincstártól, mind a Kormányablakból be lehet szerezni, illetve letölthető a Magyar Államkincstár honlapjáról is. A nyomtatvány mellett a személyi okmányok másolatára, és a jogosultság igazoláshoz szükséges dokumentumokra is szükség lesz, melyeket csatolni kell a kérelemhez. Az elbírálás pár hét alatt megtörténik, a döntésről az igénylő postai úron kap értesítést.

Az online igénylés gyorsabb és hatékonyabb megoldás lehet. Ha rendelkezik ügyfélkapuval, az támogatási kérelem online is benyújtható. A mellékleteket fotó vagy PDF dokumentum formájában lehet feltölteni, az elbírálás pedig 2-3 munkanapot vesz csak igénybe. A döntés e-mail formájában érkezik, és így is hivatalos dokumentumnak tekintendő, vagyis közoktatási intézmények, bölcsődék, óvodák és iskolák is elfogadják. A kifizetés az igénylést követő hónapban érkezhet először családi pótlék utalási időpontok 2021-es listája meghatározott napon.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása