Még mindig nagyon elterjedt a készpénzhasználat

Jelenleg nagyon sok készpénz található meg a magyar háztartásoknál, hiszen a készpénzhasználat még mindig nagyon divatos sokak körében. A fizetési szokások átalakulása több országban is tapasztalható. Hazánkban a 2017-es és 2018-as évben a bankkártyák használata növekedésnek indult, hiszen az üzletekben gyakorta fizettünk bankkártyával. Hollandia, Nagy-Britannia és Svédország is kezd az élen járni készpénzmentesség tekintetében.

A Magyar Nemzeti Bank 2022 márciusában közölt legutoljára adatokat a magyarok készpénzhasználatával kapcsolatban. Március hónapban 408,4 milliárd forinttal nőtt a készpénz állomány, így már meg is haladta a 8000 milliárd forintot. Hiába az elektronikus fizetés növekedése, hiszen emellett még mindig rengeteg a készpénz is.

hirdetes

Ha a világban történő készpénzhasználatot vesszük górcső alá, akkor teljesen egyértelmű, hogy a készpénzhasználat sokkal magasabb arányban valósul meg, mint a bankkártya használat, hiszen még mindig nagyon sok a fejletlen ország.

A készpénzhasználat előnyei

Magyarországon nagyon sokan kedvelik a készpénzt, de már egyre többen kezdik megkedvelni a bakkártya használatot is. Ha a biztonságot vesszük górcső alá, akkor a készpénzhasználat bizony egyből háttérbe szorul. A nagyobb mennyiségű készpénz tartás hátránya, hogy elveszíthetjük, de támadás is érhet bennünket és ellophatják tőlünk a készpénzt. A webáruházak többsége már a bankkártyás fizetést részesíti előnyben, így esetleg lemaradhatunk jó pár olyan termékről is, amelyet alacsonyabb áron tudnánk beszerezni. Ha bankkártyával fizetünk, akkor 15 000 Forint felett minden esetben fogja kérni a PIN kódot, így, ha ezt nem tudjuk fejből akkor az problémákat okozhat a helyszínen.

Készpénz esetében semmiféle kódot nem kell észben tartanunk. Netes vásárlásoknál a CVC kódot a kártyákról könnyedén le lehet olvasni, de nagyon oda kell figyelni a visszaélésekre és csak olyan felületeken kiadni a bankkártya adatainkat, amelyek megbízhatóak. Manapság még mindig igen sok olyan üzlet van, ahol nem lehet bankkártyával fizetni, így, ha csak bankkártyánk van akkor bizony el kell mennünk egy automatához és készpénzt kell felvennünk. Külföldi nyaralások alkalmával is egyre többen jelzik, hogy bizonyos országokban nagyon ritkán tudnak csak kártyával fizetni, mert ott is a készpénzt részesítik előnyben. Ha a gyorsaságot vesszük alapul, akkor az érintéses megoldások miatt bankkártyás fizetés kerül előnybe, főleg, ha 15 000 Forint alatti a vásárlásunk.

Készpénzfizetés esetén át kell számolnunk a bankjegyeket és arra is várni kell, hogy a pénztáros visszaadjon. Ugyan ma még lehetséges, de egyre ritkább, hogy valaki készpénzben kapja a fizetését, így csak akkor juthatunk készpénzhez, ha azt egy ATM automatából levesszük. Minden egyes készpénzfelvételnek költsége van, amely bankonként eltérő. Ha megtettük bankunk felé a szükséges nyilatkozatot, akkor minden hónapban az első kettő készpénzfelvétel díjmentes lehet 150 000 Forintig. Efölött azonban már biztosan ki kell fizetni a készpénzfelvétel költségét. Ezen a ponton szintén a bankkártyás fizetés a befutó.

MNB készpénzhasználat

Az MNB időről időre közre adja különféle publikációit, amelyek a készpénzhasználattal kapcsolatosak. Legutoljára 2020-ban nézték meg a lakosság fizetési szokásait. A tanulmányból kiderül, hogy a lakosság egy része a fizetését még mindig készpénzben kapja. 2017-ben a lakosság 21 százaléka, míg 2020-ban a lakosság 15 százaléka kapta meg készpénzben a havi fizetését. Áttekintették a készpénzbefizetési szokásokat is. Azok, akik készpénzben kapták a jövedelmüket 2020-ban legalább 1 alkalommal készpénzbefizetést is intéztek bankjuknál. Vizsgálták a számlafizetéseket is. Leggyakoribb, hogy sárga csekken készpénzzel fizeti meg a lakosság a rezsikiadásokat. A felnőtt lakosság mintegy 49 százaléka emellett a fizetési megoldás mellett tette le a voksát. Csak ezt követi az átutalás, amely lehetőséggel a lakosság mintegy 40 százaléka élt 2020-ban. Az interneten keresztül bankkártyával a lakosság 29 százaléka fizeti ki a különféle kifizetésre váró csekkeket.

Készpénzhasználat korlátozása

A NAV még 2019-ben kiadott egy útmutatót a készpénzfizetési korlátozásokról, amely a cégekre és az egyéni vállalkozókra, valamint az áfafizetésre kötelezett magánszemélyekre vonatkozik. Amennyiben 1,5 millió Forint feletti összeget fizetnek ki készpénzben, úgy számolhatnak a büntetéssel. Büntetésként az 1,5 millió Forint feletti összeg ötödét kell majd kifizetniük. A 20 százalékos mulasztási bírságnak valószínűleg senki sem örülne, így érdemes betartani a NAV készpénzfizetési korlátozásról szóló törvényét. Fontos tisztázni, hogy ez a szabály csak a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett vállalkozók és az adóköteles tevékenységekhez kapcsolódik.

Ha egy családi kiadásról van szó, akkor ez a szabály nem vonatkozik az érintettekre.
Míg 2010-ben gyakorlatilag szinte mindenki mindent készpénzben fizetett ki és a fizetések zöme is készpénzben került kifizetésre, addig 2020-ra már a bankkártya kezdte el átvenni a vezetést. Egyre többen használják a kártyákat a boltokban, sőt már lehetőség van telefonos applikáció segítségével is fizetni a termékekért. Nagyon sokan vásárolnak a neten a webáruházakból bankkártyás fizetéssel, hiszen a termékekhez is olcsóbban lehet hozzájutni.

Ha elmegyünk egy szórakozóhelyre vagy egy étterembe, akkor ott is egyre természetesebb, hogy a pincér már a terminállal a kezében érkezik és lehetőséget biztosítanak a bankkártyás fizetésre. Készpénzt több száz éve használunk, de a bankkártyák alig pár évtizede léptek be a köztudatba. Bizonyára még nagyon sok időnek el kell telnie ahhoz, hogy szinte mindenki el tudja képzelni az életét készpénzhasználat nélkül is.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása