Led izzó, mennyit spórolhatunk vele?

Hogy miért érdemes led izzóra váltani azt részletesen le fogjuk írni, de most nézzük meg, hogy mely egyéb előnyökkel járhat, ha mindenhol led izzóval helyettesítjük a hagyományos izzókat. Attól függően, hogy hol történik a csere 50 és 90 százalék közötti energiamegtakarítást is elérhetünk.

Természetesen ez sok mindentől függ, de ezt is majd részletezzük. A megtérülési időt tekintve sem kell sokat várnunk, hiszen 1-3 év alatt visszahozza az árát.

hirdetes

Miért előnyös még ha led izzót vásárolunk?

A led izzóknál a karbantartási költségek a minimálisra csökkenthetők. Mivel manapság oly divatos a légkondicionálás és az irodaházak többsége is törekszik a nyári időszakban a helyiségek hűvösben tartására, így a led izzó is pont jó megoldást kínál, hiszen nem termel hőt, ezáltal a hűtésnél is realizálhatunk némi megtakarítást.

led izzó árak
led izzó árak

A hagyományos izzókhoz képest a led izzók sokkal hosszabb élettartammal bírnak, ezért nem szükséges túl gyakorta cserélni őket. Teljesen kellemes környezetet biztosítanak akár az otthonokban akár a munkahelyeken, hiszen a már jól megszokott vibráló és zúgó hangok teljesen megszűnnek.

Led izzó használata mellett sokkal jobb a színhelyesség is, azaz a fodrászatok, a grafikai stúdiók és a divatüzletek is mindenképpen a ledes izzók mellett tegyék le voksukat. Bizonyára a grafikai stúdiók lesznek a legboldogabbak a legújabb izzókkal, hiszen számukra nagyon fontos, hogy egy kinyomtatott grafikai elemet színhelyesen lássanak.

Régen ilyen esetekben mindig el kellett ballagni egészen az ablakig, vagy kilépni a természetes fényre, hogy a színhelyességet megállapítsák, de erre ma már semmi szükség nincsen. Azok, akik a ledre váltás mellett döntenek, nem kell számolniuk a világítótestek cseréjének költségével, hiszen erre nem lesz szükség.

Beüzemelésük csak minimális szerelési munkát igényel. UV és IR kibocsátással egyáltalán nem kell számolni, így a led fény tulajdonképpen még az egészségünkre is jótékony hatással van.

Mekkora megtakarítást érhetünk el, ha led izzót használunk?

Ipari és lakossági területen is teljesen más mértékű megtakarításokat érhetünk el a led izzókkal, hiszen egy ipari területen sokkal több energia kerül felhasználásra. Egy parkolóházakban k.b 500 db hagyományos fénycső, led izzóra történő lecserélése esetén naponta mintegy 374 KWh megtakarítást érhetünk el. Ez havonta mintegy 11220 KWh, éves szinten pedig 36 640 KWh.

ilyen egy energiatakarékos led izzó
ilyen egy energiatakarékos led izzó

Ha egy lakásban 10 db hagyományos izzót cserélünk ledes világításra, akkor naponta 2,7 KWh a megtakarításunk. Havi szinten 81 KWh, míg éves szinten 972 KWh. Ha most mindenki megnézi az áramszámláját, akkor nagyon gyorsan ki lehet számolni, hogy bizony több tízezer forintról beszélünk éves szinten. Egyáltalán nem mindegy, hogy havonta 5 vagy akár 10 000 forintot is meg lehet takarítani ha ledre váltunk.

A led történelmi pillanatai

Talán kevesen tudják, de a LED szó a Light-Emitting Diode kifejezés rövidítése, azaz a fényt kibocsátó diódát jelenti. A LED világítás fénye mindig attól függ, hogy milyen összetételű a félvezető anyag, illetve az ötvözetek is nagyban befolyásolhatják.

3 japán tudós találta fel 1994-ben a kék fényt adó LED-et. 2014-ben munkájukat már Nobel-díjjal jutalmazták. A kitüntetést a nagy fényerővel bíró, környezetbarát kék LED miatt kapták meg. 1 Wattos LED-et 1999-ben már a Philips Lumileds is gyártott, de ezek még akkoriban csak hűtőbordára szerelve voltak használhatók.

Ekkor vette kezdetét a ledek világítási célú felhasználása.2000-ben kezdődtek el a led-ek lakossági célra történő fejlesztései, addig csak ipari célra készítették őket. Ma már egy egyedi dióda képes a 100Wattos nagységrendű teljesítményre is, ezt leginkább a Japán tudósoknak köszönhetjük. Ezeknek a ledeknek a fényleadása 120 Lm/W értékű. Csak hogy össze tudjuk hasonlítani a jó öreg wolfram-szálas körtével, eláruljuk, hogy egy régi körte fényleadása mindösszesen 10-15 Lm/W.

Miért nem jó, hogy LED izzónak hívjuk és mennyiért lehet megvásárolni?

Maga a LED és az izzó, azaz a hagyományos izzó lámpa, egy-egy elektromos alkatrészt takar, ezért az elnevezés teljesen helytelen. A LED tulajdonképpen egy fénykibocsátó dióda, amely párhuzamosan egyáltalán nem kapcsolható és csak egyenáramról üzemeltethető.

A világítási hálózat és a LED között egyenirányító és egy driver is megtalálható, amely az áramkorlátozásért felelős. A driver lehet belső és külső is, azaz a világító testen belül vagy kívül is elhelyezkedhet. A hagyományos fénycsövekkel ellentétben a led nem vibrál folyamatosan, így bátran el lehet felejteni a mindennapos szemfájásokat is.

A LED által megvilágított munkaterületen dolgozók sokkal kevésbé fáradnak el és az agy valamint a szem is sokkal kipihentebb lesz egy ilyen munkanap után. Vásárláskor nagyon oda kell figyelni, hogy mit veszünk le a polcról, hiszen egyre több noname gyártó dobja piacra a led izzóit, amelyek teljesen eltérő adatok feltüntetésével igyekeznek minél több vásárlóra szert tenni.

Inkább döntsünk a már jól ismert márkák mellett, amelyek segítségével biztosak lehetünk abban, hogy hosszú élettartamú izzót kapunk és a fény minősége is tökéletesen megfelelő lesz. LED izzókat már 400-500 Ft környékén is meg lehet vásárolni attól függően, hogy melyik típusát választjuk. Egy 40 Wattos izzót bátran ki lehet váltani egy 5,5 Wattos leddel.

A 100 Wattos izzókat általában 13 Watt körüli ledekkel lehet kiváltani. Ma már egyre divatosabb ledeket is árulnak, hiszen a retro ledek is elérhetők több üzlet kínálatában. A gyártók közül érdemes az Eglot 5 év garanciával vagy, Philipset, az Osramot, vagy a Tungsramot előnyben részesíteni.

Ezek a már régen is jól bevált gyártók biztosan nem forgalmaznak rossz minőségű izzókat így abban is biztosak lehetünk, hogy gyermekünk is biztonságban lesz a tökéletes izzóhasználat mellett. Vásárláskor nagyon ügyeljünk, hogy csak eredeti led izzókat vásároljunk, és ne hagyjuk magunkat megtéveszteni túl olcsó led világítás megvásárlásának lehetőségével.

5/5 - (1 vote)

Vélemény - hozzászólás hozzáadása