A lakástakarékpénztár 2017 évben is lehetőséget biztosít a családoknak megtakarításra

Nagyon sokan nem tudnak új lakást vásárolni, ezért inkább meglévő otthonuk felújítása mellett döntenek, amelyet a lakástakarékpénztár 2017 évben is támogat. A szükséges összeget néhány év alatt össze lehet gyűjteni így nincsen szükség felesleges hitelek felvételére sem.

A lakástakarékpénztárak további előnye, hogy az állam is támogatást nyújt a családoknak. A lakásfelújítások a legtöbb esetben több milliós nagyságrendet tesznek ki, ha tényleg szívvel-lélekkel újjá szeretnénk varázsolni otthonunkat.

hirdetes

Hogy ez a pár millió forint ne okozzon gondot, érdemes a pénztárak megtakarításai mellett dönteni. Nagyon nehéz kitalálni, hogy egy lakásfelújítás mekkora költséggel jár, de figyelembe véve a szaniterek az építőanyag és egyéb árakat, hamar rájövünk, hogy bizony tényleg milliós nagyságrendekről beszélhetünk.

A lakástakarékpénztár 2017 évben is állami támogatással párosul

Az előző évekhez megszokott módon 2017 évben is állami támogatás jár a lakástakarékpénztári szerződések mellé. Egyetlen szerződés segítségével, ami havonta 20 000 Ft megtakarítást jelent évente 72 000 Ft állami támogatás igényelhető.

Érdemes azonban megfontolni azt a lehetőséget is, hogy egy lakáscélra akár több szerződést is meg lehet kötni. Akiknek gondot okoz havi szinten ez a megtakarítási forma, azok nyugodt szívvel választhatják a hitellel kombinált verziót.

Miért érdemes a leggyorsabban a lakástakarékpénztár 2017 évi megvalósítása?

A Kormány tervei között szerepel a NOK Nemzetközi Otthonteremtési Közösség létrehozása. Ezzel a lépéssel szeretnék fellendíteni az új lakásépítések piacát. Az angol mintára létrehozott Közösség lakásokhoz juttatná a családokat és az építőiparnak is megrendeléseket hoznának.

A jelenleg már működő lakástakarék pénztárak így versenyhelyzetbe kerülhetnek. Jelenleg évente közel 8000 új lakás épül, de ha a terveket elfogadják, akkor ez a szám akár 16 000 új lakásépítést is jelenthetne. Portugáliában és Angliában ez a rendszer nagyon hatékonyan működik Building Society néven.

A szövetkezetek minden évben biztosítanak egy bizonyos számú lakást. Ha 1000 tag van egy szövetkezetben, az azt jelenti, hogy 100 új lakást köteles megépíteni a tagok számára. A NOK-nak azonban hátrányai is vannak a lakástakarékpénztár 2017 ajánlatokhoz képest.

NOK -ról bővebben

A NOK esetében soha nem lehet tudni, hogy mikor jutunk új lakáshoz, hiszen ez függ a tagok magatartásától és a sorsolások eredményétől. Magyarán szólva egyáltalán nem tervezhető. Teljesen kiszámíthatatlan hogy mikor lehet új lakáshoz jutni. A lakástakarékpénztáraknál azonban szerződéskötéskor vagy egy menet közbeni szerződésmódosítással máris új lakáshoz juthatunk.

A NOK a jelenlegi tervek szerint csak és kizárólag új lakás vásárlására fordítható. Így azokról a lakásokról beszélhetünk, amelyeket a CSOK is támogat. A lakástakarékpénztár 2017 évben is úgy alakul, hogy a megtakarítások és a felvehető hitelek házépítéstől kezdve a bútor vásárlásig bármire felhasználható.

A NOK megtakarításokat nem védi az OBA, ha bármilyen káresemény történik meg. A Ptk. és a Btk. az, ami ilyen helyzetekben segítséget jelenthet. A tervek szerint a Magyar Nemzeti Bank lesz a felügyelő szerv a NOK esetében. A lakástakarékpénztári szerződések, mivel a pénztárak hitelintézetek, az Országos Betétbiztosítási Alap védelmét élvezik.

A NOK esetében a közösség megszűnését kell megvárni ahhoz, hogy a korábban befizetett megtakarításhoz hozzájussunk, ha azt nem lakáscélra szeretnénk fordítani. A lakástakarékpénztár 2017 évben is úgy intézhető, hogy a szerződést fel lehet mondani és az átfutási időt követően fel lehet venni a megtakarítást még akkor is, ha nem lakáscélra fordítjuk. Továbbá a lakáskasszáknál a befizetést lehet szüneteltetni, míg a NOK-nál egyáltalán nem.

A NOK tervek szerint csak megbízható szervező által toborzott tagoknak biztosítható a 30%-os állami támogatás. Ez természetesen a lakástakarékok tekintetében nem áll, hiszen minden egyes tag élhet az állami támogatás lehetőségével. A NOK-nál az számít megbízható szervezőnek, aki már 1000 lakóingatlan adásvételével büszkélkedhet és 2 éve adatot szolgáltat a Magyar Nemzeti Banknak. Csak ezek a szervezők számíthatnak arra, hogy az állami támogatást elnyerjék.

Pár szó az állami támogatásról a lakástakarékpénztári szerződések esetén

Az állam által biztosított 30% kedvezmény éves szinten legfeljebb 72 000 Ft lehet. Kizárólag lakáscélú felhasználásra lehet igényelni és csak abban az esetben, ha már 4 éves előtakarékosság megvalósult. Az állami támogatás 10 éven keresztül vehető igénybe, tovább nem. Az állam által nyújtott támogatás adó- és járulékmentes teljes mértékben.

Akik a maximált 72 000 Ft támogatást szeretnék igénybe venni, azoknak havonta 20 000 Ft rendszeres betétbefizetést kell produkálniuk. Minden olyan lakás takarékpénztári tag kaphat támogatást, aki Magyarország területén lakóhellyel rendelkezik, magyar állampolgár, bevándorolt vagy letelepedett jogállású illetve menekültként elismert.

Egy személy egy évben egy szerződésre veheti igénybe a támogatást. A szerződés kötésekor ezt le is ellenőrzik a pénztárnál a Magyar Államkincstár rendszerében. Ha egy közeli hozzátartozót jelöltünk meg kedvezményezettként a szerződésben, akkor természetesen úgy is felvehető az állami támogatás.

Ha egy család több szerződést köt különböző kedvezményezettekre, akkor egy 5 tagú család akár ötször is igénybe veheti a támogatást. Fontos tudni, hogy a lakástakarékpénztár 2017 évben úgy is igénybe vehető, hogy kiskorú kedvezményezettet jelölünk meg, de ebben az esetben az adószám kiváltása, megléte kötelező.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása