Lakástakarék gyerekeknek gondolkozzon előre megéri

A legtöbb szülőnek bizonyára eszébe jutott már a múltban, hogy milyen jó lenne, amennyiben azzal tudná segíteni gyermekét, hogy megajándékozza egy saját lakással.

Ez a gondolat azonban sajnos a legtöbb szülő esetében megmarad csupán gondolati szinten, hiszen bár a szándék adott, az ország lakosságának csak egy nagyon kis rétege képes arra, hogy megadja ezt gyermeke számára, hiszen a lakásvásárlás egy igencsak komoly teher, minden esetben több millió forint, amit egyik évről a másikra kigazdálkodni lehetetlenség.

hirdetes

Amennyiben azonban időben gondolkodunk, és ezzel egyetemben cselekszünk is, könnyedén találhatunk megoldást a problémára!

A megoldás neve: lakástakarék

Amennyiben mi is ettől a „problémától” szenvedünk, a legjobb megoldás az áthidalásra a lakástakarék pénztár. A miértekre a legjobb válasz, hogy ez az egyetlen olyan megtakarítási forma, amit direkt lakáscélra álmodtak meg, ezen felül pedig a befizetett összegek után állami támogatás, illetve betéti kamat is jár, avagy a futamidő végén sokkal több pénzt kapunk majd vissza, mint amit ténylegesen befizettünk a bank számára.

A lakástakarék működése ezen felül rendkívül egyszerű, ugyanúgy havonta kell fizetnünk egy előre meghatározott összeget, mintha kölcsöntartozásunk lenne, csak a végén ezt a pénzt kamatostul visszakapjuk, hiszen az állam 30 százalékos támogatást ad a befizetett összegre – évi legfeljebb 72 ezer forintot.

Az állami támogatás mellett miközben gyűjtjük a pénzt, a lakástakarék is fizet utána kamatot, ami bár nem olyan magas összeg, mint az állam által adott plusz, de így sem tekinthető rossznak, hiszen míg a bankok átlagosan 2-3 százalékos kamatot kínálnak, addig a lakástakarék által – mindennel együtt – akár 13 százalékos hozamot is el lehet érni. További előny, hogy amennyiben a futamidő végén azt tapasztaljuk, hogy nem elég a pénz a kiválasztott lakás megvételéhez, akkor a banktól igényelhetünk kedvezményes kamatozású kölcsönt is.

Mennyi pénzt lehet összegyűjteni gyerekeinknek a lakástakarék által?

A legtöbb embert természetesen és egyértelműen az érdekli, hogy mennyi pénzt is lehet összegyűjteni a lakástakarék által. Ha hosszú futamidőre tervezünk, tehát legalább tíz évre, ezáltal már gyermekünk 8-9 éves korában elkezdjük fizetni a lakástakarékot, akkor mire nagykorú lesz, és lejár a futamidő, havi 20 ezer forint félrerakásával összesen 2,4 millió forintit gyűjtünk össze, amihez hozzájön még az állami támogatás, ami ebben az esetben plusz 800 ezer forintot jelent majd.

Ez mindent összevetve 3,2 millió forint, ami természetesen még csak egy kisebb lakásra sem elegendő, de annak közel felét fedezni fogja, ezáltal megadtuk a lehetőséget gyermekünk számára, hogy egy igencsak erős önerőt kapjon egy lakáskölcsönhöz, amit nem kell neki hosszú évtizedekig fizetnie, ha beéri egy 7-8 millió forintos házzal, hiszen ennek az összegnek közel a felét mi már összegyűjtöttük neki az évek során. Ha ráadásul annál a banknál veszünk fel lakáskölcsönt, ahol a lakástakarékot elkezdtük fizetni, akkor kedvezményes kamatozású hitelhez jutunk, amivel még többet segítünk gyermekünknek.

A lakástakarék ilyen célzattal befektetésként sem utolsó, hiszen így amennyiben gyermekünk egy nagyvárosban tanul tovább, saját házában lakhat, amivel mentesítjük őt, illetve magunkat a magas albérleti költségektől, ezáltal amit albérletre költenénk, abból fizethetjük számára a lakáshoz felvett extra hitelt is. Ha pedig végzett az iskolával, lesz egy saját háza, vagy amennyiben nem kíván ottmaradni, az épületet kiadhatjuk albérletbe, ezáltal többszörösen is visszahozhatja majd az árát.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása