A lakástakarék ma már a legjobb banki ajánlatokat is maga mögé utasítja!

Amennyiben szeretnénk egy biztos és magas összeget hozó lakáscélú megtakarítást magunknak, akkor a lakástakarék minden esetben a legjobb választás. Ha pedig a megvásárolni szándékozott ingatlanhoz még kölcsönt is szeretnénk felvenni, általában egy helyen tudunk intézni magunkat kedvező kamatozású hitelt is, aminek köszönhetően a megtakarítási időszak végét sem kell megvárnunk a felhasználás miatt.

A lakástakarék lényegében nem más, mint egy megtakarítási forma, aminek lényege, hogy állandó befizetéseinket kisebb összegű betéti kamattal, valamint 30 százalékos állami támogatással egészítse ki, hogy ezzel is közelebb kerülhessünk a lakásvásárláshoz.

hirdetes

A lakástakarék tekintetében a legrövidebb megtakarítási idő általában 4, a leghosszabb pedig 10 év. Amennyiben az ilyen formában összegyűjtött pénz még nem elég, akkor a takarékoskodási időszak végén a lakástakarékot biztosító banktól igényelhetünk forint alapú, tehát fix kamatozású kölcsönt is.

Ha idő előtt szeretnénk hozzájutni a megtakarított pénzhez

Amennyiben a fenti eset előáll, és idő előtt szeretnénk hozzájutni a megtakarított pénzünkhöz, mert már most megtaláltuk álmaink lakását, akkor is van megoldás, a legtöbb pénzintézet ilyen esetekre állítja ki az áthidaló kölcsönt. Ehhez fontos, hogy hitelképesek legyünk, ezen felül pedig megfelelő ingatlanfedezetet biztosítsunk hozzá.

Hogy miként is működik mindez a gyakorlatban? Amennyiben jövedelmünk, vagy meglévő ingatlanunk fedezete ezt engedi, akkor igénylés esetén előre megkaphatjuk azt a korábban kialkudott szerződéses összeget, ami a saját megtakarításunk mellett az állami támogatással, illetve a betéti kamattal együtt végeredményt takarja. Ez tehát azt jelenti, hogy nem az éppen addig összegyűlt összeghez juthatunk hozzá, hanem a szerződésben rögzített, végső összeghez, így a lakástakarékot mindaddig fizetnünk kell majd, amíg abban korábban a bankkal megegyeztünk, illetve amíg a rendelkezésünkre bocsátott összeget vissza nem fizettük.

Fontos kiemelni, hogy mivel ilyen esetekben áthidaló kölcsönt is felveszünk, annak kamatait, illetve törlesztő-részleteit is folyamatosan fizetnünk kell, de ha a megtakarítási időszak letelt, akkor már természetesen csak a hitel összegét kell törlesztenünk. Érdekesség, illetve további előny, hogy bár az áthidaló hitel kamatai általában magasak, de legalábbis magasabbak, mint egy hagyományos lakáshitel esetében számlázott extra összegek, de amint a megtakarítási időszak véget ért – tehát a lakástakarék összegét egyenlítettük –, a fizetendő kölcsön kamata jelentős mértékben mérséklődik az akkori lakáskölcsönök mértékéhez igazodva.

Ez az ajánlat – ami többek között a Fundamenta kínálatában is elérhető –, alaposan felülmúlja az összes jelenleg kapható banki lakáshitelek kötelezettségeit.

A lakástakarék további előnyeiről

A lakástakaréknak, illetve a hozzá igényelhető áthidaló kölcsönnek egyébiránt számtalan előnye van, így például a kedvező és fix kamatok, amelyekkel akár a futamidő végégig is tervezhetünk. Szintén nagy pozitívum, hogy az ilyen formában felvehető pénzösszeg felhasználhatóságát szabadon megoszthatjuk, ezáltal 10 millió forint esetén 8 milliót költhetünk konkrétan a lakás megvásárlására, míg 2 milliót a felújításra, vagy például a gáz bevezetésére.

Ezen felül amennyiben egyszerre több hitelszerződéssel is rendelkezünk, abban az esetben mindegyik esetében élhetünk a kedvezményes kölcsön lehetőségével abban az esetben, ha jövedelmünk elég magas a bank által támasztott követelményekhez, illetve fel tudunk mutatni egy megfelelő ingatlant fedezetként.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása