Itt az Új szocpol, ami használt lakásra is felvehető lesz

Már évek óta hol többet, hol kevesebbet lehetett arról hallani, hogy a magyar kormány fontolóra vette a hagyományos szocpoltámogatás kiterjesztését a használt lakásokra is. A 2014. márciusában volt egy bejelentés a félszocpolról, ami aztán hamvába halt meg, de úgy látszik a kormány még is csak meg gondolta magát, mivel ez év őszén is igen erősen foglalkoztak a témával.

Többszöri visszakozás után 2015. június elsején valóban életbe lép a javaslat. Legalábbis most ezt ígérik.

hirdetes

Hogy ez most mennyire politikai húzás vagy sem amikor a korrupciós botrány és az internet adó kavarja fel a politikai indulatokat nem tudni.

Nézzük miről is szól a Balog Zoltán által tegnap bejelentett híre, amit az MTI közölt.

új szocpol balog zoltán mti

Az Atv.hu 2014.10.29. műsorában is szó volt az új SZOCPOL bevezetéséről, klikkeljen ide és nézze meg a videót.

Egyre kevesebben élvezték a régi rendszer előnyeit

A kormány szociálpolitikai támogatása elavult, ezt jelzi az is, hogy a szocpolt igénylők száma évről-évre drasztikusan csökken. Míg 2012-ben 569, addig tavaly mindössze 514 szerződés született. Akár az egyik, akár a másik számot nézi az ember, abban mindenki egyet ért, hogy ennél jóval hatékonyabb, családokat segítő rendszerre lenne szükség. A mostani szocpolt ugyanis kizárólag új lakásokra lehet felvenni és a legtöbb embernek ehhez nincsen elegendő forrása.

A szocpoltámogatás hiányosságait a kormány is érzékelte ezért időről-időre az asztalukra került a szocpol megreformálásnak a tervezete. Sőt, ahogyan azt a Portfolio a tavasszal birtokába került dokumentumokból megtudta, a használt lakásokra kiterjesztett félszocpolról minisztériumi előterjesztés is született. Ám végül hosszas egyeztetést követően a hatalom elnapolta a bevezetést és ez csak arra volt jó, hogy bizonytalanság, valamint késleltetett lakás (hitel)-kereslet alakuljon ki a piacon.

Július 1-ét sokan be fogják vésni a naptárba

Ezt a problémát oldhatja meg az új szocpol, amely egy 10 millió forintba kerülő lakás esetén a vételárnak a 6-10%-át fedezi vissza nem térintendő támogatás formájában. A Portfolio számok nyelvére is lefordította ezeket az adatokat. A használt lakásokra 700 ezer és 1,17 millió forintnyi támogatást kaphatnak a családok. Ezek az összegek egy az egyben megfelelnek a márciusban már kiszivárgottakkal.
Az egyszeri támogatás összegét jelenleg három feltétel határozza meg és jó eséllyel ezek változatlanok maradnak. A lakás alapterülete, a gyermekek száma és a lakás energiaminősítése határozza meg a támogatás mértékét.

A piac egy hasonló megmentőre várt

A lakáspiac évek óta szépen lassan sorvadt el, és az elernyedt izmokba a jövő nyáron életbelépő új szocpol friss energiát tud majd pumpálni. Ám ennek az is feltétele, hogy az amúgy igen szigorú feltételrendszert is felülvizsgálják addig. Az államnak még egy sürgető feladata is akad. A most érvényben lévő lakáshitel-kamattámogatási rendszer, amely a futamidő első 5 évére kamattámogatást biztosít, év végén hatályát veszti.

A most érvényben lévő lakásépítési támogatás vagyis a szocpol fontosabb feltételei:

  • kizárólag köztartozásmentes, adózó természetes személy lehet az igénylő fél
  • az igénylőnek legalább féléves folyamatos munkaviszonyt kell tudnia igazolni. Párok esetén az egyik fél.
  • az igénylő, vagy annak házastársa, élettársa, gyermeke, vagy velük együtt költöző családtagjainak nem lehet lakástulajdona, állandó lakáshasználati joga (kivéve egyes speciális eseteket)
  • a lakás négyzetmétere áfa és telekár nélkül nem haladhatja meg a 300 ezer forintot, alacsony energiafogyasztás igazolása esetén pedig 350-et
  • 2010. január 1-je után kiadott használati engedéllyel, és minimum „B” besorolású energetikai minősítéssel rendelkező új lakás vásárlásához, építéséhez használható fel a támogatás
  • a természetesen személyek már meglévő gyermekeik után igényelhetik a szocpolt (betöltött 16., valamint nappali tagozatos tanulóknál betöltött 25. életév). Azt a gyermeket, akire a család már igénybe vette a szocpolt, figyelmen kívül kell hagyni
  • a 40. életévüket még el nem érő párok a nevelt gyermekek számától függetlenül maximum 2 gyermeket vállalhatnak (megelőlegezett szocpol)
  • amennyiben a lakást 10 éven belül eladják, a szocpoltámogatás visszafizetendő

Hogy milyen feltételek lesznek pontos még nem tudni, de még addig elég sok víz le is folyik a Dunán. Megmutatjuk az előző kamattámogatott hitel feltételeit.

félszocpol tervek 2014-ben

Most már csak meg kell várni a konkrét feltételeket és a törvénybe iktatás időpontját.

 

Mit gondol valóban lesz SZOCPOL használt lakásvásárlásra is vagy csak egy újabb politikai húzás a kormánytól?

Szóljon hozzá, kíváncsiak vagyunk a véleményére!

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása