Lakáskassza gyakori kérdései amire szeretné tudni választ

A lakáskassza, vagy más néven lakás-takarékpénztári megtakarítás egy nagyon kedvező lakáscélú megtakarítási forma, amiben a lakáskasza számla tulajdonosának befizetéseit a magyar állam 30 százalékos plusz pénz befizetésével támogatja.

Ez évente maximum 72 ezer forint lehet, havi lebontásban 6 000 Ft. A járulék- és adómentes támogatást minden magyar állampolgár kérelmezheti, jövedelmi viszonyaitól és családi állapotától teljesen függetlenül.

hirdetes

Gyakori kérdések a lakáskasszával kapcsolatban

Mire lehet felhasználni a lakáskasszában összegyűjtött pénzt?
Lényegében bármire, ami valamely lakáscéllal függ össze, vagy növeli az ingatlan értékét. Többek között vásárolható belőle lakás vagy ház, építhető belőle ház vagy kert. Felhasználható felújításra, tetőtér beépítésére, festésre, fűtés- és nyílászáró korszerűsítésre, redőny vásárlásra, napelem megvételére, konyhabútorra és háztartási gépekre, hőszigetelésre, bojler vásárlásra, klímaberendezésre, lakás célú hitel kiváltására, stb.

Hogyan lehet a lakáskassza szerződést megkötni?
A négy szolgáltató valamelyikénél lehet a szerződés megkötését kezdeményezni, ez elindítható személyesen a kirendeltségeken, személyes tanácsadó útján és online felületen is.

Egy személy csak egy szerződést köthet?
Nem. Több megkötésére is van lehetőség, viszont az állami támogatás egy adott évben csak egy lakáskassza szerződés után jár, tehát célszerű minden egyes szerződéshez más és más kedvezményezettet megjelölni, hogy az állami támogatás mindegyikhez meglegyen. Csak közeli hozzátartozó jelölhető meg kedvezményezettként.

Törvény szerint kik tartoznak közeli hozzátartozók körébe?
A házastárs, bejegyzett élettárs, testvér, egyeneságbeli rokon, mostoha- és nevelt gyermek, örökbefogadott gyermek, nevelő- örökbefogadó- és mostoha szülő.

Mi van akkor, ha a teljes vállalt betéteket nem sikerül befizetni?
Azokra a hónapokra nem jár az állami támogatás. Ha tudjuk, hogy kevesebb befizetéseket tudunk csak egy ideig befizetni, akkor kérelmezni kell a betét összegének csökkentését olyan mértékre, amit még tudunk vállalni, hogy az állami támogatás ne vesszen el.

Mi van abban az esetben, ha többet fizetünk be, mint amit vállaltunk?
Ha a szerződésben vállalt összegnél többet tudunk befizetni, a szolgáltató azt is jóváírhatja, de csak évi 240 ezer forint erejéig.

Kivehető e a megtakarítási időszak lejárta előtt a pénz a számláról?
A szerződés megszüntetésével a megtakarítások még a lejárat előtt is felvehetőek, viszont ebben az esetben az állami támogatást és az ahhoz tartozó kamatokat is levonják a összegyűlt pénzből. Ha a szerződés felmondását 4 év után tesszük meg, akkor megfelelő lakáscél igazolása esetén az állami támogatás és annak kamatai kifizetésre kerülnek.

Egy adott családban mennyi szerződést lehet megkötni?
Elviekben akárhány szerződés megkötése lehetséges, de egy családtag egy naptári évben csak egy szerződéshez kaphatja meg az állam által adott támogatást. Tehát több szerződés esetén több kedvezményezettet célszerű megjelölni, hogy az állami támogatás ne vesszen el egyik szerződéshez sem.

Kiskorút is meg lehet jelölni kedvezményezettként?
Igen, meg lehet, de akkor adószámot kell kérni a részére. Amennyiben a kiutaláskor ez a kiskorú személy még nem lesz nagykorú, akkor a kifizetéshez szükséges lesz a gyámhivatal határozata.

Lehet e a lakás takarék szerződést módosítani, és ha igen, mikben?
A lakáskassza szolgálató jóváhagyásával a szerződést módosítani lehet. Lehet emelni, illetve csökkenteni a szerződéses összeget, változtatható a szerződés megosztása, a szerződések összevonása, és megváltoztathatók a szerződés módozatai.

Hogyan tudható meg a lakás takarék számla egyenlege?
Minden lakáskassza szolgáltatónak évente legalább egyszer értesíteni kell a számla tulajdonost az egyenlegről, valamint arról, hogy az értékszám hogyan alakult. De a számlakivonat ingyenesen is lekérdezhető bármikor.

Kötelező e a lakáskasszához lakáshitel felvétele?
Egyáltalán nem kötelező a kedvezményes hitel felvétele, ez csupán lehetőség a lakáskassza tulajdonosok számára.

Az egy családban lévő lakástakarék megtakarításokat össze lehet vonni egy lakás megvásárlására?
Erre a megoldásra adott a lehetőség, és arra sincs szükség, hogy a felhasznált szerződések tulajdonosai a lakáscélú ingatlanban tulajdonrésszel rendelkezzenek. Ha a családtagok egy adott családtag rendelkezésére akarják adnia a lakáskassza megtakarításaikat, elég, ha csak az ő nevére kerül az ingatlan.

Meg lehet e kötni a szerződést online?
Csak az igénylés indítható el online felületen, a lakáskassza szerződés megkötését a személyazonosság igazolása esetén személyesen és némely szolgáltatónál telefonon lehetséges megtenni.

Mik a számlanyitás költségei?
Általában a számlanyitási díj a szerződés összegének egy százaléka lehet, ezt akció keretében néha el szokták engedni a szolgáltatók. A számlavezetés díja havonként 150 forint, a szerződés módosításának, vagy a szüneteltetésének díja esetenként 2 ezer forint.

Milyen futamidőre köthető a lakáskassza?
Általában 4, 6, 8, és 10 éves időtartamokra lehet a szerződést megkötni.

Egyéb kérdései vannak a lakáskasszával kapcsolatban?

Tegye fel nekünk és utána járunk, hogy mi is én Ön is képbe legyen a lakáskasszát érintő szabályozásokkal kapcsolatban.

Rate this post

4 hozzászólás ehhez: “Lakáskassza gyakori kérdései amire szeretné tudni választ

 1. Üdvözlöm!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy lakás illetve ház vásárlás esetén milyen feltételekkel kell rendelkezni a meghitelezni kívánt ingatlannak? Belterületi ingatlannak kell lennie? Milyen lakóövezeti besorolásúnak kell lennie? Tehát mondjuk nyaraló vagy zártkerti ingatlan vásárlása nem lehetséges Fundamentával?

  Előre is köszönöm válaszukat!

 2. van szükség egy valódi hitel? Ha igen, mi FAST HITELEK készek ajánlani egy
  kölcsön bármely összeg egy nagyon olcsó 3% -os, így most, ha érdekel
  abban, hogy egy kölcsön tőlünk egyszerűen email: fastloans70@gmail.com valódi
  hitel…..

 3. Tisztelt Cím!

  Érdeklődni szeretnék, hogy ha lakásvásárlásra használom fel a támogatott összeget, akkor ebben az esetben sem adhatom el 10 évig a lakást, mint a CSOK/szocpol esetében vagy csak úgy, hogy ha újat vásárolok legalább annyi összegért, amennyiért eladtam a régit, hogy ne kelljen visszafizetnem a pénzt?

  Köszönöm segítségét!

 4. A hitelcég mindenféle hitelt nyújt
  Üzleti hitel, magánhitel, autóhitel, lakásvásárlási kölcsön, lakásfelújítási kölcsön, háztartási kölcsön, minimális kamatlábbal.
  Ha sürgos kölcsönre van szüksége, kérjük, vegye fel a kapcsolatot az e-mail hitelezo cégeinkkel: viktoria.janosinc@gmail.com

Vélemény - hozzászólás hozzáadása