Lakáshitel vagy albérlet melyik a jó választás?

Az új lakásba költözők számára gyakran komoly dilemma, hogy vajon melyik az olcsóbb, illetve jövedelmezőbb megoldás, ha albérletbe költözünk, és lényegében lyukas vödörrel hordjuk a vizet egy feneketlen kútba, vagy esetleg minden hónapban vállalunk egy kis plusz kiadást, hogy a végén legyen egy saját ingatlanunk. Az alábbiakban arra a kérdésre keressük a választ, hogy a lakáshitel felvétele vagy inkább az albérlet megfelelőbb választás!

Érvek a lakáshitel mellett

A lakáshitel egyik óriási előnye elvitathatatlan, és már fentebb is elmondtuk, eszerint ugyanis az ingatlan egyszer majd a miénk lesz, és bérleti díj, valamint egyéb járulékos költségek nélkül lakhatunk benne, ha szeretnénk.

hirdetes

A nagy kérdés éppen ezért inkább az, hogy milyen hosszú távra tervezünk az adott ingatlannal, hiszen amennyiben esetleg csak néhány hónapra, esetleg évre szeretnénk ellakni valahol, mert vár ránk egy lakás, vagy arra lesz annyi tőkénk, hogy készpénzből tudjunk venni magunknak egy komplett otthont, akkor értelemszerűen az albérlet a jó megoldás.

Ha viszont családunk van, hosszabb távra, évekre tervezünk lakni valahol, tehát legalább 10-15 évre a gyermekek közeli iskolája, illetve munkahelyünk miatt, akkor miért fizetnénk valamit azért, ami soha nem lehet a miénk, csak ideiglenesen használjuk, ha egyszer nem sokkal többet fizethetünk valami olyasmiért is, aminek a tulajdoni joga egyszer majd a miénk lesz, és ingatlanként sokat fog érni.

Rövid- és hosszabb távon is az albérlet anyagilag nyilván jobb megfontolás, avagy olcsóbb, hiszen átlagosan 70 ezer forint körüli összegért ma már kivehető egy kisebb lakás, de nagyjából ugyanennyiért már saját lakáshitelünk törlesztő-részletét is fizethetjük – noha igaz, ehhez még nem számoltuk a rezsit, de ez a valamit valamiért elve.

Lássunk egy konkrét példát

Azt már tehát tudjuk, hogy anyagilag az albérlet jobb megfontolás, de ezzel egy feneketlen tóba hordjuk a vizet, nagyon sarkalatosan tehát kiszórjuk a pénzt az ablakon ahelyett, hogy a sajátunkra költenénk. Hogy pontosan mekkora összegről is van szó?

Lássunk egy 25 éves ciklust, ami a lakáshitel esetén vállalható havi törlesztést eredményez, és vegyük hozzá, hogy nincs gazdasági recesszió, nincs árfolyam ingadozás, hanem az évek során a törlesztő-részletek csak normális ütemben emelkednek.

Ha valaki úgy dönt, hogy ennyi ideig vállalja a lakáshitelt, akkor a 25 esztendő alatt közel 33 millió forintot fizet majd a banknak abban az esetben, ha egy 25 millió forintos, tehát viszonylag tágas és nagyobbacska családi házat vásárolt magának. Már itt érezhető, hogy míg az albérlet esetén havi 70 ezerért egy kis lyukban lakunk, addig a lakáshitel esetében havi 100 ezerért – a jelenlegi banki kamatokkal és ajánlatokkal átlagot számolva – akár egy tágas, kertes családi házban is élhetünk gyermekeinkkel.

Ez az egyik előnye annak, ha lakáshitelt veszünk fel inkább albérlet mellett, és bár tény, hogy az albérlet mellett jobban tudunk spórolni, és a saját lakásunk esetében bizonyos időközönként felújítást is kell végezni – ami 25 év alatt akár újabb 5 millióval is kitolhatja a végösszeget.

Az albérletben élő azonban a 25 esztendő elteltével közel 25 millió forintnak megfelelő összeget dobott ki az ablakon úgy, hogy közben csak egy kis megtakarítása lett, de saját ingatlanja nem. Ha tehát kiszámoljuk a különbözetet – most tegyük fel, hogy nem kellett nagyobb felújítást végeznünk az évek alatt –, akkor 8 millió forintos különbségről van szó, ami már egy kisebb lakást jelent ugyan, már ha ezt a pénzt mind félre tudjuk tenni az albérletben töltött idő során.

Cserébe azonban eltöltöttünk 25 évet a saját lakásunkban, és lett egy olyan szép ingatlanunk, ami alsó hangon még mindig legalább 20 milliót ér.

Tehát akkor melyik is éri meg jobban a lakáshitel vagy az albérlet?

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása