Gyakori kérdések a lakáshitelekkel kapcsolatban

A lakáshitel felvételével kapcsolatban az emberek többsége tele van kétségekkel és kételyekkel, mert rengeteg megválaszolatlan kérdése van. Kétségbe esni azonban nem kell, hiszen nem vagyunk egyedül ezzel.

Ami azonban nagyon fontos, hogy a leggyakoribb kérdéseket már a hitelfelvétel elején tisztázzuk, és nem is csak az a fontos, hogy ezek megválaszolásra kerüljenek – például a pénzintézetben –, hanem az, hogy egyáltalán feltegyük őket.

hirdetes

A leggyakoribb kérdések melyek a lakáshitelezést érintik

A lakáshitel felvétele előtt már az esetek többségében felmerülnek a legáltalánosabb, mondhatni leggyakoribb kérdések, hiszen az emberek többsége nincs tisztában sem a bankok kínálatával, sem a bizonyos szakszavakkal, és azt nyilvánvalóan mindenki el szeretné, mi több, el akarja kerülni, hogy azt követően érje meglepetés, hogy felvett több millió forintot. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy még a hitelfelvétel előtt mindent átgondoljunk, minden kérdést összeírjunk a banki alkalmazottak számára.

A leggyakoribb kérdések között alighanem az szerepel, hogy mekkora a lakáshitel által igényelhető legmagasabb összeg, illetve mi az a minimális összeg, amit az adott pénzintézet még folyósít ilyen címszó alatt. Az esetek többségében ezek 1-2 milliótól indulnak, és általánosságban 30 millió forintnál záródnak, de természetesen az adott pénzintézettől függ, hogy mekkora összegekre számíthatunk, illetve ezen felül befolyásoló tényező lehet még az aktuális keresetünk, valamint az is, hogy mekkora fedezettel, illetve önerővel rendelkezünk.

A lakáshitel kapcsán gyakori kérdés még, hogy mi is a hitel célja, hiszen ez ebben az esetben lehet új-, vagy használt lakás, ezen felül üdülő telek, építési telek, de akár még üdülő ingatlan vásárlása is. A banknak ezt mindig tudnia kell – többnyire azért, hogy figyelembe vegye az összeg meghatározásakor.

Mindig tisztázzuk a fontos kérdéseket

Szintén a gyakori kérdések közé tartozik lakáshitel felvételekor, hogy a pénzintézet mennyiért is számítja be a jelzálognak szánt ingatlanunkat, illetve milyen értékben lehet az a hitel fedezete. Ez a legtöbb bank esetében régiónként eltérő, de a magyar viszonyok fényében ez általában minimum 60, maximum pedig 80 százalék szokott lenni.

Mindez függ az elhelyezkedéstől, a mérettől, az állapottól és a gazdasági körülményektől is természetesen.

Mivel ilyen esetekben nagyon fontos a pontos értékbecslés, a bankok nem szokták a véletlenre bízni a felmérést, hanem inkább saját értékbecslőt küldenek ki a kérdéses ingatlanhoz, ami mellé természetesen fogadhatunk független szakértőt is, ha esetleg nem lennénk elégedettek a bank által meghatározott számokkal.

Az első és leggyakoribb kérdések közé tartozik még egy lakáshitel felvétele előtt, hogy az igénylőnek milyen feltételeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy igényelhesse a kívánt összeget.

Ez a legtöbb hazai banknál nagy általánosságban csak kis mértékben szokott eltérni, így általános, hogy az igénylőnek legalább 18 évesnek kell lennie, azon belül magyar állampolgárnak, esetleg olyan külföldi állampolgárnak, aki magyarországi lakcímmel rendelkezik.

Az elérhetőségek mellett fontos még, hogy az igénylőnek megfelelő összegű és rendszeres havi bevétele legyen, ami meghaladja a bank által előírt összeget, ezen felül pedig az ügyfél már legalább 3-6 hónapja ugyanazon a munkahelyen legyen – határozatlan idejű szerződéssel. Alapfeltétel továbbá, hogy az igénylő ne szerepeljen semmilyen formában sem a KHR listán – avagy az adósok fekete listáján –, ezen felül pedig ne legyen köztartozása sem, amit szintén igazolni kell a bank irányába.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása