Lakáshitel cafeteria feltételek 2015-ben

2015. január elsejétől a magyar cafeteria-rendszer ismét átalakításra került egy kicsit, ezáltal 200 ezer forint felett kedvezőbb adókulccsal már csak és kizárólag SZÉP kártyán adható további 250 ezer forintnyi pénzösszeg.

Mint ismert a SZÉP kártyával általánosságban csak vendéglátóhelyeken, szálláshelyeken és szabadidős tevékenységekkel foglalkozó vállalkozóknál lehet fizetni, a rajta tárolt pénzt másra nem használhatjuk fel.

hirdetes

A kötelező kivétel lakáshitel esetében

A módosítással azonban egy kötelező kivétel megmaradt, ami nem más, mint a lakáshitel-törlesztésre kérhető, illetve adómentesen adható támogatás, ami bizonyos esetekben akár havi 83 ezer forintnak megfelelő összeg is lehet, noha a törvény nem rendelkezik arról, hogy az összeget, avagy a támogatást milyen ütemezéssel lehet kifizetni. Noha ez a lehetőség már 2014-ben csatlakozott a cafeteria-rendszerhez, idén azonban lényeges könnyebbséget hozott az ügyfelek számára.

A legfontosabb változás például, hogy a munkavállalók már nem csak lakás vásárlására, esetleg egy új hitel törlesztésének támogatására kérhetik, illetve kaphatják meg kedvezményesen, hanem egy már korábban felvett lakáshitel részleteinek támogatására is, ami az emelkedő árfolyamok miatt sokaknak jelenthet komoly könnyebbséget. Kikötés természetesen, hogy a kedvezmény csak és kizárólag akkor igényelhető, ha a kérdéses ingatlan esetében a munkavállalónak legalább résztulajdona van, a hitelt pedig egy hivatalos hitelintézettől, esetleg pénzügyi vállalkozástól vette fel, esetleg egy munkavállalói hitel kiváltására lett fordítva.

Rengeteg könnyítés érkezett a cafeteriával kapcsolatban

A rendszer tekintetében rengeteg engedmény is érkezett, ezáltal a lakáshitel-támogatás kapcsán már nem kell például kötelezően megvizsgálni az ingatlan értékét, elegendő lesz csak a szobaszám megadása.

Ezzel kapcsolatban született most szabályozás, így két főig maximum három, három főig maximum három és fél, négy főig pedig maximum négy szoba méltányolható, ezen felül pedig minden plusz főként egy félszoba számolható el. A félszobát a jogszabályban 6-12 négyzetméterben, a szobát 12-30 négyzetméterben határozták meg, az együttlakást pedig a támogatás igényléséhez a lakcímkártyák, vagy azok másolatainak bemutatásával lehet bizonyítani.

Figyelembe vehető továbbá a támogatás kapcsán az eredeti lakáscélú hitel kiváltásához igénybe vett új hitel is abban az esetben, ha az eredeti kölcsön megfelelt a lefektetett kritériumoknak, tehát vásárlásra, építésre, esetleg bővítésre lett felvéve. Nagyon fontos, hogy a vásárlásnál, az építésnél, de még a korszerűsítésnél is maximum a teljes összeg 30 százaléka, avagy 5 millió forint lehet a támogatás mértéke. Lényeges újdonság, hogy 2015-től már az akadálymentesítés is bekerült a támogatási körbe!

Ha tehát munkahelyünk támogatja a cafeteriát, 2015-ben érdemes megkérdeznünk munkáltatónkat – pláne nehezen fizetett lakáshitel esetén –, hogy lehetőség van-e lakáscélú támogatás igénybevételére. Mivel a munkáltatók többsége rendszeresen áthárítja a cafeteria adóját – tehát kevesebbet kapunk kézhez –, ezért alapesetben jobban is járunk ezzel a lehetőséggel, mint sportbelépőkkel vagy kulturális utalványunkkal, hiszen hiteltörlesztőnk támogatásával könnyebbé tehetjük családunk mindennapjait.

A legtöbb magyar bank, de főleg a lakáshitelt nyújtó intézet minden segítséget megad a munkáltatók számára ahhoz, hogy milyen formában lehet cafeteria címszóval támogatást kérni a hitel törlesztésének fizetésére, ezért amennyiben munkaadónk ódzkodna a lehetőséggel, vessük fel neki ezt a lehetőséget is alternatívaként, így levehetjük a válláról az ügyintézés nehézségeit.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása