Lakáshitel egyéni vállalkozóknak 2015-ben

Az egyéni vállalkozók a magánszemélyekhez és más vállalkozókhoz hasonlóan élhetnek a hitelfelvétel lehetőségével, így természetesen lakáshitelhez is hozzájuthatnak.

Ehhez azonban tisztában kell lenniük a rájuk vonatkozó jogszabályokkal, illetve feltételekkel, hiszen bár alapvetően hasonló szabályokat kell betartaniuk, mint a magánszemélyeknek, bizonyos pontokon mégis vannak különbségek.

hirdetes

Egyéni vállalkozók hitellehetőségeiről 2015-ben

A legtöbb mai pénzintézet úgy rendezkedett be, és úgy álmodta meg hitelcsomagjait, hogy azokhoz ne csak a magánszemélyek és a nagyvállalkozások, hanem az egyéni vállalkozók is hozzáférhetnek. Nyilván az ilyen esetekben részben ugyan, de más feltételeknek és követelményeknek kell megfelelni, mint például egy szimpla alkalmazottként dolgozó hiteligénylőnek.

Ami fontos, hogy mindig mérlegeljük a lehetőségeinket, hiszen egyéni vállalkozóként lehetőségünk van arra, hogy magánszemélyként vehessünk fel hitelt, de fordítottan ez a felállás már nem tekinthető járható útnak.

Ezen felül az egyéni vállalkozók rengeteg olyan lehetőséget és extrát is elérhetnek, amelyeket a magánszemélyek nem, de nagy általánosságban mindkét csoport felvehet fedezet nélküli személyi kölcsönt, ingatlanfedezet bevonásával igényelhető szabad felhasználású jelzáloghitelt, adósságrendező, illetve hitelkiváltó kölcsönt – szintén ingatlanfedezettel –, valamint természetesen lakáscélú jelzáloghitelt, avagy lakáshitelt is.

A speciális feltételekről lakáshitel esetén

Az egyéni vállalkozóként működők egy hitelfelvétel esetén természetesen speciális feltételekkel is találkozhatnak, ebből kifolyólag például a jövendőbeli adósnak legalább 12 hónapos vállalkozói múlttal kell rendelkeznie, tehát egy lehetőleg nyereséges üzleti esztendőt kell magad mögött tudnia. A felvevőnek igazolnia kell továbbá jövedelmét is, amihez az APEH-től, avagy ma már a NAV-tól kell jövedelemigazolást kérnie.

Szintén a NAV által kell igazoltatniuk az egyéni vállalkozóknak azt is, hogy nem rendelkeznek köztartozással, hiszen lakáshitel esetén már emiatt is elutasíthatják a kölcsönkérelmet. A közhiedelemmel ellentétben már olyan egyéni vállalkozók is igényelhetnek személyi kölcsönt, illetve jelzáloghitelt, akik csak minimálbérrel rendelkeznek, noha ebben az esetben természetesen jóval szűkösebb lehetőségek állnak a rendelkezésükre, mint egy jobb keresetű, nagyobb havi bevétellel dolgozó vállalkozónak.

Egy egyéni vállalkozók egy csoportjának tekinthető – legalább is a lakáshitelezés szempontjából – az is, aki rendszeres jövedelmét egy társas vállalkozásból szerzi. Az ilyen esetekben elengedhetetlenül szükséges a hitelfelvételhez egy munkáltatói igazolás, amit a jövedelemadó cégnek kell kitöltenie, de még ezen felül is szükség lesz egy a NAV által kiállított jövedelemigazolásra.

Szintén igazolnia kell az ilyen személyeknek a lakáshitel felvételéhez azt is, hogy sem a társas vállalkozónak, sem neki nincs köztartozása. Minden mást leszámítva az egyéni vállalkozók is ugyanolyan formában juthatnak lakáskölcsönhöz, mint a magánszemélyek.

Egy fontos kritérium melyeket jó tud a vállalkozó

A bankok többsége garantáltan nem foglalkozik olyan egyéni vállalkozókkal, akik kétes eredetű, bizonytalan háttérrel és működéssel rendelkeznek, ezért fontos, hogy a vállalkozó minden fontos papírját be tudja mutatni a pénzintézetnek. Meggyőző erővel rendelkezhet a NAV által kiállított igazolás mellett a cég gazdasági beszámolója, ami tartalmazza a vállalkozás mérlegét, valamint az eredmény-kimutatást is.

A legtöbb bank számára ennyi már elegendő ahhoz, hogy a kérelmező bizonyítja vállalkozása hátterét, ezáltal nagy valószínűséggel megkaphatja a kialkudott hitelösszeget.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása