Lakáshitel önerő és fedezet nélkül milyen esélyünk van

A következőkben a lakáshitel feltételeit vizsgáltuk meg, hogy kaphatunk-e önerő vagy ingatlan fedezet nélkül lakáshitelt.
Mivel a gazdasági válság óta az egész világon rendkívüli mértékben szigorodtak a hitelhez jutás feltételei, ebből kifolyólag sokan hatalmas problémaként és dilemmaként élik meg a kölcsönfelvétel folyamatát.

Noha a bankok bizonyos szempontból valóban szigorítottak a szabályokon, azt azonban kevesen veszik észre, hogy mindez az ügyfelek érdekében is történt. Ebből kifolyólag önerő nélkül ma már nehéz például lakáshitelt felvenni, és csökkent a felvehető összeg is, de cserébe a bank csak annyit ad nekünk, amennyit garantáltan vissza is tudunk majd fizetni.

hirdetes

Kaphatunk-e lakáshitelt önerő nélkül?

Már itt érdemes kiemelni és tisztázni, hogy minden típusú lakáshitelhez szükséges önerő megléte, hiszen például még mindig könnyedén hozzáférhetünk az olyan kölcsönökhöz, amelyek egy lakás bővítését, felújítását, esetleg korszerűsítését célozzák meg. Az ilyen hitelcélok esetében általában nyilván lényegesen kisebb összegű maga a hiteligény is a fedezetül felajánlott ingatlan értékéhez képest, ezáltal a munkálatokhoz benyújtott költségvetésnek gyakran a 100 százalékát is könnyedén finanszírozhatjuk lakáshitel segítségével abban az esetben, ha az nem haladja meg az ingatlan forgalmi értékének 80 százalékát.

A fentieken túl léteznek ma már olyan hitelkonstrukciók is, amelyek igényléséhez természetesen rendelkezni kell bizonyos mértékű önerővel, máskülönben a pénzintézet nem biztosítja számunkra a kért hitelösszeget. Amennyiben tehát különösebb megtakarítás nélkül szeretnénk olyan lakáshitelt felvenni, amiből egy komplett otthon megvásárlását szeretnénk kitűzni, ahhoz minden esetben szükséges egy minimális mértékű önerő megléte.

Ez a közhiedelemmel ellentétben nem egy túl szigorú megszorítás, hiszen korábban is követelmény volt a pénzintézetek részéről, hogy csak azok vehessenek fel önerő nélkül lakáshitelt, akik megfelelő – értsd: kiemelkedő – havi jövedelemmel rendelkeztek.

Ingatlanbevonással lehet esélyünk

Ha önerő nélkül szeretnénk lakáshitelt felvenni, akkor részleges kiskaput jelent, ha ingatlanfedezettel próbáljuk meg kiváltani a saját erőt, ez azonban a legtöbb bank számára még mindig nem elég. Mivel ugyanis a jogszabályok megváltoztat a finanszírozási arányok terén, ezáltal a bankok számára a kormány kötelezővé tette a hitelezhetőségi limit megállapítását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hitel nyújtójának kellő körültekintéssel meg kell határoznia, hogy az adott ügyfélnek a rendszeres bevételei és kiadásai mekkora összegű hiteltörlesztést, ezáltal lakáshitelt engedélyeznek.

Mindez pedig még akkor is igaz, ha az adós kiegészítő ingatlanfedezetet tud bevonni a hitelügyletbe, hiszen még ilyenkor is nagyon fontos lesz a bank számára az ügyfél aktuális anyagi helyzete. A kiegészítő ingatlanok kapcsán ráadásul a legtöbb bank nagyon szigorú feltételeket szab, így a legtöbb hiteligénylőnek ez is nehezen járható út.

A működő kiskapu, ha nincsen önerőnk vagy ingatlan fedezetünk

Ha mégis szeretnénk valahogyan lakáshitelt felvenni önerő nélkül, az egyik lehetséges és egyben működő kiskapu az, ha egy megfelelő jövedelemmel rendelkező adóstársat próbálunk meg bevonni a hitelügyletbe. Az önerő nélküli lakáshitel ilyenkor természetesen többe kerül, de amennyiben szó sem lehet önerőről, akkor ez a nehezebb finanszírozási forma sokaknak megoldás lehet még akkor is, ha fontos bevonni az ügyletbe egy pótingatlant, ami lehet akár egy szülői vagy nagyszülői ingatlan is – biztosítékként a banknak egy esetleges nemfizetés esetén, ami elegendő érték esetén önerő nélkül is lehetővé teszi a hitelfelvételt.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása