Lakáshitel meglévő folyószámlahitel mellé?

A gazdasági válság hatására nagyon sokan kerültek hitelcsapdába, így meglévő folyószámlahitelük mellé szeretnének más kölcsönt, így például lakáshitelt igényelni.

Sajnos a devizahitelek bedőlése és a hozzájuk kapcsolódó problémák után a bankok ma már sokkal körültekintőbbek, ha új hitelezésről van szó. Míg a recesszió előtt már-már nevetségesen laza feltételekkel adtak hitelt szinte bárkinek, addig ma már rengeteg előírás és szabály, illetve kitétel került felállításra azért, hogy kiadott hiteleiket garantáltan visszakaphassák – természetesen kamatostul.

hirdetes

Van megoldás?

Rengetegen kerültek olyan problémába a múltban, hogy bár korábban vettek már fel hitelt, most azonban egy újabbra lenne szükségük, vagy egy új autó vásárlására, vagy meglévő tartozás rendezésére, vagy lakáshitel céljából. Lássunk egy konkrét példát! Adott egy család, ahol az édesanya gyesen van, és csak az édesapa dolgozik. A család eltökélt szándéka, hogy vásároljanak maguknak egy 9-10 millió forint értékű új lakást, amihez több mint 4 millió forintot összegyűjtöttek az évek alatt, tehát ekkora önerővel rendelkezik a família.

Összesen tehát közel 5 millió forint lakáshitelre van szükségük. A kereső havi nettó fizetése több mint 200 ezer forint, a havi kiadások pedig nem haladják meg az 50 ezer forintot. A család dolgát nehezíti, hogy korábban már igényeltek szocpolt, és meglévő folyószámlahitellel rendelkeznek, ami rendszeres használatban van, de más korábbi tartozás nincs, a család BAR listán sem szerepel.

Igen, van megoldás!

A folyószámlahitel kapcsán az első és legfontosabb dolog amit tudnunk kell egy esetleges lakáshitel felvétele előtt – mindez természetesen más hiteltermékre is igaz –, hogy használatát minden esetben figyelembe veszik a hitelbírálók. Különös tekintettel abban az esetben, ha lakásvásárlási hiteligénylés történik! Megijedni azért természetesen nem kell, hiszen ez még alapvetően nem kizáró ok a hitelkérelem pozitív bírálatát tekintve.

A folyószámlahitelt a bírálat során minden esetben havi kiadásként veszik figyelembe. Hogy pontosan mennyinek, az nagyban függ a hitelkeret összegétől, de általánosságban a bírálat során nem szoktak jelentős tételeket megállapítani. Mivel a fenti példa szerint egyéb tartozás nem áll fenn, éppen ezért a több mint 200 ezer forintos fizetésbe bőven bele kell férnie a folyószámla-törlesztés mellett a közel 5 millió forint összegű lakáshitel havi törlesztő-részlete.

Ha tehát csak a jövedelmi oldalt vesszük figyelembe, illetve a fennálló lehetőségeket, akkor a lakáshitel felvétele semmilyen akadályba sem ütközik, sőt mi több, még a fizetőképességet javító adóstárs, tehát kezes kerítése sem szükséges, legalábbis abban az esetben, ha három hónapnál régebbi munkáltatói igazolást tud bemutatni a választott banknak. Az ingatlanfedezettségre vonatkozólag ugyanakkor meg kell felelni néhány törvényben foglalt előírásnak! Ilyen például, hogy a lakáshitel összege soha nem haladhatja meg az ingatlanfedezet forgalmi értékének a 80 százalékát! Mivel esetünkben egy 9-10 millió forintos lakás esetében valamivel több mint 50 százalékát igényelnénk lakáshitel formájában, ezért ennek kritériumnak is maximálisan megfelelnénk, hiszen több mint 4 millió forintnyi önerőt tudunk felmutatni.

Amennyiben nem új, hanem használt lakásról van szó, válogathatunk továbbá piaci vagy állami kamattámogatású lakáshitelek között is. Utóbbi esetben a kamattámogatás a futamidő első öt évére is kiterjed!

Rate this post