Aktív BAR listásként igényelhető-e személyi kölcsön?

Rengeteg BAR listás szenved attól a problémától, hogy aktív feketelistásként nem tudja: vajon igényelhet-e személyi kölcsönt vagy sem?

A gazdasági recesszió hatására nagyon sokan kerültek az úgynevezett hitelcsapdába. Ez több okból kifolyólag is történhetett, azonban a bankok számára nem fontos, hogy valaki a megszűnt munkahely, a beteg gyermek, netán valami más probléma miatt nem tudta kifizetni törlesztő-részletét. Aktív BAR listásként a legnagyobb problémát általában az szokta jelenteni az ügyfelek számára, hogy mivel felkerültek erre a bizonyos „szégyenfalra”, ezért Magyarországon már csak nagyon nehezen, vagy szinte egyáltalán nem kaphatnak hitelt – legfeljebb jelzálog alapon.

hirdetes

Ha már aktív BAR listások vagyunk

Lássunk egy konkrét példát! Vegyünk egy átlagos családot, akik még legalább egy évig aktív BAR listán vannak, amit mielőbb szeretnének rendezni valamilyen formában. Mivel felkerültek a feketelistára, ezért értelemszerűen megtakarított pénzük egyáltalán nincs, van azonban rendszeres jövedelmük, így abban reménykednek, hogy ezáltal hitelhez tudnának jutni. Korábban egy súlyos betegség miatt kerültek nehéz helyzetbe, amit a bank nem vett számításba, de most a család ismét talpra állt, és szeretné rendezni a tartozását. A kérdés, hogy vajon igényelhetnek-e személyi kölcsönt így, aktív BAR listásként?

Egy közeli hozzátartozó mindig segíthet

A fenti problémára a válasz egyszerű, de mégis összetett, ezen felül pedig egyértelmű is. Az aktív BAR lista ugyanis azt jelenti a bankok számára – természetesen indoklás nélkül –, hogy a kölcsön igénylője megbízhatatlan. Az aktív státusz addig tart, amíg az adós konkrétan nem képes visszafizetni valahogyan a hátralékot, de mivel erre a BAR lista miatt hitelt csak kivételes esetekben kaphat, ezért a törlesztés korántsem sem egyszerű.

További problémát jelent, hogy amennyiben az adós törleszti is hátralékát, attól még a Központi Hitelinformációs Rendszer további egy teljes évig megőrzi adatait, illetve listán is tartja, de státuszát aktívról passzívra módosítja. Ez azért különösen nagy probléma, mert fedezet nélkül személyi hitelt semmilyen körülmények között sem adnak aktív vagy passzív BAR listásoknak, ezáltal amennyiben felkerültünk a feketelistára, hiába is próbálkoznánk a fenti helyzetben.

Megoldás természetesen van! Az egyik, hogy külföldi kölcsönért folyamodunk, hiszen például egy szlovák vagy ausztriai pénzintézet nem fér hozzá a hazai BAR listákhoz, ezen felül pedig többnyire még kedvezőbb lehetőségeket is biztosít, mint a magyar pénzintézetek többsége. Ha ennek nyelvi, vagy egyéb akadályai vannak, akkor alternatíva lehet még, hogy egy hozzátartozónk, vagy egy olyan személy kér személyi hitelt, aki megbízik bennünk. Amennyiben találunk egy ilyen személyt, aki nincs listán, és hajlandó is számunkra felvenni a kölcsönt úgy, hogy helyette mi fizetjük majd a törlesztő-részleteket, abban az esetben természetesen azonnali megoldást találtunk a problémára.

Az aktív és a passzív BAR listáról

Aktív BAR listáról abban az esetben beszélünk, ha olyan fennálló hiteltartozásunk van, aminek törlesztése során valamilyen probléma lépett fel, ezáltal a törlesztés akadozottá vált, ellehetetlenült. A passzív BAR lista ezzel szemben az az állapot, amikor a hiteltartozás a probléma után rendezve lett, azonban a pénzintézet még legalább egy évig nyilvántartja az adóst azért, hogy így jelezze megbízhatatlanságát más hazai pénzintézetek számára, sokan ugyanis passzív listásoknak sem adnak ugyanolyan feltételekkel hitelt, mint a rendezett előéletűeknek.

Rate this post