Külföldi hitel lakásvásárlásra, BAR listásként

A válság hatására nagyon sok magyar fiatal adósodott el, aminek köszönhetően rengetegen BAR listára kerültek, és hiába szeretnének továbblépni, a megbélyegzés miatt nem kapnak banki segítséget. Hogy van-e megoldás?

A gazdasági recesszió hatásait minden magyar család alaposan megérezte, aki rendelkezett valamilyen hitellel. Legyen szó lakástörlesztésről, autótörlesztésről vagy bármi más egyébről, az évek során hitelek ezrei dőltek be azért, mert a kezdeti törlesztő-részletek rövid időn belül szinte megduplázódtak. A BAR listák ebből kifolyólag új szerepet kaptak, hiszen soha nem kerültek még fel annyian a kérdéses feketelistára, mint a válság előtt. Alapvető probléma, hogy sokan önkívületi hibájukból, például egy családtagjuk miatt jutottak erre a sorsra, mert felelőtlenül kezességet vállaltak egy szerződésben, aminek végkimenetelében egy pillanatig sem kételkedtek.

hirdetes

Huszonévesen BAR listára

Ennek köszönhetően ma nagyon sok fiatal, akár családdal, akár család nélkül, de szeretne elindulni az élet rögös útján, ezáltal lakást és autót vásárolni, de banki kölcsön nélkül erre nincs lehetőségük, aktív BAR listásként pedig egyhamar nem is lesz. Vegyünk példának egy átlagos huszonéves családanyát, aki néhány évvel ezelőtt, fiatal eladóként kezességet vállalt egy családtagja számára azért, hogy hitelt tudjon felvenni. A családtag azonban nem tudta fizetni a részleteket, így a bank a kezest vonta felelősségre, akire néhány százezer forintos tartozást rótt az aktív BAR listás státusz mellett.

A fiatal felnőttből azonban időközben édesanya lett, és szeretne lakást vásárolni magának, de mivel feketelistán van a neve, a hazai bankok már azelőtt elutasítják, minthogy meghallgatnák történetét. Az esetet bonyolítja, hogy az édesanya jelenleg gyeden van, férje pedig mindössze egy hónapja dolgozik aktívan.

A külföldi hitel segíthet

Ilyen esetekben az aktív BAR listások számára a Magyarországon jelenleg aktuális jogszabályok értelmében nincs lehetőség lakáscélú hitelfelvételre, sőt mi több, nem csak aktív, hanem passzív BAR lista esetén is elutasítja a hazai pénzintézetek többsége a hitelkérelmeket. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy nem csak addig nem juthatunk lakáscélú kölcsönhöz a fenti probléma fennállása esetén, amíg aktív státuszban vagyunk, hanem lényegében addig, amíg a passzív listáról nem kerültünk le. Noha passzív BAR listásként nagyobb esélyünk van hitelfelvételre, de a fenti helyzetben a gyed és az alacsony fizetés miatt a hitelkérelem vélhetően azonnal elutasításra kerülne.

A külföldi hitelfelvétel megoldás lehetne, de ebben az esetben az sem biztos, hogy működőképes lesz! Az ausztriai bankok ugyanis valóban nem férnek hozzá a hazai BAR listákhoz, ezáltal aktív listások is kaphatnak odakint hitelt, de bizonyos feltételeknek odakint is meg kell felelni. Az osztrák bankok többsége ugyanis ilyen alacsony jövedelem esetében nagy valószínűséggel nem biztosítana hitelt, mert a gyedet önálló jövedelemként nem fogadják el, és a három hónapos munkaviszonynak is feltétlenül meg kell lennie.

Ez annyit jelent, hogy a fenti példa alapján egy osztrák pénzintézet úgy értelmezné a hitelkérelmet, mintha egy munkanélküli pár szeretne lakáscélú hitelhez jutni. Ha feltétlen cél, hogy a hitelt itthon vegyük fel, akkor az első, hogy a fennálló tartozást rendezzük, majd türelmesen megvárjuk, amíg a pénzintézet áttesz minket aktívból passzív státuszba, ezt követően pedig egy év után töröl minket ebből is, ergo lekerülünk a listáról, és lehetőségünk nyílik a hitelfelvételre.

Rate this post