Önerő nélküli lakáscélú hitel, de hogyan?

Nagyon sok fiatal pár szenved attól a problémától, hogy mivel nemrégiben alapítottak családot, egyelőre nem sikerült elég önerőt összegyűjteniük ahhoz, hogy lakáscélú hitelt vegyenek fel. Hogy van-e erre megoldás?

A legfrissebb statisztikák szerint a válság kirobbanása miatt manapság sokkal nehezebb a fiatal családosok élete, mint közvetlenül a gazdasági recesszió előtt. Rengeteg ifjú pár például csak azért nem vállal gyermeket, mert nem tudnak saját lakást vásárolni úgy, hogy mellette megteremthessék a születendő baba számára a megfelelő egzisztenciális körülményeket.

hirdetes

Még rosszabb a helyzetük azoknak az ifjú szülőknek, akiknél már megérkezett a baba, és szeretnének elindulni, kiröpülni a szülői házból, azonban ezt több tényező is hátráltatja.

Nehéz a fiatal családosok élete

A legtöbb ilyen család ugyanis általában egy keresővel rendelkezik, ezt pedig a legtöbb pénzintézet nem tolerálja, de általános probléma az is, hogy nincs meg a megfelelő mennyiségű önerő sem ahhoz, hogy a bank megadja a szükséges lakáscélú hitelt. Vegyünk egy átlagos fiatal párt, akik rendelkeznek gyermekkel, de megtakarított pénzük nincs, tehát nincs meg a szükséges önerő a hitelfelvételhez. Noha szeretnének saját otthont vásárolni maguknak, ez ebben a formában bizonyára nem lesz kivitelezhető.

Rövidtávú céljaik között szerepel, hogy három lakáskasszát is elindítanak – egyenként 20 ezer forinttal –, de nekik mielőbb szükségük lenne hitelre, önerő nélkül, használt ingatlan vásárlására. A pár szerencsés helyzetben van, az apa ugyanis havonta 250 ezer forint jövedelemmel rendelkezik, míg az édesanya jelenleg gyeden van 3 hónapos gyermekükkel. Ingatlanfedezet és más alternatíva kizárva. Hogy milyen lehetőségeik vannak?

A bankok keze is meg van kötve

Sajnálatos tény, de a gazdasági válság kirobbanása óta a magyar jogszabályok valamiért szigorítottak a lakáshitelek finanszírozási arányán. Ennek köszönhetően ma már csak az juthat hozzá hitelhez, akinek a fedezetül szolgáló ingatlanjának aktuális piaci értéke legalább 80 százalékban maximalizálja az igényelt hitelösszeget. A bankok kezét tehát az új jogszabályok nagyon megkötötték, hiszen csak a kérdéses jogszabály figyelembevétele mellett adhatnak hitelt lakásvásárláshoz.

Ebből következik, hogy önerő nélkül ma hazánkban nincs lehetőség lakáscélú hitel felvételére. A készpénz hiányában pedig egyedül a kiegészítő ingatlan jelenthet megoldást, de a kérdéses családnak ilyen értelemszerűen még nincs a tulajdonában, ha csak a szülők nem engedélyezik valamelyik ingatlan felhasználását erre a célra. További problémát jelenthet, hogy a lakáskasszában gyűjtendő megtakarítás nem használható fel önerőként a hitelezés tekintetében. Ez csak és kizárólag akkor lesz érvényes, illetve akkor tudja elfogadni a bank, amennyiben a lakáskasszából származó megtakarítás a szerződéses időszakban foglaltaknak megfelelően lejárt, tehát a pénz a kezünkben van.

Szintén negatívum, hogy mivel használt lakóingatlan lenne a hitel célja, ezért erre vissza nem térítendő állami támogatás, avagy szocpol sem vehető igénybe az eltartott gyermek után. Az egyetlen jó megoldás használt vásárlás esetén – önerő nélkül –, ha olyan lakást találunk, amelyet tulajdonosa a piaci ár alatt bocsájt áruba, vagy éppen elárverezés történik, ilyen esetekben ugyanis a forgalmi értéknél akár 20-25 százalékkal kevesebbért is hozzáférhetünk az ingatlanhoz, vagyis az előzetes hitelbírálat alapján felvehető hitelösszeg fedezné a vételárat.

Rate this post