Lakáshitel jelzálog törlése hogyan is történik?

A lakáshitel egyik hátránya, hogy amennyiben felvételre kerül, egy fedezetként hozott ingatlanra a hitel visszafizetésének biztosítékaként a pénzintézet javára valamilyen jelzálog kerül bejegyzésre.

Vannak olyan esetek, amikor a bankok a jelzálog mellé még elidegenítési és terhelési tilalmat is kérhetnek a kérdéses ingatlanra, vagyis hogy csak az érintett pénzintézet beleegyezése nélkül az ingatlant ne lehessen se eladni, se újra megterhelni egy másik hitellel.

hirdetes

Jelzálog töröltetésének menete lépésről – lépésre

A jelzálog bejegyzésére minden esetben a lakóhelyünk szerinti illetékes földhivatalban kerül sor még a hitelfolyósítás előtt. Sokan ilyenkor teszik csak fel a kérdést, hogy ez a jelzálog mikor törlődik majd, illetve van-e bármilyen lehetőség arra, hogy menet közben esetleg levetessük a terhelt ingatlanról? Egy jelzálog törlésére általában automatikusan sor kerül, de legalábbis töröltetése engedélyezetté válik, ha a felvett kölcsönt maradéktalanul visszafizettük.

Ha erre a korábban bejegyzett futamidő lejárta előtt sor kerül, mert lakáshitelünket vég törlesztettük, akkor természetesen a jelzálog törlésére sokkal előbb is sor kerülhet majd.

A jelzálog töröltetése csak és kizárólag a lakáshitelt biztosított pénzintézet által a futamidő és a tartozás visszafizetése után kiállított és kiadott törlési kérelem alapján válik lehetségessé. Ennek a kérelemnek a kiadása előtt a bank mindig ellenőrzi, hogy a hitel felvevője által felvett kölcsön valóban maradéktalanul vissza lett-e fizetve, és amennyiben az egyenlegen valóban nem mutatkozik tartozás, a dokumentum kiállításra kerül.

A jelzálog törlési kérelemről

A törlési kérelem, ami lehetővé teszi a jelzálog levételét, minden esetben tartalmazza a törlés kérelmezőjének összes adatát, a jelzáloggal megterhelt ingatlan címét, helyrajzi számára, illetve a töröltetni kívánt hitelt, és a hozzá kapcsolódó járulékok összegeit is.

A jelzálog törlését minden esetben az illetékes földhivatal végzi el, amiért cserébe természetesen – mivel hivatalos eljárásról van szó – ki kell fizetnünk a megfelelő díjat, ami 2015-ben 6 600 forintnak megfelelő összeget jelent.

Miután a törlési kérelem beadásra kerül, a jelzálog azonnal még nem kerül eltávolításra a házról, de a földhivatal a tapasztalatok szerint néhány munkanapon belül intézkedik, de legfeljebb 30 napon belül el kell rendeznie az ügyet. Lehetőségünk végleges törlést kérni, amit sürgősségi díj megfizetésének terhe mellett kérvényezhetünk. Az ilyen esetekben a 30 napos ügyintézési időt nem kell kivárni, a jelzálog törlése ugyanis azonnal, legfeljebb néhány órán belül megtörténik.

Amennyiben újabb jelzálog alapú hitelt szeretnénk igényelni, de az ingatlan tulajdoni lapján még mindig látható a korábban felvett, ám időközben töröltetett jelzálog, a hitelkérelem természetesen az intézkedés iratainak bemutatásával elindítható, azonban a kölcsönszerződés aláírása, de még inkább a hitel folyósítása egészen addig várat magára, amíg a végleges törlést a földhivatal ki nem mondta.

Adósságrendezéskor is fontos a jelzálog törlése

A jelzálog töröltetésének adósságrendezéskor is fontos szerepe van!

Amennyiben ugyanis szeretnénk egy korábbi jelzálog alapú hitel kiváltásának érdekében adósságrendező hitelhez folyamodni, akkor konkrétan az adósság elrendezésének a folyamata megtörténik, ellenben az esetleges fennmaradó összeg felvételére csak akkor válunk jogosulttá, ha az előző pénzintézettől hozzájutottunk a jelzálog törlésére vonatkozó kérelemhez, amit azonnali hatállyal be kell nyújtanunk a földhivatalhoz, és az ott kapott igazolást bemutattuk az adósságrendezést végző bank számára.

Rate this post

5 hozzászólás ehhez: “Lakáshitel jelzálog törlése hogyan is történik?

 1. Helló, a nevem Mrs. Ruth Edwin, csalás áldozata kezében hamis hitelezők. elvesztettem mintegy 23.000 €, mert szükség van egy nagy tőke 55.000 €. Majdnem meghalt, nem volt hova mennie. közöm elpusztult, és a folyamat során elvesztettem a fiamat. Nem bírtam, hogy ez történik újra. a 2015. augusztus találkoztam egy jó barátom, aki bemutatott egy jó anya, asszony Mária William, hogy végül segített hitelhez a társaság. Jó anya azt akarom, hogy használja ezt a lehetőséget, hogy köszönöm, és Isten is áldja meg. én is szeretném használni ezt a lehetőséget, hogy tanácsot honfitársaival, hogy sokan vannak csalók ott, így ha szüksége van egy kölcsön, és szeretnék, hogy biztosítsák a kölcsön gyorsan, csak regisztráljon asszony Mária William-mailben: marywilliam902@gmail.com. akkor is forduljon hozzám e-mail: ruthedwin98@gmail.com. ha bármilyen kétség. Kérjük ő az egyetlen, aki megbízható és szavahihető.
  Köszönöm

 2. HITEL LEHETŐSÉG:

  Ön kérése sürgős fedezett hitel?

  Problémái vannak kapok kölcsön forgóeszköz helyi

  bankok és más pénzügyi intézmények?

  Ez a szolgáltatás, hogy pénzügyi támogatást az egyének,

  üzletemberek és a nők az üzleti életben.

  Ha érdekel, lépjen velünk kapcsolatba e-mailben: Ferdinandleofinance@gmail.com

  Mi az Ön szolgálatában.

  Írjon nekünk most: Ferdinandleofinance@gmail.com..

  hogy a kölcsön jelentkezési lapot.

  Üdvözlettel,

  Ferdinand Leo

  Manager Együttműködési

 3. HITEL LEHETŐSÉG:

  Ön kérése sürgős fedezett hitel?

  Problémái vannak kapok kölcsön forgóeszköz helyi

  bankok és más pénzügyi intézmények?

  Ez a szolgáltatás, hogy pénzügyi támogatást az egyének,

  üzletemberek és a nők az üzleti életben.

  Ha érdekel, lépjen velünk kapcsolatba e-mailben: Ferdinandleofinance@gmail.com

  Mi az Ön szolgálatában.

  Írjon nekünk most: Ferdinandleofinance@gmail.com.

  hogy a kölcsön jelentkezési lapot.

  Üdvözlettel,

  Ferdinand Leo

  Manager Együttműködési

 4. Szükség van egy sürgős kölcsönre, hogy megterheljék a számláit és új üzletet kezdjen? Vagy kölcsönt keresel, és mindig könyveltél kölcsön a hitelintézetekkel vagy bankokkal? Itt van esély arra, hogy visszaszerezze az életét és kapja meg a szükséges kölcsönöket. Ha sürgős kölcsön kapcsolatra van szüksége
  VIKTÓRIA JÁNOS hitelcég most.
  Kapcsolat E-mail: viktoria.janosinc@gmail.com

 5. Miért annak kell fizetni a törlési díjat aki a hitelt maradéktalanul visszafizette a Banknak?Annak a költségét az uzsorás Bank bőven megfizettette a kölcsön felvevővel.Igazságos úgy lenne,ha az fizetné ki a 6600 ft-ot törlési díjként,aki a jelzálogot rátetette.Ez nem más,mint az amúgy is tisztességtelenül megvezetett,becsapott hitelezett többszörös lehúzása.Az emberen ha a hitel felvételekor ruha volt,a futamidő végére-amikorra visszafizette a felvett hitel minimum kétszeresét-már csupaszon,ruha nélkül marad.Gyalázat,amit a bankok büntetlenül meg tehetnek a jóhiszemű kölcsönt felvevőkkel.Az hogy ezt meg tehetik,köszönhetjük a parlamentben ülő milliós fizetésekkel díjazott bólogató törvény alkotóknak,akik csak csupán Önös érdekből vannak ott.

Vélemény - hozzászólás hozzáadása