Lakáshitel felvételekor beszámítható ingatlanfedezet

Ha szeretnénk vásárolni egy lakást, de nem áll a rendelkezésünkre kellő nagyságú önerő, akkor a fennmaradó részt banki segítséggel tudjuk csak pótolni. A hiányzó összeghez lakáshitel útján juthatunk, melyhez szükségünk van ingatlanfedezetre.

A bank számára nyújtott biztosíték a megvásárolni kívánt lakáson kívül más ingatlan is lehet, amely megfelel a pénzintézet által felállított kritériumoknak. Ezt nevezzük pótfedezetnek, amelybe a bevont további ingatlanok maximális számát meghatározhatja a bank, illetve további feltételeket írhat elő.

hirdetes

Milyen ingatlan fogadható el fedezetként?

Fedezetként a legtöbb bank számára csak lakóingatlant mutathatunk fel. Emellett elfogadják az üdülőket és a hétvégi házakat is. Ha rendelkezünk építési telekkel, akkor bizonyos esetekben az is beszámítható ingatlanfedezetként, de ez meglehetősen ritkán merül fel lehetőségként.

Egyes bankok a felvett lakáshitel fedezeteként elfogadnak termőföldet, belterületen található mezőgazdasági földet, ritkábban külterületen lévő szántót is. Feltétel, hogy ezeknek az ingatlanoknak a hitelbiztosítéki értéke egyenként elérje a 4 millió forintot. Ez forgalmi értéken számolva megközelítőleg öt és hat millió forint közti összeget jelent.
Ha egyik birtokunkban lévő ingatlan értéke sem éri el a négy millió forintot, akkor azokat nem lehet fedezetként felmutatni.
Ha tervezünk egy megközelítőleg hét millió forint értékű ingatlant megvásárolni, akkor arra maximálisan három és öt millió forint között vehetünk fel lakáshitelt és az ezen túl fennmaradó részt az önerőnkkel kell fedeznünk.
Minden esetben a bank jelzálogot jegyeztet be az adott ingatlanra a felvett hitel összegében. A pótfedezeti ingatlanokra a pénzintézet egyetemleges jelzálogot jegyeztet be.
Ha a bank azt tapasztalja, hogy az adott ingatlan értéke, amelyre be van jegyezve a jelzálog, tartósan kisebb forgalmi értékkel bír, mint a felvett hitel összege, akkor élhet azzal a jogával, hogy pótfedezeti ingatlan bevonását kéri. Ezt elkerülhetjük úgy, hogy egyben törlesztünk egy akkora összeget, hogy az ingatlan értéke haladja meg a hitel mértékét.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása