Lakásfelújítási hitelek feltételei 9 ajánlat amin érdemes gondolkoznia

9 lakásfelújítási hitelt hasonlítottunk össze, hogy jól tudjon majd dönteni ha hitelből szeretném megoldani a lakásának felújítását.

Mi a lakásfelújítás és mivel jár? A kora tavasztól késő őszig terjedő időszak a lakásfelújítások időszaka, amikor sokaknál kerül sor a festésre, járólapozásra, parkettázásra, vagy például csempézésre. Ezek olyan munkálatok, amelyek nélkülözhetetlenek annak érdekében, hogy tiszta, igényes körülmények között élhessünk otthonunkban, és megőrizzük az ingatlan állagát.

hirdetes

Lakásfelújításról tulajdonképpen akkor beszélhetünk, ha az elvégzett munkálatokkal ugyan nem növekszik az ingatlan komfortfokozata, de mindenképpen a kényelmes, igényes környezet megteremtését szolgálja az.

Drágább lehet a felújítás, mint gondolná! Gyakran hitel nélkül nem megy!

Sokan vannak, akik a házilagos megoldások és a saját kezűleg végzett lakásfelújítás mellett szeretnék letenni a voksot, hiszen ezzel jelentős összegeket lehet megspórolni. Ma már minden szükséges eszközt és alapanyagot beszerezhetünk ehhez, de az alapanyag árak bizony így is jelentősen megnövelhetik a kiadásokat. Persze jó hír, hogy sok esetben legalább a szakember munkadíját megspórolhatjuk, s ehhez a világháló remek segítőtársnak bizonyul. Szinte nincs is olyan felújítási munkálat, melyhez ne találnánk a neten részletes leírásokat, videós segédanyagokat, így gyakorlatilag laikusként is kivitelezhetővé válik a legtöbb elvégzendő feladat.

Amire azonban biztosan költenünk kell és szükségünk lehet lakásfelújítási hitelre majd, azok a szükséges eszközök és persze az alapanyagok, burkolatok. A tapasztalatok azt mutatják, hogy már egy közepes méretű, 2 és fél- három szobás lakás festési és burkolási munkálatai is jelentősen megterhelhetik a családi kasszát. Legalább két réteg festésre, alapozásra szükség lesz az időtálló végeredmény érdekében, és persze az sem mindegy, mennyire strapabíró festék és burkolatok mellett tesszük le a voksot.

A szakemberek azt javasolják, hogy ha járólapról, csempéről van szó, akkor megéri a magasabb árkategóriában nézelődni, ellenkező esetben előfordulhat, hogy a járólap akár egy éven belül felpattogzik majd.

Lakásfelújítási hitel kamattámogatással, de csak bizonyos feltételek mellett

Nem véletlen tehát, hogy már kisebb lakásfelújítás előtt állva is sokan választják a hitelintézetek kínálta lehetőségeket. A lakásfelújításra igényelhető hitel a legtöbb hitelintézetnél elérhető, forint alapon, általában ingatlanfedezet mellett. Érdemes átgondolni, hogy milyen feladatokat szeretnénk elvégezni, ugyanis ha azok beleférnek a korszerűsítés fogalmába, akkor akár állami kamattámogatású korszerűsítési hitel mellett is dönthetünk.

Kamattámogatott lakásfelújítási hitel tudnivalói
Kamattámogatott lakásfelújítási hitel tudnivalói

Ha célirányosan lakásfelújítási teendőkre szeretnénk plusz pénzhez jutni, akkor megéri a lakásfelújítási hitel, ez ugyanis alapvetően kedvezőbb kamatozású, mint a szabad felhasználású hitelek. Cserébe persze igazolnunk kell a bank felé a költségvetési adatlapon, hogy milyen munkálatot szeretnénk elvégezni, mennyibe kerül hozzá az anyagdíj, és szükség esetén mennyi a szakember munkadíja. Mindezek mellett a felújítani kívánt ingatlan címét, helyrajzi számát is fel kell tüntetni, továbbá természetesen a hiteligénylő nevét, lakcímét.

A lakásfelújítási hitelt festésre, mázolásra éppen úgy felhasználhatjuk, mint a szintén sokak által választott járólapozásra, csempézésre, burkolatok cseréjére, villanyszerelésre, vagy a lakás belső átalakítására. Míg a komfortfokozat nem növekszik, addig lakásfelújításról van szó, azon felül pedig korszerűsítésről, melyhez kamattámogatás is igénybe vehető. A hitelmindenkinek.hu szakemberei összegyűjtötték, melyek azok a lakásfelújítási hitelek, melyek között megéri manapság keresgélni.

Fundamenta lakás-előtakarékosság felújításra is

Az első lakás megvásárlásához gyakran választott előtakarékossági forma előnyeit akkor is kihasználhatjuk, ha lakásfelújításról van szó. A megtakarítási idő végén a saját megtakarítás összegéhez hozzájön a 30 százalékos állami támogatás, valamint a betéti kamatok, és az ilyen módon elért összeget a már meglévő otthon felújítására is lehet fordítani. Nem csak azok számára ajánlott tehát az előrelátó megoldás, akik otthonteremtésen gondolkodnak, hanem gyakorlatilag bárkinek, akinek lakáscélú tervei vannak, és ehhez állami támogatást is szívesen igénybe venne.

Fundamenta lakás előtakarékossági megoldása lakás felújításhoz
Fundamenta lakás előtakarékossági megoldása lakás felújításhoz

Áthidaló kölcsön segítségével akár a megtakarítási idő előtt is hozzájuthat a pénzéhez, ha korábban válna aktuálissá például a felújítás. Szigetelésre, fürdőszoba átalakításra, tetőfelújításra, a fűtési rendszer korszerűsítésre is felhasználható az összeg, de konyhabútor készíttetés, galéria kialakítás, riasztó beszereltetés vagy légkondicionáló vásárlás során is jól jöhet az összeg.

A fürdőszoba tipikusan olyan helyisége otthonunknak, amely gyakran használatban van, és éppen ezért felújítás is előbb vagy utóbb biztosan szükségessé válik. A szaniterek cseréje, a járólapozás, a csempézés és esetleg a vezetékek cseréje összesen akár a 800 ezer forintot is kiteheti. Ezt az összeget négy év négy hónap alatt gond nélkül össze lehet gyűjteni, méghozzá csak havi ötezer forintos megtakarítással.

Ha a lakás részleges felújítása mellett szeretnénk dönteni, amelyben néhány helyiség festése, tapétázása, burkolása, valamint a nyílászárók cseréje szerepel, akkor legalább egymillió forintra szükség lesz. Ezt az összeget már havi 5-7000 forintos megtakarítással össze lehet gyűjteni a Fundamentea-Lakáskassza segítségével.

Lakásfelújítás az OTP segítségével

Az OTP lakásfelújítási hitele rugalmas feltételekkel, most 0 Ft induló díj mellett igényelhető. Minimum hat, maximum 30 éves futamidővel, forint alapon lehet hozzájutni a kívánt összeghez, és amennyiben rendelkezik lakástakarékkal, úgy állami támogatás is igénybe vehető mellé.

Az előre látható kamatok és törlesztő részletek kedvelői számára remek választásnak bizonyul ez a megoldás, melyet bármelyik OTP bankfiókban igényelhetünk. A kamatperiódusok ötévente változnak, ez idő alatt változatlan kamatokkal számolhatunk a kiszámíthatóság érdekében.

OTP lakásfelújítási hitele egy jó megoldás a lakás szépítésre
OTP lakásfelújítási hitele egy jó megoldás a lakás szépítésre

Az OTP által kínált lakásfelújítási hitelt minimum három hónapja rendszeresen érkező jövedelemmel igényelhetjük. A Központi Hitelinformációs Rendszerben nem szerepelhet az igénylő, és igazolható jövedelmének legalább a mindenkori minimálbér összegét el kell érnie. A törlesztés a szintén OTP-nél vezetett számláról lehetséges, és igazolni kell a kölcsöncélt is. A bank számára fedezetként az ingatlan szolgál.

Kalkuláltunk egyet az OTP lakásfelújítási hitelére

Ha egy kisebb korszerűsítésre bőven elegendő másfél millió forintot szeretnénk felvenni, az 20 éves futamidővel havonta 12 270 forinttal terheli majd meg a családi kasszát. Amennyiben szeretnénk mihamarabb túl lenni a törlesztésen, és 6 éven belül visszafizetnénk az összeget, úgy havonta 26 080 forintot kell minden hónapban átutalni.

Erste lakásfelújítási hitele

Az Erste Bank forint alapú hitele esetében a felvehető összeg függ a háztartás nettó, igazolt jövedelmétől, de a fedezetként elfogadott ingatlan értékétől is. Amennyiben egy hiteligénylőről van szó, úgy legalább 100 ezer forint nettó összeget elérő jövedelemre van szükség, több hiteligénylő esetén igénylőnként legalább a mindenkori nettó minimálbért elérő bevétel szükséges. Önerő nélkül igényelhető a hitel, és a törlesztő részlet a hitel összege, kamata, valamint futamideje függvényében változik.

Ki számoltuk az Erste lakásfelújítási hitel kalkulátorával

A lakásfelújításra és bővítésre is igényelhető piaci kamatozású lakáshitel az Erste Banknál 2-30 éves futamidőre vehető fel, a THM pedig ennek függvényében 4,85-6,00 %-ig terjedhet. Ha tehát másfél millió forintot szeretnénk felvenni, azt 5,18 % THM mellett tehetjük meg, az első hat hónapban pedig 11 368 forint lesz a törlesztő részlet, s mindez 15 éves futamidővel számolva. Amennyiben csökkentjük a futamidőt 5 évre, úgy máris 27869 Forinttal indul a törlesztés, ám ez a hat hónapos kamatperiódus alapján a jövőben változhat. Viszont tény az is, hogy így majdnem félmillió forinttal kevesebbet kell visszafizetni, mintha a 15 éves futamidőt választanánk.

Lakásfelújítási hitel az FHB kínálatában

20 éven keresztül lehet állami kamattámogatást igénybe venni az FHB hitele esetében, aminek köszönhetően kedvezőbb kamatozás érhető el. Az árfolyamkockázat kiküszöbölésének érdekében forint alapú a hitel, és akár öt évre rögzítettek a kamatok. Másfél millió forint húsz éves futamidőre már havi 11-12 000 forintos törlesztő részlet mellett kapható, de ha nem támogatott formáról van szó, akkor sem kell ennél jóval többet kifizetni havonta. Ha a futamidőt 5 évre csökkentjük, akkor 28 000 forint lesz a fizetendő, hat havi kamatperiódus mellett.

Cofidis lakásfelújítási hitel fapados kölcsönével

A nagy népszerűségnek örvendő Cofidis Fapados Kölcsön kiválóan alkalmas arra, hogy a lakásfelújítási tervek megvalósíthatóak legyenek. Az igénylés interneten keresztül, otthonról megoldható, és akár hárommillió forinthoz is hozzá lehet jutni, minimum havi nettó 110 ezer forint jövedelem fölött.

Cofidis lakásfelújítási hitele a fapados kölcsönből is megoldható
Cofidis lakásfelújítási hitele a fapados kölcsönből is megoldható

Hitelkalkulációs a Cofidis lakásfelújítási hitelével

Ha kettőmillió forinttal számolunk, akkor hat éves futamidő mellett havonta 44 ezer forintot kell majd fizetnünk. Amennyiben ez túl soknak bizonyulna, akkor csökkenhetjük az igényelt összeget például másfél millióra, és így máris csak 33 ezer forint lesz az az összeg, melyet minden hónapban ki kell majd fizetnünk a lakásfelújításra felvett kölcsönért.

UniCredit lakásfelújítási hitele stabil kamattal

A UniCredit Banknál a felújítási, korszerűsítési hitelek esetében folyósítási jutalékot nem kell fizetni, és ha Fundamenta szerződéssel rendelkezik az ügyfél, akkor állami támogatás és kedvezményes kölcsön is elérhető. A Stabil Kamat Hitel segítségével 10,15, vagy akár 20 évre is kiszámíthatóság érhető el a törlesztésben, ezzel bárki számára elérhetővé téve a lakásfelújítást.

Unicredit hitelkalkulátor számolása a lakásfelújításhoz

Másfél millió forintot öt vére havi 28 ezer forintért kaphatunk, de ha hosszabb futamidő mellett szeretnénk dönteni, akkor a UniCreditnél 10 évig havi 16 646 forint terheli majd a családi kasszát, természetesen számolva a három éves kamatperiódussal.

Raiffeisen lakásfelújítási hitel, Mindig Fix kölcsönével

A Raiffeisen kedvelt hitelterméke lakásfelújítás kapcsán a Mindig Fix Személyi kölcsön, amely mellé most legalább 600 ezer forint, minimum 60 hónapos futamidejű felvétellel 20 ezer forint értékű Sodexo utalványt is lehet kapni. Online regisztráció esetén kamatkedvezményt is igénybe vehetünk, ráadásul garantáltan kiszámítható és biztos kölcsönt kaphatunk az ajánlat esetében. Lakásfelújítási, korszerűsítési célokra kifejezetten ajánlott a tervezhető kölcsön, mely a futamidő végéig fix havi törlesztő részletekkel áll rendelkezésre. A szabad felhasználás lehetővé teszi, hogy ne kelljen igazolni semmivel a bank felé, mire költötte a kölcsönt.

Mini hitelkalkulátorral való számolás a Raiffeisen hitelére

Hét éves futamidővel másfél millió forintot már havi 33 ezer forintért kaphatunk, de ha csak kisebb összegre lenne szükség, mondjuk félmillióra, akkor ennek törlesztő részlete csupán 10-11 ezer forint lesz havonta.

CIB lakáskölcsön felújítási munkálatokra

10 perces telefonos előbírálattal és tetszőleges felhasználhatósággal áll rendelkezésre a CIB személyi kölcsöne, de ha nagyobb összeget szeretne felvenni kedvezőbb kamatokkal, akkor inkább javasolt a szabad felhasználású ingatlanfedezetes hitel. Ehhez már havi 100 ezer forintos jóváírás esetén is kedvezmények vehetőek igénybe, ráadásul most induló költségek nélkül, kedvezményes kamattal igényelhető az.

1 milliós lakásfelújítási hitel kalkulációja CIB kölcsön esetében

10 év alatt egymillió forintot például 10 755 forintos havi részlettel törleszthetünk. Ha kicsit magasabb összegre lenne szükség a lakásfelújításhoz, akkor az eddig példáinkban is megjelölt másfél millió esetében 16 133 forint lesz tíz éven keresztül a fizetendő összeg. Az online igényelhető lehetőség kapcsán egy munkanapon belül visszahívják az érdeklődőket, és feltehető így minden felmerülő kérdés a szakembereknek.

A Cetelem hitel megoldása lakásfelújításhoz

A Cetelem ingatlanfelújítási kölcsöne pozitív hitelbírálat esetén az aláírástól követő harmadik munkanapon már számláján lesz, és felhasználhatja azt külső és belső korszerűsítési, bővítési és újítási munkálatokra.

A kölcsön hét éves futamidőre másfél millió forint esetében 32 ezer forintos kiadást jelent havonta. Ha gyorsabban túl szeretnénk lenni a törlesztésen, akkor 5 év alatt közel 38 ezer forintjával törleszthetünk, ám ezért cserébe a kapott összegből a nyílászárók cseréjét, sőt, akár a fűtési rendszer, vagy a fürdőszoba teljes felújítását is megvalósíthatjuk, ami energiatakarékossági szempontból nem elhanyagolható.

Lakásfelújítási hitelek összehasonlítása – segítünk választani Önnek

A választás tehát korántsem egyszerű, hiszen a hitelintézetek folyamatosan újabb és újabb ajánlatokkal jelennek meg a piacon, igazodva a keresleti oldal igényeihez és lehetőségeihez. A döntés során mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy milyen gyorsan szeretnénk és tudjuk a leendő hitelt visszafizetni, s a futamidőt ennek függvényében válasszuk meg.

Arra számíthatunk, hogy rövidebb futamidő esetén természetesen magasabbak lesznek a részletek, de így mihamarabb, akár már 5 év alatt letudhatjuk a hitelünket. Persze ebben a döntő tényező a család jövedelmi helyzete szokott lenni, de az sem mindegy, rendelkezünk-e már valamilyen hitellel. Ez nem csak a hitelbírálat, de a futamidő, és ezzel együtt a részlet nagysága szempontjából is lényeges.

Fontos, hogy a választáskor mindig egyéni igényeit és lehetőségeit tartsa szem előtt, nem elfeledkezve arról sem, hogy a futamidő végéig fix részletekről van szó, vagy kamatperiódusonként várhatóak-e esetleges emelkedések. A kiszámíthatóság kedvelőinek mindenképpen a fix részletet kínáló ajánlatokat javasoljuk. Amennyiben rendelkezik lakáskasszával, úgy érdemes átgondolnia, hogy esetleg éppen lakásfelújítási célra használja-e ki az állami támogatás és a kedvezményes kamatozás kínálta lehetőségeket.

A fix törlesztő részletek és a kiszámíthatóság terén a Raiffeisen ajánlata egyértelműen viszi a pálmát, pláne, hogy a Mindig Fix kölcsön esetében a törlesztő részletek a többi ajánlattal összehasonlítva is igen kedvezően alakulnak. Ha magunk végeznénk el a felújítási munkálatokat, és nem hívnánk külön szakembert a feladatra, akkor mindenképpen jó választásnak bizonyul ez, hiszen esetében még csak igazolni sem kell a bank felé, hogy mire került felhasználásra az igényelt összeg.

Sokan vannak, akik nem rendelkeznek azokkal a feltételekkel, melyeket a kamattámogatás igénybe vétele megkövetelne, és alapjában véve csak kisebb összegű hitelre van szükségük a kívánt felújítási munkálatok elvégzéséhez. A Raiffeisen ajánlata ilyen szempontból is megfelelőnek bizonyul, ugyanis még piaci kamatozás esetén is megállja a helyét a kamattámogatott verziókkal összehasonlítva. A most akciósan kapható Sodexo utalvány szintén csábítóan hat, ugyanis az ehhez szükséges minimum 600 ezer forintot legtöbben biztosan felvennék egyébként is. A manapság sokak által választott online regisztrációhoz járó két százalékos kamatkedvezmény pedig szintén kihagyhatatlannak bizonyul.

A hiteligénylés folyamatát a legtöbb hitelintézetnél már online is elindíthatjuk, így sok helyen nem csak időt spórolhatunk meg, de akár kamatkedvezményhez is juthatunk. Ha egyelőre csak érdeklődne, vagy nem talál választ kérdéseire az interneten, akkor érdemes a banktól visszahívást kérnie, így szakembernek teheti fel a felmerülő kérdéseket.

Gyakori kérdések és válaszok lakásfelújítási hitellel kapcsolatban

Mi a különbség a lakásfelújítás és a korszerűsítés között?

Lakásfelújításról akkor beszélhetünk, ha az elvégzett munkálatokkal nem nő az ingatlan komfortfokozata. Tipikusan ilyen feladatok a festés, a tapétázás, a fürdő felújítása, a járólapozás vagy a csempézés. Ha a cél az energiatakarékosság megvalósítása, és a komfortfokozat is emelkedik ezzel, akkor korszerűsítésről van szó, amelynek kapcsán kamattámogatás vehető igénybe. Ilyen többek között a nyílászárók cseréje, a tetőszigetelés, tetőcsere, vagy a fűtési rendszer korszerűsítése.

Hogyan kell igazolni a hitel felhasználását?

Abban az esetben, ha kifejezetten lakásfelújítási, vagy korszerűsítési céllal vettük fel a hitelt, akkor nyilatkozattal, számlákkal kell igazolni annak felhasználását. Vannak olyan hitelintézetek, amelyek akár helyszíni szemle során, műszaki szakértő bevonásával is ellenőrzik, hogy valóban a kívántak szerint lett-e felhasználva az összeg. Ha támogatott korszerűsítési hitelről van szó, akkor a munkálatok hetven százalékáról számlát kell benyújtani a hitelintézet felé.

Online igénylés során be sem kell menni a bankba?

A számos hiteligénylésnél elérhető online igénylés nem helyettesíti a bankban történő szerződés aláírást, de nagy segítség lehet abban, hogy otthon, nyugodt körülmények között töltsük ki az igénylő nyomtatványt, és ne kelljen a bankban még ezért is sorban állni, vagy a tömegben bajlódni a kitöltéssel.

Milyen kezdeti költségekre lehet számítani?

A legtöbb bank akciós ajánlatok keretein belül a folyósítási jutalékot elengedi, de sok helyen a közjegyzői díj visszatérítés is megtörténik, sőt, az ingatlanra történő jelzálog bejegyzés költségeit sem biztos, hogy ügyfélként nekünk kell állni. Arról mindenesetre érdemes tájékozódni a választott hitelintézetnél, hogy mindezek az előnyök felvett összegtől függetlenül megilletnek-e, vagy csak egy bizonyos összeg fölött járnak!

Milyen jövedelem szükséges a hitelfelvételhez?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb bank minimum 100 ezer forint igazolható, nettó jövedelmet követel meg. Ha beérjük kisebb összeggel is, vagy inkább a személyi kölcsönök kínálta lehetőségek mellett döntenénk, akkor akár ennél kevesebb rendszeres jövedelem is elegendő lehet. Legalább három hónapos munkaviszonnyal azonban mindenképpen rendelkeznünk kell, és nem mindegy az sem, terheli-e már bármilyen törlesztő részlet a havi bevételt.

Kapható-e jelzálog nélkül is hitel lakásfelújításra?

A hitelintézetek jelzálog mellett nyújtják a lakásfelújítási hitelt. Ha szeretnénk elkerülni ezt az opciót, akkor érdemes körülnézni a személyi kölcsönök között.

Adókedvezmény igényelhető ha lakásfelújításra veszünk fel hitelt?

Amennyiben lakáskassza szerződéssel rendelkezik, úgy jelentős adó-, és kamatkedvezmények illetik meg. Egyébként a korszerűsítésre is igényelhető hitelek esetében településtípustól és ingatlanértéktől függetlenül maximum ötmillió forint erejéig vehető igénybe húsz éven keresztül a kamattámogatás. Használt lakás korszerűsítése esetén lehetőség van arra is, hogy az első öt évben használjuk ki a kamattámogatás előnyeit, ez gyerekszámtól függően alakul, és elsősorban a többgyerekesek igényeit szolgálja.

Ma már nem jelent problémát, ha nem rendelkezünk egyszerre a lakásfelújításhoz szükséges összeggel, hiszen akciós hitelek igénybe vételével tehetjük otthonosabbá és igényesebb környezetünket. Ahelyett tehát, hogy sok évig gyűjtögetne a felújításra, inkább nézzen körül a kedvezményes lakásfelújítási hitelek között, és váltsa valóra álmait várakozás nélkül, azonnal!

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása