Kezd magához térni a lakáshitel-piac!

A gazdasági válság utáni igencsak komoly és elkeserítő visszaesést követően az idei az első év, amikor a bankok végre ismét pozitív tendenciát tapasztaltak a lakáshitel-piac tekintetében, így bár a lakásépítések száma még nem növekszik, azonban a lakáshitelek tekintetében hamarosan újra érdemi növekedés következhet be.

A Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott adatok szerint az év első 8 hónapjában – tehát szeptemberig bezárólag – 65 százalékkal erősebb volt Magyarországon a lakáshitelezési piac, mint a tavalyi év ugyanezen periódusában.

hirdetes

Az év az eddigi adatok tükrében

Ennek következtében erősödésnek indultak végre a különböző pénzintézetek is, amelyek átlagosan 140-150 százalékos bővülésről számoltak be, de volt olyan bank, ahol 300 százalékos növekedést tapasztaltak. Példának okáért a CIB Bank az első negyedévhez mérten a második negyedévben 60 százalékkal több lakáshitelt folyósított, a harmadik negyedévben pedig még ezt az eredményt is sikerült megemelniük.

Az UniCredit esetében szeptember végéig 30 százalékkal növekedett meg szeptember végéig a lakáshitel-folyósítások mennyisége, ami a kiutalt összegek tekintetében a 60 százalékos bővülést is meghaladta 2013 hasonló időszakához mérten. Az OTP Bank adatai alapján a lakáshitelekre az év eddigi időszakában 50 százalékkal nőtt a kereslet, míg a Sberbank esetében 300 százalékos növekedést tapasztaltak az előző évhez viszonyítva.

Az elemzők és a szakértők szerint természetesen ez a folyamat rengeteg tényező együttállásának köszönhető, ezáltal leginkább annak, hogy az emberekben tudatosult, hogy a jelenleginél lejjebb már aligha mennek a lakásárak, tehát azok, akik eddig az árcsökkenés miatt várak, most hirtelen léptek, és lakáshitelt vettek fel. Szintén a folyamatos segítette, hogy a jegybank kommunikációjának és lépéseinek köszönhetően a kamatszint tartósan alacsonyan maradt, ezáltal az óvatosabb ügyfelek számára is vonzóbbá váltak a kölcsönök, másrészt pedig mivel visszaestek a betéti kamatok – méghozzá igencsak látványos mértékben – az ingatlanbefektetés újból sokak számára vált vonzóvá.

Olcsóbbak is lettek a lakáshitelek

A fenti pozitív hangulat pedig a legfrissebb hírek szerint úgy tűnik, hogy a jövőben is jellemző marad majd, amit mi sem bizonyít jobban, mint a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi helyzetjelentése.

Az MNB ugyanis bejelentette, hogy szeptemberben tovább csökkentek a lakáscélra folyósított forinthitelek költségei, és emelkedtek a hitelszerződések összegei is, ezzel szemben azonban növekedtek a szabad felhasználású jelzáloghitelek, valamint a személyi kölcsönök kamatai. A jegybank közleménye szerint szeptember hónapban az akkor megkötött lakáscélú forinthitelek költségmutatói a szerződések alapján 6,72 százalékon állapodtak meg, vagyis sikerült olcsóbbá tenni a lakáshiteleket, miközben a személyi kölcsönök alaposan drágultak.

A számok tekintetében az azt jelenti, hogy a lakáscélú kölcsönök az augusztusi szinthez képest 8 bázisponttal, végérvényesen 240 bázisponttal alacsonyabban állapodtak meg a tavalyi szinthez mérten. A szeptember során megkötött lakáscélú hitelszerződések összes értéke egyébiránt szintén emelkedést mutatott, ezáltal 25,1 milliárd forint volt, ami közel 2 milliárd forintos növekedés az augusztusi 23,3 milliárdhoz, és kis híján 10 milliárd forintos előrelépés a tavaly szeptemberben regisztrált 15,4 milliárdhoz képest. Az elemzők úgy vélik, hogy ez a pozitív hangulat az idei év novemberében és decemberében is fennmarad majd!

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása