Jelzáloghitel BAR listásoknak – van erre esélyünk?

Amennyiben valaki BAR listára kerül, az a közhiedelemmel ellentétben még nem jelenti azt, hogy semmilyen formában sem juthat hozzá banki kölcsönhöz. Noha lehetőségei erősen korlátozottak lesznek, és tény, hogy a bankok sem kapkodnak majd utána, de amennyiben nem aktív, hanem passzív besorolással rendelkezik az adóslistán, akkor van lehetőség hitelfelvételre néhány kivételes banknál.

Az esetek többségében ezek a hitelek természetesen csak kedvezőtlen feltételek mellett valósulnak meg, de akadnak kivételek is!

hirdetes

Jelzáloghitel BAR-listásoknak? Igen!

Amennyiben nem aktív, hanem passzív státuszú BAR listán vagyunk, nagyon sok bank hajlandó jelzáloghitelt biztosítani magánszemélyek részére abban az esetben, ha a kérvényező fel tud mutatni egy olyan ingatlant, aminek az értéke meghaladja a kölcsön összegét, ezen felül pedig nem terheli korábbról más jelzálog vagy egyéb tartozás, ezen felül pedig a tulajdonlás kérdése is teljesen tisztázott.

A kölcsön lehet deviza alapú, vagy forint alapú is, és bárki igényelheti, aki megfelel a fenti feltételeknek. Az ingatlannal kapcsolatban fontos, hogy a bankok csak alappal rendelkező, téglaépítésű ingatlant fogadnak el, ezáltal a vályog-, vagy vegyes építésű házak nem felelnek meg a jelzáloghitel alapjának. Mivel a hitel biztosítéka adottá vált, ezért még a passzív BAR listásoknak is lehetőséget biztosít a bank arra, hogy az egyszerű hitelbírálat során akár munkáltatói jövedelemigazolás benyújtása nélkül vehessük igénybe a kölcsönt.

BAR listán nehéz az élet

Aki felkerül a banki feketelistára, azok természetesen sokáig, akár hosszú évekig is szenvedhetnek egykori hibájuktól – főleg abban az esetben, ha újabb kölcsönre van szükségük. A BAR lista – vagy új nevén KHR lista – éppen ezért olyan, mint egy ördögi kör, vagy mint a Bermuda háromszög, amibe nagyon könnyű belekerülni, de ha valaki egyszer bekerült, csak nagyon nehéz kikeveredni onnan. Az adóslistára ugyanis nagyon egyszerű felkerülni, lényegében elég az hozzá, ha valamiért nem fizetünk be két törlesztő-részletet, és a bank egy figyelmeztetés után máris feltett minket az aktív BAR listások táborára, amiről külön nem is küldenek értesítőt, ezért történhet olyan eset, hogy valakit meglepetésként ért a listán való szereplése.

Az ügyfél éppen ezért legfeljebb akkor tudja meg, hogy felkerült a listára, ha kölcsönkérelmét elutasítják. Ma már a legtöbb bank – néhányan nem csak passzív, hanem aktív BAR-os jelenlét mellett is – biztosítanak újabb kölcsönt ügyfeleiknek abban az esetben, ha tudnak megfelelő fedezettel szolgálni hozzá. A jelzáloghitel éppen ezért tökéletes lehet azok számára, akik elvesztették a reményt, hiszen bár nagy kockázatot vállalnak azzal, hogy egy nagy értékű lakóingatlant tesznek fel fedezetként, azonban a pénzintézet is hatalmasat kockáztat azzal, hogy egy BAR listára került, ergo megbízhatatlannak titulált hitelessel foglalkozik.

A jelzáloghitel feltételekről

Ha BAR listásként kölcsönre van szükségünk, és csak a jelzáloghitel jöhet szóba, akkor is meg kell felelnünk néhány alapvető feltételnek! Ilyen például, hogy legyen egy nagy értékű ingatlanunk, ami a jelzálog, avagy maga a fedezet lesz. A kölcsön összegét mindig a kérdéses ingatlan alapján állapítja meg a bank, ami a piaci érték fele, de legfeljebb kétharmada lehet. A futamidő tekintetében a bankok általában még az ilyen esetekben is nagyon rugalmasak, ezáltal akár 30 évre is elnyújtható, sőt mi több, az ilyen esetekben a kamat nagyon alacsony lesz.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása