Ismerje meg folyószámlahitel kamatait

A folyószámlahitelek kamataival kapcsolatban általános vélekedés, hogy minden egyes bank más és más kamatokkal dolgozik, ezáltal nehéz egyértelmű és határozott választ adni arra, hogy Magyarországon általánosságban milyenek a kamatok.

Vannak bankok, amelyek fix és előre meghatározott kamatokat alkalmaznak, de akadnak olyanok is, amelyek természetesen az ügyfélhez igazítják, így például minél régebb óta vagyunk egy bank ügyfele és minél magasabb a fizetésünk, annál kedvezőbb hitelkamatok várhatnak ránk.

hirdetes

Lássunk néhány konkrétumot a folyószámlahitel kamatairól!

Ott van például az Erste normál lakossági folyószámlahitele, amihez bárki hozzájuthat, aki betöltötte a 18. életévét, cselekvőképes és magyarországi lakcímmel rendelkezik, ezen felül pedig havi szinten annyi jóváírás érkezik a számlájára igazolt fizetés címén, amit a bank hitelbírálás során hitelképesnek minősít.

Az Erste folyószámlahitelének hitelkamata 21,45 százalék, míg teljes hiteldíj útmutatója, avagy THM-e 26,423%. Hasonló feltételekkel dolgozik a Citibank is, akik folyószámlahitelnek akár 1 millió forintos hitelkeretet is megállapíthatnak, de ügyfeleiket kétféle kategóriába osztják. Ennek köszönhetően vannak CitiBlue és CitiGold ügyfelek, akik egyaránt díjmentesen igényelhetik a folyószámlahitelt, azonban az éves hitelkamatuk igencsak változó.

A CitiBlue ügyfelei ugyanis 28,07 százalékos THM mellett 25 százalékos kamatra vehetnek fel ilyen kölcsönt, míg a CitiGold ügyfelek sokkal kedvezőbb, 16,08 százalékos THM-mel és 15 százalékos hitelkamattal juthatnak hozzá lakossági folyószámlahitelükhöz. A Budapest Bank ügyfeleit nem különbözteti meg, azonban egységesen magas kamatokkal dolgozik, ezáltal az ott igényelhető folyószámlahitel kamata évi 26,10 százalék, ami kizárólag a hitelkeretből ténylegesen igénybe vett összeg után kerül csak felszámolásra és havonta kell megfizetni. Vannak olyan pénzintézetek, akik a kedvező konstrukciók mellett figyelembe veszik az ügyfelek hűségét, valamint azt is, hogy igénybe vették-e már a bank más szolgáltatását.

Amennyiben például az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár, illetve OTP Egészségpénztár tagjai vagyunk, akkor a mindenkorinál 1,5%-kal alacsonyabb kamattal vehetjük igénybe a bank folyószámlahitelét.

Mit is jelent a folyószámlahitel és a hitelkamat?

A folyószámlahitel lényege, hogy nem áll mögötte semmilyen fedezet – kezes vagy ingatlan –, a bank mindössze azért hajlandó számunkra kölcsönt adni, mert munkabérünket vagy egyé rendszeres juttatásainkat hozzájuk utaltatjuk el. Ezért cserébe tehát az adott pénzintézet jövedelmünk bizonyos százalékát – ez általában 200 százalék, tehát 80 ezer forint esetén 160 ezer forintot – hitelként biztosít számunkra. Ez a hitelkeret szabadon felhasználható, nem kell hozzányúlni, ha nem szeretnénk, de érdemes figyelembe venni, hogy vannak járulékos költségei!

Ilyen például a hitelkamat, amit minden esetben a kihasznált hitelkeret után kell megfizetnünk. A lényege, hogy amennyi pénzt kölcsön vettünk, az után kamatot kell fizetnünk, ami a hazai bankok esetében általában 15 és 30 százalék között mozog.

Tehát egy 20 százalékos hitelkamat esetén 100 ezer forint hitelhez 2 ezer forint hitelkamat kerül felszámolásra. A folyószámlahitelhez ezen felül csatlakozik rendelkezésre tartási jutalék, de beszélhetünk a hitelkeret beállításának díjáról – lényegében a fel nem használt hitelkeret díja –, illetve egyéb adminisztrációs díjról is, valamint fontos figyelembe venni a THM-et, amit szintén minden bank felszámol

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása