Igényelhető-e szocpol külföldi munkaviszony esetén?

A szocpol rendszere az alapvető jogszabályi kitételek mellett számtalan olyan pontot tartalmaz, amelyek egyfajta kiskapuként gyakran falat állítanak a kérdéses hitelkonstrukció felvétele elé. Ilyen példának okáért a külföldön dolgozók esete is!

Külföldön dolgozunk, de gyereket és szocpolt akarunk?

A statisztikák szerint egyre több magyar hagyja el a jobb életkörülmények érdekében az országot azért, hogy külföldön találjon magának munkát. Rengetegen azonban a még ennél is jövedelmezőbb ingázást vállalják, vagyis rendszeresen, vagy minden nap visszatérnek Magyarországra, tehát bejelentett magyar lakhellyel rendelkeznek, de munkahelyük az országhatárokon túl, például Ausztriában található. Hogy esetükben igényelhető-e a szocpol?

hirdetes

Egy példával szemléltessük a problémát!

Vegyünk egy átlagos fiatal magyar párt, akik a határ mentén laknak, éppen ezért a jobb körülmények érdekében külföldön vállalnak munkát, de nem szeretnék elhagyni az országot, inkább itthon kívánnak érvényesülni. Feltett szándékuk, hogy rövid időn belül szeretnének házat vásárolni maguknak, amit már ki is néztek, így tudják, hogy szeretnék bővíteni.

Mivel a közeljövő tervei között szerepel a gyerekvállalás is, éppen ezért eszükbe jutott a szocpol lehetősége, amennyiben ugyanis jogosultak lennének rá, akkor szeretnék igénybe venni a támogatást, hiszen Magyarországon élnek, 30 év alattiak, semmilyen kölcsönnel sem rendelkeznek – nem is terveznek ilyet felvenni –, mindössze külföldön teremtik meg maguknak a kenyérrevalót.

Ellehetetleníti a szocpolt a külföldi munkaviszony

A szocpol támogatásának igénylésére a fenti példa alapján a kérdéses fiatal pár több ízben sem lenne jogosult. Lássuk első ízben a munkaviszony kérdéskörét, ami fő problémaként merül fel a példabeszédben – noha nem is ez a legnagyobb baj vele. A jelenleg hatályos kormányrendelet ugyanis a szocpol kapcsán határozottan kimondja, hogy egy család esetében legalább az egyik félnek szükséges fél éves magyarországi munkaviszonnyal rendelkeznie ahhoz, hogy a szocpol igényelhetővé váljon.

A párnak azonban mindkét tagja külföldön dolgozik, is vélhetően a hazai viszonyokhoz képest kiemelkedően magas fizetések miatt a csekély mértékű szocpol támogatásért egyikük sem hagyná ott külhoni munkahelyét.

A példában azonban további problémák is felmerülnek, így például szocpol minden esetben csak újépítésű lakás vásárlásához, vagy egy új ház építéséhez vehető igénybe, ha tehát csak egy már meglévő, több éves házhoz akarnák igénybe venni, illetve annak kiegészítésére, akkor az csak bővítésnek tekinthető, de semmiképpen sem egy új ház építésének.

Természetesen az sem megoldás, ha a kérdéses ingatlant előbb megvásárolják, majd után egy teljesen új és egyben külön bejáratú házat építenének fel hozzá, hiszen a szocpol csak és kizárólag azoknak jár, akiknek a nevén nincs lakástulajdon, így azonban a pár már rendelkezne egy saját házzal. A szocpol igénylésének ezen felül további feltételei is vannak, így a támogatott személyeknek egy legalább 180 napos biztosítási jogviszonyt kell bemutatniuk, amit csak az OEP, avagy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár állíthat ki.

Az intézet azonban ilyen igazolást csak és kizárólag magyarországi munkahellyel rendelkező személyeknek állít ki, így a külföldi munkavállalás itt is problémaként jelenik meg. Amennyiben tehát külföldön dolgozunk, vagy a család egyik tagja külföldön dolgozik, a másik pedig munkanélküli, a szocpol támogatására a kormányrendelet módosításáig biztosan nem lesznek jogosultak.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása