Igényelhető-e autóhitel minimálbérre?

Egy hitelfelvétel során minden esetben kulcskérdés, hogy mennyit keresünk, így az autóvásárlók esetében is nagyon fontos kérdés lehet, hogy igényelhető-e például autóhitel minimálbérre?

A gazdasági válság után ugyanis a hitelek tömeges bedőlését követően – lévén korábban szinte bárki kaphatott kölcsönt –, a kormány alaposan megszigorította a minimálbérhez köthető hitelkérelmek elbírálását, ezáltal hónapoknak kellett eltelnie ahhoz, hogy a bankok és az emberek egyaránt megoldást találhassanak arra vonatkozólag, hogy miként lehetne minimálbér mellett hitelt igényelni.

hirdetes

A problémát tovább enyhítette, hogy az utóbbi években többször is növekedett hazánkban a minimálbér összege, ennek megfelelően a mai minimálbérek már szinte minden kategóriában bőven felülmúlják azokat a minimális összegeket, amelyeket a bankok megkövetelnek leendő adósaiktól.

Autóhitel minimálbérre – már nem kell kétségbe esni!

Az ország lakosságának egy jelentős része még mindig minimálbérért dolgozik, ami a 2008 utáni szigorításhoz képest egyre kevésbé degradáló tényező, hiszen bár a magyar minimálbérek még messze elmaradnak például az ausztriai összegektől, ellenben a helyzet így is sokat javult itthon, de felesleges kétségbe esni, hiszen vagy így, vagy úgy, de ma már meg lehet oldani az autóhitel minimálbérre történő felvételét.

Lássuk a legoptimálisabb alternatívát, amikor egy olyan használt autót nézünk ki magunknak, ami például alig egymillió forintot ér, tehát még nem túl régi és jó állapotban is van, hiszen ilyen összeghatár mellett már lehet szerencsénk. Mivel a bankok az autóhitel esetén mindig kérnek egy bizonyos mértékű önerőt, ebből kifolyólag 2-400 ezer forintot ebből azonnal le kell vonnunk – hiszen 20-40 százalékos önerőt határoz meg a pénzintézetek jelentős része –, vagyis legfeljebb 600-800 ezer forintnak megfelelő kölcsönt kell felvennünk. Ilyen összegek esetében a magyarországi bankok között már találhatunk olyant, amelyek – akár személyi kölcsönként is – elérhetővé tesznek hiteleket a minimálbérrel megegyező, vagy annál jóval kevesebbet keresők számára is.

Ha tehát ki tudjuk alkudni a megfelelő futamidőt – egy egymillió forintos autó már lehet akár 10-11 éves is, tehát bőven benne van az autóhiteleknél támasztott határon belül –, egyszóval elnyújthatjuk annyira a futamidőt – 4-5 évre is – ahhoz, hogy a minimálbér összege elegendő legyen a törlesztő-részletek fizetéséhez.

Ha a minimálbér mégsem elég, hogy autóhitelhez jussunk?

Akkor sem kell feltétlenül kétségbe esnünk, ha a banktól elutasítást kapunk, az autóhitel minimálbérre ugyanis más alternatívákkal is igénybe vehető. A legjobb és legkézenfekvőbb alternatíva erre minden esetben az, ha bevonunk egy adóstársat az ügyletbe.

Az adóstársnak az esetek többségében egy közeli hozzátartozónknak kell lennie, aki szintén rendelkezhet minimálbérrel, a lényeg az, hogy ne legyen a nevén más hitel, vagy ha van is, akkor az legyen rendesen fizetve, ne legyen a BAR listán negatív megjelöléssel ellátva, és így tovább.

Amennyiben tehát például a hitelügyletbe bevonjuk valamelyik szülőnket, testvérünket, esetleg házastársat, akkor azt már a bank két keresetnek veszi, így két minimálbér esetén egy igencsak ütőképes összeg állapítható meg az autóhitelhez.

Az adóstárs bevonása tehát megoldást jelenthet a bajban, sőt mi több, ha csak egy minimális összeg hiányzik a hitelbírálat sikeréhez, akkor egy kis keretösszeggel rendelkező nyugdíjas, vagy egy négy órában dolgozó is bevonható a hitelügyletbe úgy, hogy végül pozitív bírálat szülessen.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása