Igényelhető-e autóhitel 15 éves autóra?

Egy használt autóra igényelhető kölcsön összegét, illetve egyáltalán felvehetőségét rendszerint a kérdéses gépjármű életkora határozza meg, és mivel egyre nagyobb a kereslet az idősebb kocsikra, ezért sokaknál aktuálissá válik a kérdés, miszerint igényelhető-e már autóhitel 15 éves autóra is?

Mivel az autóhitel igényelhetőségét rendszerint az összeghatár is befolyásolja, ezáltal a futamidő, ezért van megoldás és kiskapu, ellenben az ilyen idős autók esetében már nagyon nehéz a helyzet, ha megfelelő feltételeket keresünk magunknak.

hirdetes

Autóhitel 15 éves autóra? Nehéz feladat, de nem lehetetlen!

A legtöbb magyarországi bank kiköti, hogy 12 évesnél idősebb autóra nem adnak már hitelt, de akadnak azért kisebb pénzintézetek és főleg hitelfolyósítók, ahol a 15 év a felső korhatár, egyszóval az esetek többségében, megfelelő utánajárás és kompromisszum után megtalálhatjuk azt a helyet, ahol foglalkoznak majd a problémánkkal.

Nagyon fontos azonban ilyen esetekben, hogy kellő körültekintéssel közelítsünk a hitelfelvételhez, hiszen lényegesen szigorúbb feltételek várnak majd ránk, mintha egy jóval fiatalabb autót szeretnénk vásárolni. Hogy mi ennek az oka?

Nagy egyszerű! Egy bank számára az autóhitel során a fedezetet a megfelelő munkahely és a rendszeres jövedelem mellett maga a gépjármű jelenti majd, vagyis olyan ez, mint egy jelzáloghitel, aminél rendszerint egy ingatlan jelenti a megoldást a fedezetre.

Ebből következik, hogy a megvásárolt autó állapotát – meglepően felületesen egyébként – a gépjármű korához kötik, márpedig nem ritka eset, hogy egy 15 éves gépkocsi sokkal jobb állapotban van és sokkal kevesebb kilométert is futott, mint egy 5 éves, egyszóval a rendszer nem túl objektív, ellenben a szabály az szabály.

Ha tehát az autóhitel egy 15 éves autóra lesz felvéve, akkor a bank már nem fog 4-5 éves futamidőkkel dolgozni, és az önerő tekintetében is sokkal nagyobb összegekkel kalkulál, mert mielőbb szeretné viszontlátni a pénzét, egy esetleges bukás esetén ugyanis kockázatos, hogy az autó lefoglalását követően az eladásából minden kiadását tudja majd fedezni.

Ennek köszönhető, hogy az ilyen idős gépkocsikra már csak 2-3 éves futamidőre adnak kölcsönt, és az önerő is legalább 40 százalék magas annak érdekében, hogy minél kevesebbet kelljen hiteleznie egy banknak. Ez például egy 400 ezer forintos autónál azt jelenti, hogy 160 ezer lesz az önerőnk és 240 ezer forint lesz a hitelünk, amitől átlagosan 25-30 ezer forintos havi törlesztő-részletek mellett akár egy év alatt is megszabadulhatunk majd.

Ha nem működik ez a megoldás

Amennyiben az autóhitel 15 éves autóra már nem kerül jóváhagyásra, annak bizonyára nyomós okai vannak. Vagy az autó állapota nem kielégítő, vagy az ára túl magas, és a kiválasztott bank nem hajlandó több pénzt kiadni a kezéből rá, legfeljebb néhány százezer forintot.

Az autóhitel esetén rendszerint az sem járható út, ha adóstársat vonunk be a hitelügyletbe, lévén ebben az esetben korántsem a jövedelmünkkel van a probléma, sokkal inkább az autó korával és állapotával. Megoldás ilyen esetben is van, ha nem autóhitelt veszünk fel, hanem példának okáért szabad felhasználású személyi kölcsönt.

A fenti példával élve ugyanis az önerőnk már összegyűlt, de ha még a teljes összeget is vesszük fel, akkor sem kell sokkal többet kalkulálnunk a futamidő kapcsán, mint 2-3 év, és ha a használt autó jó állapotú, akkor 6-8 évig a megfelelő karbantartás mellett még biztosan kiszolgál minket, így megéri vállalni a kissé magasabb kamatokat.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása