Hol jobb az Euro árfolyam, a bankoknál vagy a valutaváltóknál?

Az euro árfolyam sokakat érdekelhet, hiszen sok helyzetben lehet szükségünk erre a valutára. Ma már számtalan országban ez az elfogadott pénznem és a határt átlépve szinte mindenhol fizethetünk ezzel a valutával. Az euró – a 28 uniós tagállam közül – jelenleg már 19 országban az elfogadott pénznem.

A vállalkozásoknak nagy könnyebbséget jelent, hiszen az árfolyam ingadozások és az átváltási költségek is kiküszöbölhetők. A fogyasztók számára is sokkal nagyobb választási lehetőséget jelent. A dollár után ma már az európai utazóknak, ez a második leggyakrabban használt fizetőeszköze.

hirdetes

A bankok euro árfolyamai naponta többször is változnak

Ma már találhatunk az interneten is olyan weboldalakat, ahol az aktuális banki euro árfolyamokat tekinthetjük meg. A Budapest Bank, a CIB Bank, a Citibank, az Erste Bank, az FHB Bank, a K&H Bank, a KDB Bank, a Magyar Fejlesztési Bank, az NHB Bank, az Oberbank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Sberbank, TakarékBank, UniCredi Bank árfolyamai nagyon gyorsan összehasonlíthatók. Jellemzően a nagyobb bankok esetében történik meg az internetes árfolyamközlés. Természeten, az MNB oldalán a devizaárfolyamokat is nyomon követhetjük, amelyet szintén frissítenek. Az adatokból már látni fogjuk, hogy mikor éri meg valutát váltani.

A bankoknál a valutaváltásnak természetesen tranzakciós adó megfizetési kötelezettsége van. Ma már egyre több bank a módosabb ügyfeleknek online módon történő váltás esetén kedvezményeket ad, de ezt nem az utca emberére találták ki. A tranzakciós adó felett még fizetjük a váltási költséget is, így ezt is bele kell kalkulálni, ha bankban kívánunk pénzt váltani.

Milyen árfolyamokkal és költségekkel dolgoznak a valutaváltók?

Az euro árfolyamokat a váltóhelyeken is naponta, akár többször is frissítik. Ahol egy környéken jellemzően több váltó van, ott érdemes alaposan körülnézni, hiszen gyakorta versenyeznek egymással az árfolyamok tekintetében. Van néhány olyan váltó cég, amely egész hálózatot üzemeltet, náluk ki lehet fogni igen jó árfolyamokat is.

A valutaváltóknál is felszámolják a tranzakciós adót, ez általában 1 euro esetén olyan 0,9 forintnak megfelelő összeg. A valutaváltók több módszert is alkalmaznak a valutaváltások során. Egyes váltók sávos mértékben adják meg az adót, mások százalékban fejezik ki, de maximalizálják forintban.

Néhány nagyobb váltó, ahol tényleg érdemes körülnézni: Correct Change, Exclusive Change, Correct Change, Jolly Joker valutaváltó, Király pénzváltó, Bálint Change. Vidéken kevésbé, Budapesten jobban érhetünk el kedvezményeket, hiszen itt sokkal nagyobb a verseny. A nagyobb vidéki városokban lévő váltók is egyre többször versenyre kelnek egymással és egymás alá kínálnak, de ez sokkal ritkább.

Hol érdemes valutát váltani? A bankokat vagy a valutaváltókat válasszuk?

Sok vita van a téma körül, de legtöbbször győztesen mégis a valutaváltók kerülnek ki. A bankoknál elérhető valutaváltás olyan mértékben drágult, hogy azt nem mindenki engedheti meg magának. A bankok esetében talán érdemesebb inkább a külföldön való bankkártyahasználatot preferálni, hiszen itt elmarad a pénztári kifizetés költsége.

Az euro árfolyamok esetén is érdemes a bankkártyás megoldáson gondolkodni, ha éppen erre van szükség, de semmi esetre se vegyünk ki bankautomatából pénzt külföldön, mert az biztosan nagyon drága mulatság lesz.

Valutaváltóknál pedig legyünk résen és mindig azt a váltót részesítsük előnyben, aki némi kedvezményt ad, vagy a környéken, a legjobb árfolyamon kínálja a váltást. Csak olyan váltóhoz menjünk be, amely rendelkezik egy zárt helyiséggel és ne váltsunk soha az utcán. Az utcai váltás nagyon veszélyes, hiszen sokszor becsaphatnak minket és hamis valutát adnak át. Ilyenkor nincsen lehetőség reklamálni.

Mielőtt a valutaváltóban átadjuk a pénzt, mindig nézzük meg a kifüggesztett tájékoztatón, hogy pontosan mekkora tranzakciós költséget fog felszámolni. Amennyiben nem tartózkodnak sokan az üzletbe érdemes előre megkérdezni, hogy például 100 euro váltása most hogyan alakul.

Ha már van egy jól bejáratott váltóhelyünk, akkor nézzük meg az interneten közzé teszi-e az árfolyamait és azt figyeljük év közben is, hogy le ne maradjunk az olcsóbb valutaváltás lehetőségéről. Természetesen nagyon sok váltó rendelkezik telefonszámmal és e-mail címmel is, itt is lehet bármikor érdeklődni. Azokban a váltókban ahol szakképzett munkatársak dolgoznak, biztosak lehetünk abban, hogy korrekt kiszolgálásban lesz részünk.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása