Hogyan változik az új csok 2017-ben?

Január elsejétől érdemes odafigyelnünk, hiszen az új csok 2017-ben változást hozhat. Idén több olyan változás is hatályba tud lépni, amelyet még 2016 évben hoztak. A változások jelentősek, és a családok számára könnyítést hoznak.

Az új csok 2017-ben a következő változásokat hozza

Már azokra az ingatlanokra is fel lehet venni a csok-ot, amelyek még fel sem épültek, tehát akár még tervezés alatt vannak. A csok folyósítása itt is csak akkor történik meg, ha az érvényes használatbavételi engedéllyel rendelkezünk. A csok ebben az esetben akkor lenne jól igénybe vehető, ha azt szakaszosan lehetne igényelni, hiszen a legtöbb esetben az új építésű ingatlanoknál szakaszos a kifizetés vásárlás is.

hirdetes

Mindig az épület készültségi fokával egyező, bekerülési költségekre lehet felvenni a csok-ot, ezért nagyon oda kell figyelni, amikor egy beruházás mellett döntünk. Minden esetben fontos, hogy alaposan utánajárjunk a beruházónak és a referenciákat is kérjük be tőle minden egyes esetben. Ha utólagosan szeretnénk a bekerülési költségekre csok-ot igénybe venni azt az új csok 2017-ben már nem teszi lehetővé.

az építő és az építtető között nem szabad, hogy rokoni kapcsolat legyen, hiszen ezt tiltja az új csok. Ne rendelkezhet az igénylő tulajdonnal sem az építtető cégben és nem lehet közeli hozzátartozója sem.

Az osztatlan közös tulajdon kérdésében is hatalmas változást hoz az új csok. Eddig nem lehetett addig igényelni a csok-ot amíg társasházzá nem alakult az ingatlan. Az új csok 2017-ben lehetővé teszi, hogy már az építés alatt megállapítsák az igénybevétel lehetőségét. Már az osztatlan közös tulajdonokra is igénybe lehet venni ezt a támogatást. A legfontosabb, hogy a kiszemelt ingatlan rendelkezzen egy használati megosztással. Ez legtöbb esetben az osztatlan közös tulajdonú ikerházakat érintheti.

A gyermekekkel kapcsolatosan is érintenek bennünket a változások. Az új szabályok szerint a magzatot már 12 hetes korától és a gyermeket 25 éves koráig lehet figyelembe venni igényléskor. Abban az esetben, ha menet közben a gyerek mindkettő szülőjét elveszti, maga a gyám is igényelheti az új csokot, ha a gyámság már legalább 1 éve létezik.

Szintén új és pozitív változás, hogy ha az igénylő elhalálozik, akkor már az egyenes ági rokonok, házastársak vagy akár az élettársak is tulajdonjogot kapnak, és nem kell egyáltalán visszafizetni a támogatást. Ez nagyon pozitív változás, hiszen az elhalálozások nagyon kiszámíthatatlanok.
A szolgálati lakásban élők számára is megnyílik az út, hiszen a csok-ot így is lehet igényleni és nem jár bentlakási kötelezettséggel.

Az új csok 2017-ben miként alakul új és használt lakás vásárlása esetén

Használt lakás vásárlása esetén az új csok 2017-ben a következőképpen alakul
Használt lakásra vagy meglévő lakás bővítésére is igénybe lehet venni. Bővítésre csak akkor lehet, ha maga a bővítés még nem kezdődött el. A támogatást házastársak, egyedülállók és élettársak is igénybe vehetik. A legfontosabb életkori kitétel az, hogy az egyik félnek mindenképpen 40 évnél fiatalabbnak kell lennie.

A kedvezményt a gyerekek száma határozza meg. A gyerek lehet közös, vagy akár előző kapcsolatból, házasságból született. A legfontosabb kitétel itt az, hogy közös háztartásban éljen a gyerek vagy a gyerekek az igénylővel.

Ebben az esetben a következő csok támogatásokat lehet igénybe venni:

1 gyerek után 600 000 Ft
2 gyerek után 1 430 000 Ft
3 gyerek után 2 200 000 Ft
4 vagy annál több gyerek után 2 750 000 Ft

A támogatás maximalizálva van 35 milliós értékhatárban. A bővítést csak abban az esetben támogatják, ha az jelentős lakáskörülmény javítással jár együtt. Csak felújításra és állagjavításra nem vehető fel a csok még használt lakás esetében sem. A támogatható lakásméretek a következőképpen alakulnak: 1 gyereknél 40, 2 gyereknél 50, 3 gyereknél 60, 4 vagy több gyereknél 70 a támogatható négyzetméter nagyság.

Fontos tudni, hogy 10 évre az állam jelzálogjogot fog bejegyeztetni az ingatlanra, tehát ezen idő alatt a jelzálog a bejegyzésekre és az eladásra is vonatkozik. Kötelező a lakásra lakásbiztosítást kötni, hiszen ez az egyik alapfeltétele a csok-nak. Ha bővítésre adtuk a fejünket, akkor a bővítés bekerülési költségeinek legalább a 70%-át számlákkal vagyunk kötelesek igazolni a pénzintézetek felé.

Mi a helyzet az új lakások vásárlása esetén

Csak úgy, mint a használt lakás vásárlása, bővítése esetén itt is él a 40 éves korhatár és a gyerekekkel kapcsolatos kitételek sem változnak. Az igényelhető támogatás összege azonban a következőképpen alakul. 1 gyermekre 600 000 Ft, 2 gyermekre 2 600 000 Ft, 3 vagy több gyermek esetén 10 000 000 Ft.

Kik igényelhetik és mire?

A csok alapvetően a magyar állampolgároknak jár, de különleges feltételek teljesülése esetén külföldi is igényelheti. Az erkölcsi bizonyítvánnyal kötelező igazolni a büntetlen előéletet és fontos, hogy az igénylők mindegyike érvényes társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezzen. Ezt 2 évre visszamenőleg fogják leellenőrizni a bankok, a hitelintézetek.

Az igényléskor nem lehet köztartozása az igénylőnek és az igénylés beadásának pillanatától számított 5 éven belül más támogatott hitellel nem élt. Építésre, vételár megfizetésére illetve bekerülési költségekre használható fel a támogatás. Telekár kiegyenlítésére a csok egyáltalán nem használható fel.

A támogatható négyzetméterek ebben az esetben a következőképpen alakulnak: 1 gyermek után 40 négyzetméter, 2 gyermek után 50 négyzetméter, 3 gyermek után 60 négyzetméter. Ha új házat vagy lakást veszünk, akkor: 1 gyereknél 70, 2 gyereknél 80, 3 gyereknél 90 négyzetméter lehet a legkisebb hasznos alapterület, amit mindenképpen igazolnunk kell.

Rate this post

Egy hozzászólás ehhez: “Hogyan változik az új csok 2017-ben?

 1. Szükséged van egy finanszírozásra, és a bankok csalódást okoztak neked. Florida USA-ban élünk, és ma boldog nő vagyok? Mondtam
  magamnak, hogy bármely olyan kölcsönhitelező, aki megváltoztathatja az
  életemet és a családom életét, utalok minden olyan személyre, aki hitelt
  keres. Ha hitelre van szüksége, és 100% -ban biztos a
  hitel visszafizetéséről, kérjük, vegye fel velük a kapcsolatot, és
  kérjük, mondja meg nekik, hogy Mrs. Sharon Coolidge Lynn erre
  hivatkozott.
  Diamondmillerloanoffer@outlook.com

Vélemény - hozzászólás hozzáadása