Hogyan szórakozz jól és mégis takarékosan?

Egy péntek vagy szombat este, ha az egész család el szeretne menni együtt szórakozni, akkor bizony nagyon a zsebünkbe kell nyúlnunk. Ha például vesszük a mozit, csak a belépők több ezer forintba kerülnek, és még nem beszéltünk a pattogatott kukoricáról és az üdítőkről. Mire az est végére érünk, jóval meg is haladhatjuk a 10.000 forintot. Ha megvizsgáljuk egy átlagos család szórakozásra költött havi összegét, rájöhetünk, hogy ezek sok esetben elég magasak.
Van néhány ötletünk, hogy hogyan lehet olcsóbban megoldani az egész család kikapcsolódását.

Otthoni mozizás, vagy meccsnézés a barátokkal

A közös filmnézés talán az egyik legjobb szórakozás. A közelben lévő filmkölcsönzőbe betérve olyan filmet választhatunk, amely a család minden tagjának tetszik. Otthon kényelmesen, fotelből vagy ágyból lehet nézni a filmet, és nem kell a sok esetben kényelmetlen üléseken szorongani.

hirdetes

Az otthon készült pattogatott kukorica is lehet nagyon finom, valamint a palackból kitöltött üdítő is ugyanolyan ízű, mintha egyszer használatos pohárból szürcsölgetnénk. Ha egy ilyen este költségeit nézzük, már pár ezresből is kijöhet az egész esti szórakozás.

Ha szeretjük a sportot, akkor sem feltétlenül muszáj jegyet váltanunk minden mérkőzésre. Az is jó szórakozás lehet, ha otthonunk kényelmében nézzük a meccset. Otthon is lehet sört iszogatni és lehet tökmagozni, sőt ha barátokat is hívunk, még szórakoztatóbb lesz a mérkőzés. A televízió előtt is lehet izgalmas egy mérkőzés.

Annak érdekében, hogy meg legyen az igazi hangulat, szóljunk a barátoknak, hogy hozzanak esetleg trombitákat, és azért, hogy ne egy valakit terheljenek a kiadások, minden vendég hozzon magával innivalót, valamint apró ropogtatni valót. Így, ha több ember ül össze, mindenki megspórolja a jegy árát, és ha többféle ropogtatni való összekerül, így itt is spórolhatunk.

 

Olcsó fesztiválbelépők és ingyenes falunapok

Természetesen nem csak a sportmérkőzésekkel lehet spórolni, hanem a koncertre járással is. Tény, hogy kedvenc együttesét mindenki szeretné élőben látni, de most nem arra gondoltunk, hogy az egy évben egyszer fellépő kedvencünk koncertjére ne menjünk el, hanem arra, hogy most már szinte minden városban vannak különböző fesztiválok, amikor több együttes is fellép egy napon. A fesztiválbelépők nemcsak olcsóbbak egy-egy koncertjegynél, de egy ilyen helyen egyszerre több együttest is hallgathatunk-láthatunk.

A minden évben megtartott falu- vagy városnapok is lehetnek jó szórakozások. Ezek nagy része ingyenes, így akár az egész család szinte ingyen kikapcsolódhat. Amennyiben a rendezvény zöld területen fekszik, egy csinos kis kosárba készítsünk össze némi harapnivalót és innivalót, így egyúttal piknikezhetünk is. Főleg a gyerekek nagyon kedvelik ezt a megoldást, hisz legtöbb esetben a barátok is ott vannak. Számukra ennél jobb kikapcsolódási lehetőség nem nagyon van.

Fedezzük fel városunkat!

Jó szórakozás lehet még a városfelfedezés. Akár csapatokba is állhatunk, így sokkal izgalmasabb lehet a játék, melynek lényege, hogy a különböző szobrokat vagy épületeket néhány jellemző alapján kell felismerni, majd megtalálni. Amennyiben csapatokat alkotunk, akkor egymásnak készítjük a leírásokat, majd a helyszínen való járást különböző dolgokkal kell bizonyítani, például egy fényképpel.

A másik lehetőség, hogy saját magunk fedezzük fel a városunkat. Vásároljunk egy turistáknak szóló kiadványt, melyben a város nevezetességeit mutatják be. Sok esetben érdekes dolgokat is megismerhetünk egy ilyen túra alkalmával. Mikor csak munkába rohanunk, ritkán nézünk alaposan szét, pedig sok esetben pompás épületek előtt vagy csodás kertek mellett megyünk el. Ha megpróbáljuk egy turista szemével nézni városunkat, még arra is rájöhetünk, hogy egy valóban szép városban lakunk. A fényképezőgépet ne felejtsük otthon!

Pénztárca kímélő sportok

A rendszeres sportolásra is általában nagy összegeket kell fizetni. Ezt is meg lehet oldani jóval olcsóbban. Nem feltétlenül szükséges drága konditerembe járnunk, mivel annál jobb sport, mint a kocogás vagy a futás, nem nagyon van. Biztos, hogy a közelünkben is van egy park, ahol nyugodtan elkezdhetjük az edzéseket. Hívjuk el egy barátunkat, hogy ne érezzük magunkat egyedül. Ezáltal nem csak spórolunk, hanem a baráti kapcsolatokat is jól lehet ápolni, ráadásul extra erőt ad egy barát jelenléte a kitartáshoz.
Amennyiben van biciklink, ne hagyjuk, hogy a garázsban porosodjon. Inkább pattanjunk fel rá, és tegyünk egy alapos túrát a környéken. Sokan nem is tudják, hogy milyen kincsek rejtőznek a közvetlen környezetükben. Ha kutyát is tartunk, akkor szinte kötelező a heti egy hosszú túra.

Szakkörök, színházi előadások, koncertek

A különböző felnőtteknek szóló szakkörök is mind lehetnek jó szórakozási lehetőségek. Lakóhelyünkhöz közel érdemes megérdeklődni, hogy milyen foglalkozások vannak. Azoknak, melyeket alapítványok indítanak, nagy részük ingyenes, vagy legalábbis nagyon kevés anyagi ráfordítással látogathatóak.
A helyi média minden hétvégén részletes listát szokott közölni arról, hogy hol milyen programok lesznek. Amennyiben szeretnénk otthonról kimozdulni, érdemes ezeket is átböngészni, hisz sok program ingyenes. Megtekinthetünk különböző kiállításokat, hallgathatunk koncerteket, és színházi előadásokra is elmehetünk.

Ebben az esetben fontos, hogy nyitottak legyünk, mivel sok esetben megtörténik, hogy mi valójában koncertre szeretnénk menni, de éppen akkor van egy ingyenes színházi előadás. Ilyen esetben az utóbbit éri meg választanunk. Már sok esetben bebizonyosodott, hogy a spontán döntések jól sülnek el, és számíthatunk rá, hogy igazán jól fogjuk magunkat érezni.

A fent felsorolt szórakozási lehetőségek nem a teljes listát képviselik. Még nem is említettük a házibulikat vagy a barátnőkkel való sütés-főzést. Rengeteg lehetőség közül választhatunk, ha igazán szórakozni szeretnénk. Fontos, hogy rugalmasak legyünk, és nyitottak az újra.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása