Hogyan spóroljunk okosan a gyógyszereken?

Elkerülhetetlenek az olyan esetek, hogy valamilyen okból gyógyszert kelljen szednünk. Ebben az esetben a legtöbb vásárló nem tesz mást, mint az első gyógyszertárban megvásárolja a felírt gyógyszereket. Pedig van más megoldás is, hogy olcsóbban hozzájuthassunk a gyógyszerekhez. Ezt legtöbben úgy oldják meg, hogy szétnéznek még más gyógyszertárakban is. Sokszor bebizonyosodik, hogy nagyon jó ötlet volt ezt tenni, mert bizony nagy különbségek lehetnek két gyógyszertár árai között is.

A törzsvásárlói kártya előnyei

Nemcsak ez az útja annak, hogy olcsóbban jussunk hozzá a gyógyszerekhez. Most már egyre több gyógyszertárnak van hűségprogramja. Ennek lényege, hogy kapunk egy törzsvásárlói kártyát, amellyel kedvezményesebb áron vásárolhatunk. Általánosságban elmondható, hogy 10-15% kedvezményt nyújtanak ezek a kártyák.

hirdetes

A legtöbb kártya esetében nem csak kedvezményre vagyunk jogosultak, hanem az elköltött összeg bizonyos százalékát pont formájában gyűjteni is lehet. Ezeket a pontokat idővel le is lehet vásárolni, így ha ügyesek és figyelmesek vagyunk, akkor még az is sikerülhet, hogy egy alkalommal nem kell fizetnünk, ingyen kapjuk a gyógyszert.

Online gyógyszertárak

Alternatív megoldásként az online gyógyszertárak is szóba kerülhetnek. Mivel ezek a gyógyszertárak a szállítónak nem kell külön díjat fizessenek, így majdnem mindig olcsóbban tudják adni a különböző gyógyszereket, mint a rendes patikák. Ilyen gyógyszertárból már több is van, így akár még ezek árait is összehasonlíthatjuk.

Fontos, hogy ne csak az összárat nézzük, hanem nézzük meg az egységárat is, hisz a legtöbb esetben ezen múlik, hogy valami ténylegesen olcsóbb vagy sem. Figyeljünk a kiszerelés nagyságára is, hisz ami első esetben drágábbnak tűnik, abban lehet, hogy több van.

Nagy tételben kifizetődőbb!

Amennyiben rendszeresen kell gyógyszert szednünk, érdemes nagyobb tételben vásárolni. Szinte minden gyógyszertár és gyógyszergyártó- vagy forgalmazó cég időközönként nagyobb kiszerelésben is piacra dobja a legismertebb gyógyszereit.

Bár tény, hogy ebben az esetben nem az esetleges harminc napra való adagot kell kifizetnünk, hanem épp kilencven napra, de ha visszaosztjuk, szinte mindig kiderül, hogy így gazdaságosabb volt a vásárlás. Ezt természetesen csak abban az esetben tudjuk kihasználni, ha folyamatosan kell egy- vagy többfajta gyógyszert szednünk, mert ha csak ritkán nyúlunk gyógyszerekhez, akkor nem érdemes nagyobb mennyiséget megvásárolni, mert mint mindennek, a gyógyszereknek is van szavatossági idejük.

Generikus gyógyszerek

Van még lehetőség arra nézve, hogy tovább csökkentsük a gyógyszerre elköltött pénzmennyiséget. Ez nem más, mint a generikus gyógyszer vásárlása. Ez mit is takar? Sok esetben nemcsak a hatóanyagot, hanem a csomagolást és márkát is meg kell fizetnünk. A generikus gyógyszer pont ezt kerüli el. Lényege, hogy ugyanaz a hatóanyaga a két gyógyszernek, csak az egyik egy agyonreklámozott, márkás gyógyszer, így az ára is magas, míg a másik egyszerű, sokszor még a dizájnban is épp csak valamit sugalló gyógyszer.

Az effajta gyógyszerek között hatalmasak tudnak lenni az árkülönbségek. Néhány hatóanyag esetében akár 60-70% is lehet a különbség. Ezzel kapcsolatosan érdemes úgy a gyógyszerészt, mint az orvost is megkérdezni, hisz amennyiben a generikus gyógyszer is tökéletesen megfelel, akkor kár többet fizetni ugyanazért a hatóanyagért, csupán a szebb csomagolásért.

Ide tartozik az a megoldás is, hogy a helyben, de legalábbis az ország határain belül gyártott gyógyszerek is olcsóbbak, mint azok, amelyeket külföldről szereznek be. Ilyen esetekben nem kell plusz költséget számolniuk a hosszú szállításért.

Külföldi gyógyszerek beszerzése

Amennyiben nagyon drága gyógyszert ír fel az orvosunk, vagy épp valami nagyon speciális a hatóanyaga, akkor érdemes külföldi gyógyszertárakkal is felvenni a kapcsolatot, mivel előfordulhat, hogy a külföldi behozatott gyógyszer olcsóbb.

Azt érdemes tudni, hogy jelenleg nem legális gyógyszert behozatni a határon nagyobb mennyiségben. Most már több külföldi tulajdonú gyógyszertár is van hazánkban, így amennyiben egy ilyen gyógyszerre lenne szükségünk, akkor bizonyára segítenek ezeket beszerezni. Mielőtt bármit megvásárolnánk magas áron, érdemes több patikával is felvenni a kapcsolatot.

Ár-kalkulátorok és előnyös beszerzési helyek

Kiváló segítség lehet még az online ár összehasonlító, vagy más néven az ár-kalkulátor. Ebben az esetben lényeges, hogy a kiválasztott gyógyszertár rendelkezzen internetes portállal.

Ha számolni akarunk, nincs más dolgunk, mint beírni a gyógyszertár nevét, majd keresni hozzá hasonlót, és egyszerű számítást kérni. Pillanatok alatt a kalkulátor megadja, hogy melyik gyógyszertárban vásárolhatunk olcsóbban. Ezzel felesleges utakat spórolunk meg, nem kell egyik patikából a másikba mennünk.

Mivel a gyógyszerszedést elkerülni nem lehet, érdemes több időt fordítani az olcsóbb gyógyszerek felkutatására, ne a legdrágább helyeken vásároljunk. Most már törvény teszi lehetővé, hogy például benzinkúton egyszerűbb vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, vagy antibiotikumokat is lehessen vásárolni. Amennyiben ilyenre van szükségünk, itt is érdemes körbenézni, hisz az is megtörténhet, hogy itt fogjuk olcsóbban megkapni a keresett gyógyszert. Mindenképp alaposan tájékozódjunk, mielőtt vásárolunk, hisz nem mindegy, hogy gyógyszerre mennyit költünk el havonta.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása